Dutch Watch, Week 1: Gregorius en Bogaerts on fire

Door

Ook dit seizoen is het Koninkrijk der Nederlanden weer goed vertegenwoordigd in de MLB. De spelers zijn ook bepaald geen veldvulling, dus verdienen ze hun eigen plekje bij SportAmerika. In de Dutch Watch bespreken we wekelijks het wel en wee van ‘onze jongens’ in de majors. Hoe verging het Didi Gregorius, Xander Bogaerts, Ozzie Albies, Andrelton Simmons, Kenley Jansen, Jonathan Schoop en Jurickson Profar in week 1?

Als de gemiddelde Nederlander aan landgenoten in de MLB denkt, zal de naam van Ozzie Albies niet als eerste boven komen drijven. Toch is de jongeling van de Atlanta Braves wel degelijk een speler om goed in de gaten te houden. De tweedehonkman begon vorige week uitstekend aan zijn seizoen. Al in z’n tweede slagbeurt was het raak voor de pas 21-jarige Albies. Mede dankzij de homerun van de Nederlander poetsten de Braves een 5-0 achterstand weg in de seizoensouverture tegen de Philadelphia Phillies. Atlanta won dit eerste duel uiteindelijk met 8-5.

Helaas voor Albies en de Braves vond de knuppel het na deze wedstrijd nodig om wat rust te nemen. Atlanta won zaterdag met maar liefst 15-2 van de Phillies, maar onze landgenoot had daar geen groot aandeel in. In zes at-bats kwam Albies niet verder dan een triple en één RBI. In de tweede wedstrijd in de serie tegen de Washington Nationals kwam de knuppel van Albies weer wat meer tot leven. De 21-jarige infielder uit Willemstad tekende voor drie honkslagen en een RBI op weg naar een verrassende 13-6 overwinning.

BRAVES VERRASSEN NATS

Woensdag sloten de Braves de eerste serie tegen de Nationals af met een 7-1 overwinning. Ozzie Albies had aan slag weinig in de melk te brokkelen, maar zag onder meer teamgenoot Preston Tucker voor de tweede dag op rij een 3-run homerun slaan in de eerste inning. Met vier overwinningen en twee nederlagen in de eerste week van het seizoen zijn de Braves verrassend goed begonnen. Atlanta heeft by far de meeste runs gescoord in de National League, maar manager Brian Snitker zal hopen dat onze landgenoot een wat grotere bijdrage gaat leveren aan de productie. Defensief is er echter niet veel op Albies aan te merken.

Je kunt goed beginnen aan een seizoen en je kunt beginnen als Xander Bogaerts. De kortestop van de Boston Red Sox heeft een prima Paasweekend achter de rug. Vorig jaar moest Bogaerts acht wedstrijden wachten op zijn eerste double van het seizoen, maar in 2018 sloeg hij er al twee in de eerste wedstrijd van de nieuwe jaargang. Bogaerts scoorde weliswaar twee runs, maar het leverde Boston niet de eerste overwinning op. De Tampa Bay Rays verrasten door het openingsduel met 6-4 te winnen.

In de tweede wedstrijd tegen de Rays noteerde Bogaerts opnieuw twee doubles en liep hij het enige punt van de wedstrijd over de thuisplaat. De 1-0 overwinning bleek een voorproefje van wat nog komen ging. De pitchers van Boston zijn al vroeg in vorm en staan nauwelijks runs toe. Voor Xander Bogaerts was de koek ook nog niet op in Tampa. In de derde wedstrijd hielp de Nederlander pitcher Rick Porcello aan een 1-0 voorsprong in de tweede inning door een solo-homerun te slaan. Zijn eerste van het seizoen. Natuurlijk ontbrak een tweehonkslag ook dit keer niet. Met zijn vijfde double van het seizoen sloeg Bogaerts in de zesde inning J.D. Martinez binnen.

WINNING STREAK

De Red Sox verlieten Tampa met 3 overwinningen en iets zuidelijker trokken ze deze lijn door. In de vierde wedstrijd van het seizoen, die de Red Sox met 2-1 wonnen, bleef Bogaerts voor het eerst dit seizoen zonder hit. Op 2 april, in de eerste wedstrijd tegen de Miami Marlins, stelde de kortestop enigszins orde op zaken. Met twee honkslagen en een run leverde Xander Bogaerts zijn bijdrage aan de 7-3 zege van de BoSox. Een dag later speelden de Red Sox een marathonpartij tegen de Marlins, maar wonnen wel met 4-2. Een double van Hanley Ramirez in de 13e inning hielp Boston aan de vijfde overwinning op rij. In zijn zes at-bats wist Bogaerts deze avond niets klaar te spelen.

Met twee man uit, een 2-1 achterstand en het derde honk bezet mocht Xander Bogaerts donderdag in de home opener proberen te redden wat er te redden viel. De kortestop stelde niet teleur. Bogaerts sloeg een tweehonkslag, hielp Andrew Benintendi over de thuisplaat en sleepte extra innings uit het vuur. In de 12e inning hield Hanley Ramirez met een double de winning streak in stand. De Red Sox lieten hun fans niet in de kou staan met een 3-2 overwinning op de Tampa Bay Rays.

De New York Yankees haalden deze winter onder meer Giancarlo Stanton naar The Big Apple en dus heeft Didi Gregorius er een teamgenoot bij die heel aardig met de knuppel overweg kan. De Nederlandse opvolger van icoon Derek Jeter speelde zichzelf al aardig in de kijker in de eerste week van het nieuwe seizoen. In de openingswedstrijd speelde Gregorius aanvallend nog niets klaar, maar met twee homeruns klaarde Stanton vrijwel in zijn eentje de klus. Bij wijze van spreken dan. In de tweede wedstrijd van het seizoen, die met 4-2 gewonnen werd van de Blue Jays, had ook Gregorius de smaak te pakken. Met een double en een triple bereikte hij de honken om later een run te scoren.

Het wachten was echter nog op zijn eerste RBI van het seizoen. Dat kon hij op 1 april afvinken in de laatste van vier wedstrijden tegen de Toronto Blue Jays. Met een tweehonkslag hielp hij Stanton over de thuisplaat en daarmee had de Nederlander een aandeel in twee van de vier punten die de Yankees in de tweede inning op het bord brachten, want even later sloeg Neil Walker de kortestop binnen. Het was echter niet genoeg voor de overwinning, want in de zevende en achtste inning waren de Yankees getuige van de Justin Smoak-show. De eerstehonkman ramde de bal twee keer het stadion uit en zorgde in z’n uppie voor zes RBIs.

YES INDIDI

Dinsdag, een dag later dan gepland, speelden de Yankees hun home opener tegen de Tampa Bay Rays. Het slechte weer in New York kreeg geen enkele grip op Didi Gregorius, want de geboren Amsterdammer speelde een magistrale wedstrijd. Hij noteerde de eerste hit van het jaar in Yankee Stadium, liet dit volgen door de eerste homerun van het seizoen en sloot de avond af met twee homeruns en acht RBIs. Nooit eerder in de historie van de New York Yankees sloeg een kortestop acht runs binnen in één wedstrijd. Dat record heeft de Nederlander nu toch maar mooi op z’n naam staan.

Een dag na deze prachtige prestatie werd maar weer eens duidelijk dat dergelijke cijfers niet vanzelfsprekend zijn. Tegen dezelfde tegenstander verscheen Gregorius vier keer aan slag en even zo vaak keerde hij zonder resultaat terug naar de dug-out. De Yankees hadden de heldendaden van hun kortestop dit keer ook niet nodig. Aaron Judge, Giancarlo Stanton en Gary Sanchez wisten de bal dit keer goed te raken en leidden hun team naar een 7-2 overwinning.

DRIE OP RIJ

Tegen de Baltimore Orioles, nog een divisierivaal, gingen de Yankees op zoek naar de derde overwinning op rij. Na vijf shutout innings van Orioles-pitcher Andrew Cashner was het Aaron Judge die de werper hard wist te raken. Zijn long ball zette The Bronx Bombers op een 1-0 voorsprong, maar de Orioles kwamen sterk terug in de zevende inning. Gregorius en de Yankees begonnen met een 5-1 achterstand aan de gelijkmakende zevende inning. Na een tweehonkslag, zijn vijfde van het jaar, liep Gregorius nog wel de 5-2 over de thuisplaat, maar verder dan dat kwamen de Yankees niet.

Na de eerste week van het nog prille seizoen heeft New York in Gregorius de leider in slaggemiddelde, RBIs en hits. De Amsterdammer is wel eens slechter aan een jaargang begonnen. De Yankees kijken voorlopig aan tegen een achterstand van twee gewonnen wedstrijden op de Boston Red Sox.

Eén van de beste closers in de MLB had zich iets anders voorgesteld van Opening Week. Kenley Jansen zag zijn Los Angeles Dodgers op Opening Day met 1-0 verliezen. Joe Panik sloeg een homerun in de vijfde inning en besliste daarmee de wedstrijd in het voordeel van San Francisco. Een dag later deed diezelfde Panik de Dodgers opnieuw pijn en dit keer was Jansen de gebeten hond. De Nederlander moest de Giants van scoren houden in de negende inning, maar de hoofdrol was opnieuw weggelegd voor Joe Panik. De tweedehonkman joeg de bal opnieuw het stadion uit en scoorde opnieuw het enige punt van de wedstrijd.

De laatste twee wedstrijden van de serie werden eenvoudig gewonnen door de Dodgers. Manager Dave Roberts had zijn closer niet nodig. Dat veranderde in Phoenix. Afgelopen maandag leek LA op weg naar de derde overwinning op rij. De ploeg begon met een 6-3 voorsprong aan de negende inning en het was aan Jansen om de zege veilig te stellen. Met twee honken bezet hadden Jansen en de Dodgers nog één uit nodig. Outfielder Chris Owings had echter nog geen zin om naar huis te gaan en met een homerun trok hij de stand gelijk. Het bleek een duur foutje van Kenley Jansen, want in de 15e inning gingen de Arizona Diamondbacks er met een 8-7 overwinning vandoor.

WEINIG INBRENG

In de twee wedstrijden die volgden, hoefde Roberts geen beroep op zijn closer te doen. De fans van de Diamondbacks konden de bezem pakken, want na de 8-7 in de eerste wedstrijd won Arizona ook het tweede en derde duel. Het gevolg is dat de Los Angeles Dodgers na de eerste zeven wedstrijden op de vierde plaats in de divisie staan met slechts twee overwinningen.

In de NL West zijn alleen de San Diego Padres slechter begonnen. Kenley Jansen zal een vervelende smaak overhouden aan de eerste week. De Nederlandse werper heeft één nederlaag achter zijn naam en één blown save. Vorig seizoen begon Jansen ook niet sterk, al kwam z’n eerste blown save toen pas op 23 juli. In 2017 kwam uiteindelijk alles goed, dus de Dodgers hoeven nog niet te wanhopen.

Het voormalig toptalent van de Texas Rangers moest even geduld hebben. Pas in de achtste inning van de derde wedstrijd maakte Jurickson Profar zijn seizoensdebuut. In zijn enige slagbeurt bereikte hij met vier wijd de honken, maar Profar kon niet voorkomen dat zijn Rangers met 9-3 verloren van de Houston Astros. Het was voor Texas de tweede nederlaag van het seizoen. Op 1 april speelde de infielder zijn eerste volledige wedstrijd. Profar had echter de pech dat starter Gerrit Cole van de Astros een goede dag had. Cole stond zeven innings op de heuvel, stond slechts twee hits toe en één run. Profar keerde na afloop onverrichter zake huiswaarts. De Rangers verloren met 8-2.

Een dag later deed manager Jeff Banister alleen in de slotfase een beroep op Jurickson Profar. Texas opende de serie tegen de Oakland Athletics met een 3-1 nederlaag en de 25-jarige international van het Koninkrijksteam kwam pas in de achtste inning van de bank. Het leed was toen echter al geleden. Joey Gallo had namens de Rangers in de vijfde inning nog wel een punt binnengeslagen, maar Jed Lowrie stuurde met een double en twee RBIs in de zevende inning de Rangers met een nederlaag terug naar het hotel. In zijn enige slagbeurt kreeg Profar vier wijd.

BANK

Afgelopen dinsdag werd Profar aan de kant gehouden. De Rangers revancheerden zich voor de nederlaag in het eerste duel en klopten de A’s met 4-1. Dat had ook mede te maken met het goede optreden van pitcher Cole Hamels, die in vijf innings slechts vier hits en één run moest toestaan.

Profar is begonnen aan het laatste jaar van zijn contract bij de Rangers. De 25-jarige international weet nog altijd niet wat hem te wachten staat. Hij is opnieuw geen vaste waarde in de line-up en is door Banister al op drie verschillende posities gebruikt. De organisatie lijkt hem te zien als een handige utility player, maar Profar zelf wil meer. Ondanks zijn blessureleed zit het talent er nog altijd wel in, maar Jurickson Profar wil op het hoogste niveau de mogelijkheid krijgen om dit te laten zien. Die kans heeft hij in elk geval in de eerste week van het seizoen nog niet gekregen. Zijn Rangers hebben drie van de eerste acht wedstrijden gewonnen en laten in de AL West alleen de A’s onder zich.

De Baltimore Orioles van Jonathan Schoop zijn niet overdreven sterk aan het nieuwe seizoen begonnen. De O’s moeten in de AL East opboksen tegen topteams als de Boston Red Sox en de New York Yankees en om ook maar een schijn van kans te hebben, zal Baltimore er toch een paar schepjes bovenop moeten doen. Opvallend genoeg onttrekt Schoop zich enigszins aan de malaise. De Orioles hebben inmiddels vijf wedstrijden verloren, maar met de 26-jarige tweedehonkman gaat het eigenlijk best goed.

SCHOOP VERPEST FEESTJE

In de seizoensouverture tegen de Minnesota Twins kwamen de Orioles goed voor de dag met een 3-2 zege. Schoop vormde echter een uitzondering. In vijf at-bats werd de infielder uit Willemstad twee keer met drie slag verschalkt. Kyle Gibson en Ryan Pressley maakten het de Orioles ontzettend lastig in de tweede wedstrijd van dit jaar. De Twins-pitchers waren goed op weg naar een gezamenlijke no-hitter, maar in de achtste inning gooide Schoop roet in het eten. Baltimore scoorde uiteindelijk twee runs, maar gingen wel met 6-2 onderuit.

Het programma werd er voor Schoop en de zijnen niet gemakkelijker op, want de volgende drie wedstrijden werden in Houston gespeeld tegen de titelverdediger. Met name afgelopen dinsdag was Jonathan Schoop een plaag voor de vijandelijke pitchers. Toch konden zijn tweehonkslag en solo-homerun een 10-6 nederlaag niet voorkomen.

Andrelton Simmons kennen we natuurlijk vooral van zijn fenomenale defensieve kwaliteiten. Onze landgenoot is één van de beste shortstops in de majors, maar dan kijken we vooral naar het fielden. Regelmatig is er kritiek op zijn aanvallende inbreng, maar aan die discussie maakt Simmons in elk geval in de eerste week van dit seizoen een einde. De 28-jarige kortestop is ijzersterk aan het begonnen.

Simmons heeft goed op Mike Trout gelet. Nu heeft de kortestop natuurlijk niet de power van de centerfielder, maar aan slag gaat het tot nu toe uitstekend met Andrelton Simmons. Dat begon al in de eerste wedstrijd tegen de Oakland A’s toen de Nederlander namens de Angels de eerste RBI van het seizoen noteerde. De hits bleven daarna komen en dat levert Simmons dan ook een mooie slashline van .379/.400/.414 op.

In de vier wedstrijden tegen de Oakland A’s noteerde Simmons zeven hits en sloeg hij vier punten binnen. Voor zijn doen had Andrelton Simmons vorig seizoen al een goed jaar aan slag en de kortestop lijkt die lijn door te trekken. De Angels liepen in de eerste wedstrijd tegen de Cleveland Indians nog aan tegen een oppermachtige Mike Clevinger. In de twee wedstrijden die volgden, waren de rollen omgedraaid. Simmons maakte op 3 april van dichtbij mee hoe Shohei Ohtani z’n eerste homerun in de MLB sloeg. Zelf was de infielder goed voor een hit en een RBI in de wedstrijd die de Angels met 13-2 wonnen. Voor Andrelton Simmons was dat het vijfde binnengeslagen punt van dit seizoen.

Met vijf overwinningen in de eerste zeven wedstrijden zijn de Angels goed aan het seizoen begonnen en dat geldt zeker ook voor Andrelton Simmons.

Coverfoto: MLB.com

Ook leuk om te lezen