Dutch Watch: feest voor Didi, Ozzie op de drempel

Door

Bij verschillende landgenoten staat de champagne koud of is deze inmiddels al ontkurkt. Kenley Jansen had de divisie al even op zak en daar voegden zich deze week Didi Gregorius en de Yankees bij. Voor Ozzie Albies en de Braves is het een kwestie van tijd en dit lijkt ook te gelden voor de Twins van Jonathan Schoop. Met het oog op de wildcards wordt het voor Jurickson Profar nog een spannend weekje. Andrelton Simmons en Xander Bogaerts beginnen aan hun laatste week van het seizoen.

Het zijn roerige, maar vooral belangrijke weken voor Ozzie Albies en zijn Atlanta Braves. De kleine infielder kan de blik inmiddels richten op de play-offs en de serie van vorig weekend tegen de Washington Nationals speelde daarin een belangrijke rol. Albies was zich daarvan bewust. Onze landgenoot was een plaag voor de vijandelijke pitchers. Tegen de Phillies was het allemaal een tandje minder, maar met de Braves staat hij wel op de drempel van de titel in de NL East. En dat hadden weinig mensen verwacht aan het begin van dit seizoen.

HITS, HITS EN NOG EENS HITS

De Braves wilden vorig weekend voorkomen dat de Nats weer gingen geloven in een divisietitel. Groot was die kans weliswaar niet, maar met de 5-0 zege in de eerste wedstrijd sloeg Atlanta de lucht al wel min of meer uit de longen van de tegenstander. Eén van die runs kwam op naam van Ozzie Albies, die met 3-for-4 prima bezig was. Bij een 3-0 voorsprong maakte hij er in de zevende inning middels z’n 23e homerun 4-0 van. Ook in het tweede duel was Albies 3-for-4 en wederom tekende hij voor wat RBIs.

Een RBI-double liet Ronald Acuna scoren in een productieve zevende inning. Met een sac fly sloeg de infielder Rafael Ortega binnen in de achtste. Na negen innings stond er 10-1 in het voordeel van de Braves op het bord. Zondag sloegen de Nationals terug. De thuisploeg won met 7-0 en Albies bleef zonder hits: 0-for-4.

De serie tegen de Phillies verliep niet zoals we van Ozzie en de Braves gewend waren. Het bezoekende Philly ging er met de series win vandoor en Albies was met 3-for-13 vrij bescheiden aan slag. In de eerste inning van de eerste ontmoeting kwam de infielder door met zijn 8e triple van het seizoen. Een sac fly was vervolgens voldoende om hem over de thuisplaat te krijgen, maar met 4-5 ging de win naar de Phillies. Met 1-for-4 mocht Albies woensdag wel weer een hit bijschrijven, maar het hielp niets.

Met de divisietitel voor het grijpen, moesten de Braves ook deze wedstrijd aan de Phillies laten: 1-4. De koploper in de NL East sleepte de laatste wedstrijd met 5-4 uit het vuur. Albies bleef in deze serie zonder RBI, maar was wel weer goed voor één hit. Dankzij de zege is Atlanta ook vrijwel zeker van prolongatie van de divisietitel.

Hoewel het lastig wordt, zullen de Boston Red Sox nog enigszins met opgeheven hoofd afscheid willen nemen van dit seizoen. Afgelopen weekend speelden Xander Bogaerts en consorten tegen de Philadelphia Phillies, nog zo’n team dat niet met overdreven veel plezier zal terugkijken op deze jaargang. In tegenstelling tot zijn team kan Xander Bogaerts best tevreden zijn. Met nog één week te gaan, staat hij op 109 RBIs. Dat is er slechts één minder dan Rafael Devers, die op dat gebied de leiding heeft bij de Red Sox.

In Toronto riepen de Red Sox hun losing streak een halt toe en werd achteraf begonnen aan een winning streak. In tegenstelling tot zijn ploeg is Xander Bogaerts bezig aan een goed seizoen. Nooit eerder sloeg Bogey zoveel doubles (50), RBIs (109) en homeruns (31) in een seizoen. In Philadelphia hield de kortestop zich vrij rustig. Slechts twee hits voegde hij toe aan zijn totaal en RBIs of homers bleven achterwege.

Zaterdag, in de met 2-1 gewonnen wedstrijd, was onze landgenoot 1-for-3 met een walk. Daarnaast werd hij voor de tweede keer dit jaar gepakt bij het stelen van een honk. Boston won zondag ook de tweede wedstrijd in dit tweeluik. Bogaerts (1-for-5) kwam in de derde inning door met zijn enige hit en kon scoren na de homerun van Christian Vazquez. De Phillies werden met 6-3 verslagen en de Red Sox wonnen hun derde wedstrijd op rij.

ZELDZAME FOUTEN

Het lukte Boston niet de voet op het gaspedaal te houden. Thuis tegen de Giants maakten de Red Sox er weer een marathonpartij van waarin Xander Bogaerts maar liefst 6 officiële at-bats en twee walks kreeg. Defensief ging hij voor het eerst sinds 26 juli in de fout. In de 15e inning trokken de Giants dankzij een sac fly met 7-6 aan het langste eind. Geheel tegen z’n gewoonte in kreeg Bogey woensdag opnieuw een error, zijn 12e, achter zijn naam. Aan slag ging het met 0-for-4 ook al niet goed en met 11-3 kregen de BoSox ook nog eens een draai om de oren. In de derde en voorlopig laatste thuiswedstrijd haalde Bogaerts zijn gram. Als aangewezen slagman was hij ouderwets op dreef met drie RBIs en twee hits. Zijn ploeg wist een sweep af te wenden en won met 5-4.

Naarmate de titel in de AL East dichterbij kwam, begon de motor van de New York Yankees af en toe wat te haperen. Vorig weekend ging de serie tegen de uitgespeelde Toronto Blue Jays verloren en ook thuis tegen de LA Angels ging het helemaal niet van het bekende leien dakje. Didi Gregorius trekt zich van dat alles niet veel aan. De geboren Amsterdammer blijft RBIs aaneenrijgen en lijkt in vorm voor het toetje van ’t seizoen.

De wedstrijd op vrijdag de 13e verliep teleurstellend voor Gregorius en de Yankees. Sir Didi kwam drie keer op de honken zonder ook maar één te slaan, maar z’n teamgenoten straften de walks niet af. Toronto opende deze serie van drie met een 6-5 overwinning. New York liet dit zaterdag niet op zich zitten en blies de Blue Jays met 13-3 van het veld. Gregorius kreeg hier niet veel van mee. Hij bleef deze dag in de dug-out. In de rubber game mocht onze landgenoot middels een RBI-single in de derde inning zijn 56e RBI van ’t seizoen bijschrijven. DJ LeMahieu kon daarop scoren vanaf het tweede honk. Het hielp de Yankees niet aan de overwinning, want deze ging met 6-4 naar de ploeg uit Ontario.

EINDELIJK!

Terug in het eigen Yankee Stadium pakte de ploeg het wat beter aan. Met de Angels hadden ze daar ook de ideale tegenstander voor. Met 8-0 lieten ze weinig heel van de bezoekers en met een 2-run double in de vierde inning deed ook Gregorius een duit in het zakje. Hij kwam daarmee op 58 RBIs te staan. Geen misselijk aantal voor iemand die ruim twee maanden miste. De Bronx Bombers konden die ruime zege geen vervolg geven, want de tweede ontmoeting ging met 3-2 naar LA. Didi Gregorius was 0-for-4. De derde wedstrijd werd een memorabele. Bij een zege kwam het aantal wins op 100 te staan én legden de Yankees voor het eerst sinds 2012 beslag op de divisietitel. En gewonnen werd er. Met 9-1. Sir Didi was 2-for-4 met een run in de zesde inning.

De Los Angeles Dodgers hebben inmiddels zeven keer op rij de NL West gewonnen, maar het allerhoogste ontbreekt nog altijd. In 1988 wonnen ze voor het laatst de World Series en het wordt wel weer eens tijd. Om dat te bereiken, hebben ze een goede Kenley Jansen nodig. De closer heeft nog even de tijd om zijn topvorm te vinden. Afgelopen week zagen de fans tegen de New York Mets een glimp van de dominante Jansen zoals ze die kennen. Helaas werd in de serie die volgde duidelijk dat de closer zijn dip nog niet te boven is. Kenley Jansen krijgt veel krediet, maar de Dodgers zullen zich af gaan vragen of de Nederlander als closer nog te handhaven is.

In New York wonnen de Dodgers de eerste ontmoeting vrij simpel met 9-2. De Mets revancheerden zich vorige week zaterdag door de twee wedstrijd met 3-0 te winnen. Jacob deGrom legde de doorgaans sterke slagploeg het zwijgen op en kreeg in zeven innings slechts drie hits tegen. Aanvankelijk leek ook de derde wedstrijd naar de Mets te gaan. Zij namen al vroeg een 2-0 voorsprong, maar dit werd door de Dodgers weggepoetst.

Bij een 2-2 stand in de achtste inning werd Kenley Jansen aan het werk gezet en de international was als vanouds. Hij had zes pitches nodig voor Juan Lagares en daarna ging het snel. Jeff McNeil ging na één pitch en een pop out al zitten en Pete Alonso werd getrakteerd op een strikeout. In de negende inning volgde de beloning. De Dodgers maakten er 3-2 van en Jansen kreeg z’n vijfde win van het seizoen.

UPS EN DOWNS

Tegen de Tampa Bay Rays kreeg Kenley Jansen het druk. De Dodgers speelden deze week twee keer tegen deze tegenstander en in beide wedstrijden maakte Jansen zijn opwachting. Dinsdag doorbrak hij voor het zesde jaar op rij de barrière van 30 saves. Jansen werd al in de achtste inning aan het werk gezet. De Rays hadden daarin een 7-2 achterstand teruggebracht tot 7-5 en Jansen moest van Dave Roberts het bloeden stoppen. Hij had 19 pitches nodig om tot de vier noodzakelijke outs te komen en mocht daarna zijn 30e save vieren. Een dag later bleek dat Jansen nog niet de oude is. Met een 6-4 voorsprong begon de closer aan de negende inning. Jansen had de eerste out snel te pakken, maar stond vervolgens twee honklopers toe. Deze werden door de Rays binnengeslagen, waardoor Jansen tegen zijn 8e blown save aanliep. Tampa Bay zou in extra innings winnen: 8-7.

Met de Oakland A’s is Jurickson Profar volop in de race voor één van de wildcards in de American League. Drie teams, naast Oakland zijn dat Tampa Bay en Cleveland, strijden om twee tickets. De A’s konden, met een goede prestatie in Texas afgelopen weekend, de druk op de concurrenten opvoeren en Profar en de zijnen lieten die kans niet liggen. Aan het programma van Oakland zal het sowieso niet liggen. Met series tegen de Rangers, Angels en Mariners voor de boeg mag het voor de A’s eigenlijk niet meer mis gaan.

Voor de laatste keer dit seizoen bracht Profar een bezoek aan zijn oude werkgever. Er staan nog drie ontmoetingen op het programma, maar we kunnen nu al wel vaststellen dat de wedstrijden tegen de Rangers niet goed verliepen voor onze landgenoot. Een slaggemiddelde van .135 is niet om over naar huis te schrijven en dit lage gemiddelde heeft hij mede te danken aan zijn prestaties vorige week. Profar verscheen acht keer in het slagperk, maar tot een hit kwam het niet.

Oakland opende dit drieluik met een 14-9 overwinning en even zoveel hits, maar geen van die hits kwam van de knuppel van Profar. Het tweede duel, met 8-6 gewonnen door de A’s, moest hij aan zich voorbij laten gaan, maar zondag startte hij opnieuw op het tweede honk. Na een 0-for-3 met een walk werd hij in de slotfase vervangen door Sheldon Neuse. Oakland won wel weer: 6-1.

GAMEWINNER

Met een sweep tegen de Kansas City Royals konden de Oakland A’s afstand nemen van de concurrenten. De tegenstander wenste hier echter niet aan mee te werken en won deze week de eerste van drie duels. Jurickson Profar begon weer op het tweede honk en tekende in de zesde inning voor zijn tweede triple. Verder dan het derde honk kwam hij niet en de A’s verloren: 6-5. De international liet zijn 1-for-4 in de eerste ontmoeting volgen door een 0-for-3 in de tweede. Opnieuw haalde hij het einde van de wedstrijd niet.

Na zeven innings werd Profar vervangen door Sean Murphy. Woensdag in de derde wedstrijd had manager Bob Melvin een gouden hand van wisselen. Profar werd in de negende inning ingebracht en dwong in de 11e vier wijd af. Na z’n achtste stolen base kon hij de enige run scoren na een klap van Mark Canha: 1-0.

Na zijn homerun in de laatste wedstrijd tegen de Nationals kon Jonathan Schoop met een goed gevoel aan de korte road trip beginnen. De Minnesota Twins stonden vorige week voor het laatst dit seizoen tegenover de Cleveland Indians. Tegen de directe concurrent kon Schoop zijn goede gevoel niet vasthouden. Veel belangrijker was echter dat zijn ploeg twee van de drie wedstrijden won en daarmee weer een stapje dichter bij de titel in de AL Central kwam. Ook tegen de Chicago White Sox deden de Twins goede zaken. Voor Schoop was er tegen deze tegenstander opnieuw geen hoofdrol weggelegd.

Schoop had het dit seizoen moeilijk tegen de Tribe. Zijn slaggemiddelde kwam in de onderlinge duels uit op een schamele .186 en hij werd vaak (15 keer) met drie slag terug naar de dug-out gestuurd. Zaterdag 14 september speelden de twee rivalen een doubleheader, maar tijdens de eerste wedstrijd kwam Schoop niet in actie. Met een 2-0 zege begonnen zijn ploeggenoten goed aan de serie en dit kreeg een vervolg in de tweede wedstrijd. Met Schoop op het tweede honk werd ook deze gewonnen: 9-5. De infielder was 1-for-3, maar na zijn single in de achtste werd hij vervangen door pinch runner Ian Miller.

Het werd een productieve inning voor de Twins, want ze werkten een 4-5 achterstand weg om een 9-5 voorsprong te nemen. Onze landgenoot startte ook de derde wedstrijd, maar een sweep kwam niet van de grond. Schoop was 1-for-4 in de met 7-5 verloren ontmoeting.

BIJROL

Na hun bezoek aan Cleveland kregen de Twins de White Sox over de vloer. Jonathan Schoop zag vanaf de kant hoe zijn ploeg de eerste wedstrijd met 5-3 won. De tweede ontmoeting werd een waar slugfest. Samen kwamen de teams tot maar liefst 35 hits en slechts één daarvan kwam op naam van onze landgenoot. Schoop was 1-for-5 in dit duel, dat pas in de 12e inning met 9-8 in het voordeel van de Twins werd beslist. De infielder was op dat moment al vervangen door LaMonte Wade Jr. Ook in de derde wedstrijd maakte Jonathan Schoop de negen innings niet vol. Na twee at-bats (0-for-2) werd de international in de zesde inning opnieuw vervangen door Wade Jr. De White Sox hadden op dat moment al een voorsprong die niet meer uit handen gegeven werd: 1-3.

Andrelton Simmons en de LA Angels zijn bezig aan de laatste weken van een loodzwaar seizoen. De resultaten zijn natuurlijk beroerd, maar vooral de trieste gebeurtenissen rond Tyler Skaggs maken dat ze deze zwarte bladzijde zo snel mogelijk om willen slaan. Wat de resultaten betreft, zijn de laatste weken weinig hoopgevend. Afgelopen weekend kwam met de Tampa Bay Rays een team op bezoek dat jaagt op een wildcard en daarna moesten de Halos zelf op bezoek bij de New York Yankees. Positief was wel dat Simmons in die eerste serie zijn knuppel weer een beetje aan de praat kreeg.

SIMBA KAN HET NOG

Simmons was 4-for-35 in de maand september toen hij vorige week aan de drie wedstrijden tegen de Rays begon. Daarbij had zijn ploeg ook nog eens 8 van de 10 wedstrijden verloren. Ook de eerste wedstrijd tegen Tampa Bay eindigde in een nederlaag (11-4), maar Simba kwam in de vierde inning wel weer eens door met een single. De 1-for-4 liet hij in het tweede duel volgen door een 2-for-4. Zijn ploeggenoten lieten hun Nederlandse ploeggenoot achter op de honken en één keer werd hij gepakt bij het stelen van een honk. Zelf kreeg Simmons ook niemand over de thuisplaat en die gemiste kansen resulteerden in de vijfde nederlaag op rij: 1-5. Sunday werd een soort funday voor Simba en LA. De kortestop kwam opnieuw twee keer door met een hit en dat leverde in de eerste en de vijfde inning een run op. Eindelijk werd weer eens gewonnen: 6-4.

Met een bescheiden hitting streak van drie wedstrijden begon Simmons aan de serie tegen New York. Daar bracht hij, met een single in de zevende inning, die streak op vier wedstrijden, maar de wedstrijd was toen al gespeeld. De Yankees hadden op dat moment al hun 8-0 voorsprong. Woensdag kreeg Simba in de derde inning vier wijd en die walk bleek kostbaar. De kortestop zou even later de tweede run scoren in het duel dat met 3-2 gewonnen werd. In de rubber match pakte Simmons de draad weer op wat betreft het slaan van hits. Met 1-for-3 deed hij het niet slecht, maar met de Angels was hij vooral getuige van het feest dat de Yankees mochten vieren. Zij wonnen met 9-1 en pakten daarmee de titel in de AL East.

Coverfoto: Adam Hunger/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen