Braves verspelen voorsprong, Dodgers naar World Series

Door

Ondanks een riante 3-1 voorsprong in de serie (en een 2-0 en 3-2 voorsprong in het beslissende duel van afgelopen nacht) zijn de Atlanta Braves er niet in geslaagd voor het eerst sinds 1999 de World Series te bereiken. In plaats van de Georgianen staan de Los Angeles Dodgers voor de derde keer in vier jaar tijd in de eindstrijd. Daarin neemt de club het op tegen de Tampa Bay Rays, die eergisteren de Houston Astros uitschakelden.Par for the course van deze playoffs begonnen ook zowel de Braves als de Dodgers met werpers op de heuvel die geen normale start zouden gooiden. Twee rookies openden het bal: de 23-jarige Ian Anderson stond op de heuvel voor Atlanta, terwijl de Dodgers de even oude Dustin May voor de haaien gooiden. Laatstgenoemde had het erg moeilijk. In de eerste inning gaf hij vrije lopen weg aan Ronald Acuna Jr en Freddie Freeman, waarna Marcell Ozuna de 1-0 voor de Braves over de plaat sloeg.

Atlanta breidde die voorsprong een inning later uit naar 2-0. Reliever Tony Gonsolin ‘hing’ een slider richting Dansby Swanson midden over de plaat en de kortestop ramde de bal over de hekken voor een solohomerun. Anderson pitchte in en uit de problemen in de eerste inning, terwijl de Dodgers niet konden profiteren van doorgeschoten ballen en andere cadeautjes.

EVENWICHT

Anderson viel uiteindelijk van zijn evenwichtsbalk in de derde inning. Met twee uit gaf hij een vrije loop weg aan Justin Turner en begon de boel af te brokkelen. Een tweehonkslag van Max Muncy bracht twee lopers in scoringspositie en catcher Will Smith sloeg zowel Turner als Muncy over de plaat met een single.

Atlanta deed gelijk iets terug in de vierde inning, via een rally tegen Gonsolin. Na vrije lopen voor Ozzie Albies en Dansby Swanson sloeg Austin Riley de Curaçaoenaar over de plaat voor het derde Braves-punt. Blake Treinen kwam op de heuvel voor de Dodgers. Hij haalde een goocheltruc uit door met lopers op twee en drie en geen nullen toch uit de inning te komen zonder verdere schade. Een double play over thuis op een bal van Nick Markakis haalde de angel uit de Atlanta-aanval, die verder geen honkslagen meer produceerde in het duel.

BULLPENDUEL

Vanaf dat moment werd het een bullpenwedstrijd tussen beide teams. Tyler Matzek en Shane Greene hielden de boel onder controle voor Atlanta, maar Honkbalweekveteraan A.J. Minter was niet genoeg bij de les. Een lead-offhomerun in de zesde inning van de knuppel van Enrique Hernandez was een koude douche voor de vers ingebrachte Minter. De gelijkmaker leek nieuwe lucht te geven aan de Dodgers, die via Cody Bellinger in de zevende inning de definitieve voorsprong namen.

Na een lange at-bat ramde Bellinger de achtste pitch, een sinker hoog en door het midden, over de hekken voor de 4-3 voorsprong. Die zou Julio Urias niet meer weggegeven. De jonge Mexicaan gooide de laatste drie innings van de wedstrijd en noteerde alleen maar nullen.

Atlanta verspeelde met het verlies een gouden kans om voor het eerst in 30 jaar weer in de eindstrijd te staan. In plaats van de Bravos is het dus opnieuw de miljoenenploeg uit Los Angeles die het eindbal bereikt.

UP NEXT

De World Series beginnen dinsdagnacht om 02:09 uur Nederlandse tijd. Startende werpers voor Game 1 zijn nog niet bekend gemaakt. Het lijkt in elk geval niet voor de hand te liggen dat staff aces Blake Snell en Walker Buehler tegenover elkaar staan. Zij gooiden beide op zaterdag nog, wat dinsdag te vroeg dag maakt. Tyler Glasnow en Clayton Kershaw hebben voldoende rust gehad om eventueel wel de World Series te kunnen openen, maar vooral bij LA is er behoorlijk geknutseld met de rotation. Even afwachten, dus.

Coverfoto: Tom Pennington/Getty

Ook leuk om te lezen