Dutch Watch: Profar draait warm, vintage Kenley

Door

Het was opnieuw een week met wisselend succes voor onze landgenoten. Andrelton Simmons en Ozzie Albies zitten nog altijd in de lappenmand, de Tigers van Jonathan Schoop zakken weg en de Red Sox van Xander Bogaerts waren bijna vergeten hoe het voelt om te winnen. Gelukkig is er ook goed nieuws. Jurickson Profar klimt uit zijn dal en Kenley Jansen is ouderwets goed. Dit en veel meer kun je lezen in deze editie van de Dutch Watch.

Het goede nieuws is dat Ozzie Albies inmiddels ’t slaghout weer heeft opgepakt. De infielder heeft nog altijd wat last van zijn pols, maar de eerste stappen zijn gezet. Dat het heel voorzichtig is, liet ook Brian Snitker wel doorschemeren. Hij verwacht zijn tweedehonkman volgende week nog niet terug. Zonder Albies bezetten de Braves de eerste plaats in de NL East. Deze week wonnen ze twee van de drie wedstrijden tegen de Marlins en klopten ze tevens de Washington Nationals één keer in een serie van drie. Het was althans de bedoeling dat er drie wedstrijden gespeeld werden, maar Pluvius had woensdag andere plannen, waardoor het bij twee ontmoetingen tussen de topteams in deze divisie bleef.

Mensen die zitten te wachten op een goednieuwsshow kunnen dit deel van het artikel beter even overslaan. Het loopt niet bij de Boston Red Sox. Alweer niet. En helaas deelt Xander Bogaerts de laatste tijd een beetje in de malaise. Gelukkig voor onze landgenoot trof hij afgelopen weekend zijn favoriete tegenstander. Tegen de New York Yankees presteerde Bogaerts onlangs goed en ook afgelopen weekend deed hij zijn best. Met een homerun zorgde hij voor één van de spaarzame hoogtepuntje van de kant van Boston. Overigens zien we zijn naam de laatste dagen opduiken in geruchten betreffende een trade. Het farm system in Boston houdt niet over en Bogaerts is op dit moment een van de weinige spelers met waarde op het roster.

BOGEY PAST ZICH AAN…HELAAS

Eerder deze maand verloren de Red Sox drie keer van de Yankees, maar met 7 hits, 2 homeruns en 4 RBIs verliep die serie voor Bogaerts alleszins acceptabel. In tegenstelling tot zijn team zal hij vorig weekend met best veel zelfvertrouwen naar de Bronx zijn gegaan. Dat vertrouwen werd al minder in de eerste van vier duels. Bogaerts was 0-for-4 met 3 strikeouts. Boston kreeg overigens met 10-3 klop.

De tweede wedstrijd ging ook ruim verloren (11-5). Onze landgenoot sloeg in de derde inning wel zijn vierde homerun van dit seizoen. Het gaf de ploeg op dat moment een 3-2 voorsprong, maar defensief is het al weken pet in Beantown. De Red Sox vertrokken met een 7-game losing streak bij de aartsrivaal. De laatste twee duels werden ook verloren en verder dan één hit kwam Bogaerts ook niet.

Tegen de Phillies moest het dan maar gebeuren. Echter begonnen de Red Sox op de voor hen inmiddels zo bekende wijze aan dit tweeluik. Beroerd. Een erg productieve zesde inning, waarin Philadelphia 7 runs scoorde, bezorgde Boston de negende nederlaag op rij. Xander Bogaerts had op dat moment al 2 RBIs achter zijn naam. Met een infield single liet hij Rafael Devers scoren in de eerste inning. Outfielder Alex Verdugo wist de thuisplaat te bereiken na een sac fly van onze landgenoot in de vijfde inning.

Bogaerts kwam nog eens door met een single in de zevende, maar dit alles was niet genoeg voor een win. Die ging met 13-6 naar Philly. Afgelopen woensdag kon de champagne ontkurkt worden in Boston. Na negen nederlagen werd er eindelijk weer eens gewonnen: 6-3. Aangewezen slagman Bogaerts droeg aanvallend niet veel bij en was 0-for-3 met een walk.

Didi Gregorius heeft zijn draai gevonden in Philadelphia. Zijn slaggemiddelde ligt boven de .300, hij is productief voor zijn nieuwe club en wint ook nog eens regelmatig. Afgelopen weekend was het ook weer raak voor de Phillies. Zijn ploeg won drie keer van de New York Mets en Sir Didi bouwde gestaag verder aan zijn hitting streak. Die stond op vier wedstrijden toen het drieluik tegen de Mets begon.

Na de sweep tegen de Orioles konden de Phillies wel wat goede resultaten gebruiken en tegen wie kan dat beter dan tegen een rivaal uit de eigen divisie. Bij een 2-0 achterstand in de eerste ontmoeting kwam Gregorius in de tweede inning door met zijn eerste double van 2020. Niet veel later scoorde hij de eerste run van de wedstrijd namens de Phillies en dat bleek de aanzet tot een 6-5 zege. De tweede ontmoeting werd eveneens gewonnen. Nu met 6-2. Het slaggemiddelde van onze landgenoot deed met 3-for-4 uitstekende zaken. In de vijfde inning resulteerde een infield single uiteindelijk in een run.

Een inning later was daar zijn tweede double van de jaargang. Ook de laatste wedstrijd was productief. In de zevende inning noteerde Gregorius zijn twaalfde RBI van dit seizoen en hielp hij de Phillies opnieuw aan een 6-2 zege.

EINDE VAN DE STREAK

Met drie overwinningen op rij en een sweep tegen de divisierivaal konden de Phillies vol vertrouwen afreizen naar Fenway Park. Daar troffen ze per slot van rekening een team dat als aangeschoten wild door het seizoen beweegt. Didi Gregorius stapte met een 7-game hitting streak in het vliegtuig en mede door z’n derde double van het seizoen mocht hij daar een achtste aan toevoegen. Dankzij een homerun van Jay Bruce kon Gregorius de eerste run voor Philadelphia scoren. In de zesde inning werd hij geraakt door de werper en volgde even later opnieuw een run.

Gregorius kwam in die inning nog eens aan slag en tekende voor zijn 13e RBI door JT Realmuto binnen te slaan. De Phillies wonnen, voor de vierde keer op rij, met 13-6. Een sac fly in de eerste inning schonk Gregorius woensdag z’n 14e RBI in 2020. Wel kwam er een einde aan de hitting streak én de winning streak (3-6). De Phillies vervolgden hun road trip met een doubleheader tegen de Blue Jays.

In Buffalo begon ’t goed met runs in de eerste en de derde inning, maar “thuisploeg” Toronto opende met een 3-2 zege. Gregorius bereikte met een stootslag de honken in de zesde inning en werd in de vierde geraakt door de werper. Met 2-for-4 en een RBI verliep deel twee van de doubleheader beter voor Gregorius, maar zijn team gaf een 7-0 voorsprong weg en verloor met 9-8.

Als we naar de statistieken kijken, zien we weer een vertrouwd beeld. Kenley Jansen heeft zich weer keurig in de top van de National League genesteld voor wat betreft het aantal saves. En daarbij mag zijn ERA er ook zijn. Zijn Los Angeles Dodgers hebben inmiddels de NL West stevig in hun greep en dat is niet in de laatste plaats te danken aan hun Nederlandse closer. Afgelopen week kwam Kenley Jansen diverse keren in actie en met name tegen de Angels liet hij zien waarom hij nog altijd tot de beste closers in de league gerekend mag worden.

OUDERWETS

Vorig jaar eindigde Jansen met 33 saves. Zijn vierde save, het aantal waarmee hij begon aan de serie tegen de Halos, noteerde de closer toen op 6 april. Natuurlijk is dat geen vergelijking, maar het aantal gespeelde wedstrijden is dat wel. De Dodgers hadden op dat moment 9 wedstrijden in de benen. Nu waren dit er 13. Deze week maakte Jansen een inhaalslag. Het werd Dave Roberts in de eerste ontmoeting tegen de Angels iets te spannend.

Een 7-3 voorsprong werd een 7-4 voorsprong en met één man op de honken en één out te gaan, werd Jansen aan het werk gezet. Zes pitches had hij nodig voor zijn vijfde save. Een dag later volgde nummer zes al. Dit keer was zijn inzet vereist in de tiende inning en voor drie outs. Slechts 8 pitches had Jansen daarvoor nodig.

Met een ERA van 0.96 begon Kenley Jansen aan de serie tegen de Seattle Mariners. Onze landgenoot was voor aanvang van dit vierluik 10 keer in actie gekomen, gooide 9.1 innings en had daarin slechts 3 hits toegestaan. Maandag, in het eerste duel met de Mariners, liep het wat moeizamer bij de international. LA was bezig aan een 5-game winning streak en om daar 6 van te maken, was toch de hulp van Jansen weer nodig.

De eerste twee batters bereikten de honken, maar daarna vond Jansen het mooi geweest. Austin Nola (8 pitches) en Daniel Vogelbach (7 pitches) hielden ‘m bezig, maar na een lastige start had Jansen zijn zevende save in de 24e wedstrijd van de Dodgers. In 2019 gebeurde dit in ‘t 22e duel van zijn ploeg.

Voorzichtig kunnen we de conclusie trekken dat Jurickson Profar zijn slump te boven is. Vorige week tegen de Dodgers konden we al melden dat de international uit zijn dal kroop en Tegen de Arizona Diamondbacks trok hij de stijgende lijn redelijk goed door. Helaas voor Profar en de Padres trok het team ook een lijn door. Namelijk die van opeenvolgende nederlagen. De road trip, die zo mooi begon met twee overwinningen in Los Angeles, kreeg daarom een vervelend gevolg in Arizona.

Met een slaggemiddelde van .179 vertrok Profar uit LA in de hoop dit tegen de Diamondbacks wat op te krikken. In het eerste duel kwam het daar totaal niet van. De infielder, die inmiddels ook weer af en toe in het outfield te vinden is, was 0-for-4 en zag zijn team een 5-1 nederlaag lijden. De tweede ontmoeting verliep beter. In ieder geval voor het batting average van Profar. Ja, er waren twee strikeouts, maar daar stonden in 5 at-bats ook 2 hits tegenover. Scoren deed hij helaas niet en winnen evenmin. Voor de vierde keer op rij stapten de Padres als verliezer van het veld, dit keer met een nipte 6-7.

Ook de derde wedstrijd was close en opnieuw in het nadeel van de Padres. Profar begon vanaf de bank en verving Jorge Mateo in het leftfield. Zijn knuppel bleef onaangeroerd in dit duel dat met 5-4 verloren ging.

PROFAR PIJNIGT OUDE LIEFDE

Dat Profar zijn slump te boven is, werd pas echt duidelijk in de serie tegen de Texas Rangers. De Nederlander begon in het outfield, eindigde op het eerste honk en sloeg tussendoor ook nog 2 runs binnen. Dit gebeurde in de tweede inning middels zijn eerste double van deze jaargang. Profar was 2-for-5, zag zijn slaggemiddelde stijgen naar .200 en versloeg zijn oude club met 14-4. Dinsdag, wederom als leftfielder, sloeg Profar opnieuw twee runs binnen. Dit keer dankzij zijn derde homerun. Het was zijn enige hit, maar wel een belangrijke in deze 6-4 zege.

Jurickson Profar bleef niet lang op 3 homeruns staan. Woensdag, in de derde wedstrijd tegen Texas, timmerde hij zijn vierde homer al het lege stadion uit. Door de nieuwe regel was hij ook betrokken bij de winnende homerun van Manny Machado. San Diego won, na tien innings, opnieuw: 6-3. In de vierde en laatste wedstrijd van deze home-and-home bevolkte Profar weer het linksveld. Aan slag was het met 0-for-3 en een hit by pitch niet fameus, maar het resultaat was dit wel: 8-7 na tien innings.

Nog niet zo lang geleden meldden we op deze plek dat de Detroit Tigers het verrassend goed deden. Misschien hebben we toch iets voor onze beurt gepraat, want veel positiefs valt er dit keer niet vertellen. Of het moet zijn dat Jonathan Schoop tegen de Indians zijn tweede double van deze jaargang mocht bijschrijven. Er waren voor de Tigers ook weer afgelastingen. Detroit zou twee duels met de Cardinals afwerken, maar in St. Louis was het coronavirus nog altijd niet onder controle.

Door de afgelastingen hadden de Tigers vorige week een klein gaatje in hun schema. Dit gaf hen de gelegenheid zich even te herpakken van de nederlagen tegen de White Sox, maar helaas voor Schoop en de zijnen ging het afgelopen weekend tegen de Indians al niet veel beter. Waar Schoop tegen Chicago zijn knuppel nog wel liet spreken, daar zweeg het slaghout in de eerste wedstrijd tegen Cleveland. De tweedehonkman was 0-for-4 en leed met zijn team een 10-5 nederlaag.

Met een double in de tweede inning van de tweede wedstrijd herstelde Jonathan Schoop zich enigszins. Hij bereikte daarna nog twee keer de honken door defensief geklungel van de Indians. Over de thuisplaat kwam hij echter niet en Detroit verloor voor de vierde keer op rij. Die streak werd tegen Cleveland niet gestopt. Schoop was zondag 0-for-4 met een walk en verloor opnieuw: 8-5.

LONG BALLS

In Chicago moest er eindelijk weer een gewonnen door de Tigers, maar zo eenvoudig is dat dit jaar niet tegen de White Sox. Dat merkten ook Schoop en de Tigers deze week opnieuw. Kansloos gingen ze met 7-2 onderuit maandag. Daar kon zelfs Jonathan Schoop, die 3-for-4 was met een run in de vierde inning, niets tegenin brengen. Met 2-for-4 kon Schoop ook na de tweede wedstrijd thuiskomen, zeker omdat die eerste hit een homerun betrof. In de tweede inning betekende dat nog de 1-1, maar de White Sox beenden weg van Detroit en wonnen met 10-4. Voor Schoop was ’t zijn tweede homerun tegen de White Sox en zijn vijfde in totaal.

Daar bleef hij woensdag op steken. Hij was 1-for-3 met een walk, maar verloor opnieuw: 5-3. Jonathan Schoop sloot deze serie met 0-for-4 af. Slechts 5 hits noteerden de Tigers in de kansloos met 9-0 verloren wedstrijd van donderdag.

Heel stiekem hoopten de LA Angels hun vaste kortestop terug te hebben in de serie tegen de LA Dodgers, maar Andrelton Simmons was nog niet pijnvrij. Zijn rentree werd daarom nog even uitgesteld. De Halos hadden hun international van het Koninkrijksteam goed kunnen gebruiken. Drie keer speelden ze tegen de machtige Dodgers en drie keer trokken de Angels aan het kortste eind. Ook tegen de Giants was Simba nog niet van de partij. Hij zag toe hoe zijn team drie van de vier wedstrijden verloor en inmiddels voorlaatste staat in de divisie. Goed nieuws was er ook, want manager Joe Maddon liet donderdag weten dat hij Simmons dit weekend in de serie tegen de A’s terugverwacht. De kortestop is out sinds eind juli.

Vorige week maakte Chad Tromp kennis met de Dodgers en de Houston Astros. Met 2-for-13 in zijn at-bats verliep deze kennismaking niet geheel naar wens. Veel gemakkelijker werd het afgelopen weekend niet voor de catcher uit Oranjestad. In eigen huis namen de San Francisco Giants het namelijk op tegen de Oakland A’s. De toch wel verrassende koploper in de AL West. Daarna volgde een home-and-home tegen de Angels en dat zou in theorie weer wat zeges op moeten leveren. Met zijn sterke begin van augustus stal Chad Tromp al snel de harten van de Giants-fans, maar helaas kon de catcher die goede vorm de laatste weken geen vervolg geven.

Met zijn zevende strikeout in vijf wedstrijden begon Tromp aan de serie tegen de Angels. In de vierde inning bleek hij ook nog wel degelijk te kunnen slaan. Zijn single resulteerde uiteindelijk in een run en een vroege 6-0 voorsprong voor de Giants. Kat in ’t spreekwoordelijke bakkie zou je denken. Niet voor deze Giants. Zij verloren na tien innings met 8-7. Tromp startte ook in de tweede wedstrijd en met een strikeout in de derde en de vijfde inning verliep het aan slag niet voorspoedig. Ook in de zevende inning bereikte hij de honken niet en Gabe Kapler besloot hem voortijdig te wisselen. Overigens ging ook dit duel nipt verloren: 7-6.

Dat was niet het geval tijdens de derde en laatste wedstrijd tegen Oakland. Die ging namelijk erg ruim verloren. Tromp kwam niet aan slag, maar viel nog wel in. Het opmerkelijke deed zich voor dat hij in de negende inning catcher was van zijn eigen collega Tyler Heineman. Als pitcher deed Heineman het niet eens zo slecht. Hij gaf één hit op en geen enkele run.

DALENDE LIJN

Met 1 hit in 16 at-bats was het slaggemiddelde van Tromp inmiddels gedaald naar .211. In het tweede weekend van augustus stond dit heel even op .318. De 0-for-3 in zijn eerste optreden tegen de Angels deed dit geen goed, maar Tromp was wel productief. Zijn sac fly in de zesde inning leverde de Giants maandag een run op, maar voor de vijfde keer op rij werd er verloren: 6-7. Aan die belabberde reeks kwam dinsdag een einde, maar die maakte Tromp vanuit de dug-out mee.

Woensdag gaf hij wel weer acte de présence en gelukkig kan zijn team ook winnen met hem als catcher. Met 0-for-4 en twee K’s zakte zijn slaggemiddelde verder naar .178, maar de 7-2 winst vergoedde veel. Donderdag was er mogelijk minder goed nieuws voor Chad Tromp. De Giants riepen opnieuw een catcher op. Dit keer prospect Joey Bart, van wie ze veel verwachten.

Cover Photo: Sean M. Haffey/Getty Images

Ook leuk om te lezen