Dutch Watch: Didi speelt long ball, Simmons op de weg terug

Door

Vanwege de coronacrisis is het MLB-seizoen nu geen marathon, maar een sprint van 60 wedstrijden. Toch is er nog genoeg gelegenheid om “onze jongens” aan het werk te zien en die verrichtingen worden natuurlijk ook deze week weer beschreven in de Dutch Watch. Helaas kwam lang niet iedereen in actie, maar er is nog genoeg om van te genieten.

Over Ozzie Albies valt er deze week weinig te melden. De kleine infielder werd vorige week op de 10-day injured list geplaatst en de Braves moesten het tegen de Phillies en de Yankees dus zonder onze landgenoot doen. Een overdreven succesvolle exercitie werd deze road trip niet. In Philadelphia wonnen de Braves nog wel twee van de vier duels, maar in New York waren ze kansloos tegen de Yankees. Ze misten in The Big Apple ook nog eens Ronald Acuna, die eveneens last heeft van zijn pols. Daarmee waren de spelers die normaal gesproken als eerste aan slag verschijnen, verdwenen uit de line-up.

Xander Bogaerts gaat door met waar hij vorig seizoen gebleven was. Aan slag behoort hij opnieuw tot de beste spelers op het roster van de Red Sox. Defensief heeft Ron Roenicke ook weinig aan te merken op zijn kortestop. Slechts één error staat er achter z’n naam. Helaas voor Bogey lijkt ook ‘t team het jaar 2019 te willen kopiëren. Boston bungelt onderaan in de AL East en werkte dit weekend een serie af tegen concurrent Toronto Blue Jays.

Tegen opponenten uit de eigen divisie deed Bogaerts het goed. In zijn at-bats tegen de Yankees en de Rays was de infielder 9-for-19. Thuis tegen de Blue Jays was het met 2-for-6 wat minder spectaculair, maar hij voegde daar nog 6 walks en 2 gestolen honken aan toe. We kunnen zeggen dat Xander Bogaerts zich ook in deze serie van drie duels liet gelden.

Drie van die walks kreeg Bogaerts in de eerste wedstrijd tegen de Canadese afvaardiging. Zijn enige single, in z’n enige officiële at-bat, resulteerde in de derde inning in een run. Een homerun van Mitch Moreland hielp onze landgenoot binnen en dit was het zetje dat de Red Sox nodig hadden op weg naar een 5-3 zege. De tweede ontmoeting ging met 2-1 verloren, maar die ene run? Jawel, Xander Bogaerts!

Zijn vier wijd in de tweede inning werd door Toronto duur betaald, maar het was dus ook de enige run die Boston scoorde. Afgelopen zondag deed het duo Moreland en Bogaerts opnieuw van zich spreken. Met 0-for-3 begon Bogey aan de negende inning en voor de zesde keer in deze serie kreeg hij vier wijd. Met één klap maakte Mitch Moreland even later een einde aan deze wedstrijd. Zijn homerun maakte er (opnieuw) 5-3 van.

TEGENSLAG

Hadden de BoSox na drie winstpartijen in vier wedstrijden het lek boven? Als we kijken naar de serie tegen de Rays, dan kunnen we niet anders dan dit ontkennen. Tampa Bay lijkt voor de Yankees de enige serieuze bedreiging en Bogaerts weet nu waarom. Zelfs zijn knuppel kwam er in deze vier wedstrijden niet echt aan te pas. Boston noteerde vier nederlagen op rij en ze kregen in die duels niet minder dan 42(!) runs te slikken.

Xander Bogaerts begon nog prima aan dit vierluik door in de eerste inning van de eerste wedstrijd door te komen met een RBI-double, zijn 10e RBI dit seizoen. Zelfs zou hij ook nog scoren in die inning, maar daarna ging het van kwaad tot erger. Bogey was 2-for-11 in deze serie en miste donderdag de vierde wedstrijd (8-17 nederlaag) vanwege een lichte blessure.

De Philadelphia Phillies konden deze week wat aan hun achterstand op de Atlanta Braves doen. Helemaal naar wens verliep de serie voor de Phillies echter niet, want de vier wedstrijden werden door de teams gelijk verdeeld. Wat zijn individuele prestatie betreft, zal Gregorius tevreden terugkijken op dit vierluik. Hij vijzelde zijn aantal RBIs flink op en sloeg en passant de zesde grand slam in zijn loopbaan.

Al in de eerste wedstrijd was het raak voor de international. Hij opende de serie met 2-for-4 aan slag en die tweede hit was goed voor een run. Voor Gregorius was het zijn vierde RBI in 2020. Bryce Harper was de man die kon scoren op de klap van Sir Didi naar het rechtsveld en de vedette bepaalde de eindstand daarmee op 5-0.

GRAND SLAM

Tijdens de doubleheader van zondag was het niet je dag. Niet voor Gregorius en al helemaal niet voor de Phillies. De thuisploeg ging twee keer onderuit (5-2 en 8-0) en aan slag stond er over die twee wedstrijden 0-for-6 achter de naam van Sir Didi. Dit maakte hij maandag echter in één klap goed. Letterlijk. Braves-starter Sean Newcomb kreeg alle hoeken van het veld te zien en Gregorius liet zich niet onbetuigd. Met de honken vol sloeg de kortestop zijn derde homerun van dit seizoen. Zijn klap in de tweede inning was op dat moment goed voor een 9-1 voorsprong. Uiteindelijk kwamen de Braves nog wat terug, maar met 13-8 bleef de winst in Philly.

Na z’n klap tegen de Braves was Didi Gregorius nog niet klaar. De Baltimore Orioles brachten deze week een bezoek aan Philadelphia en met name in de eerste wedstrijd liet Gregorius zich gelden. Daarvoor moest hij wel wat geduld hebben. Er stonden al 3 K’s achter zijn naam toen hij in de negende inning een belangrijke single sloeg. Bryce Harper en Rhys Hoskins konden scoren en daarmee dwongen de Phillies extra innings af. Alle moeite voor niets, want de O’s wonnen: 10-9.

Ook in de tweede wedstrijd kon Gregorius een RBI noteren. Zijn sac fly in de derde liet Harper scoren, maar de winst ging opnieuw naar Baltimore: 5-4. Uiteindelijk kreeg de ploeg van Gregorius een sweep aan de broek. Onze landgenoot kwam donderdag nog wel tot een hit, maar met 11-4 kregen de Phillies een pak slaag.

Vrijwel iedereen verwachtte dat de LA Dodgers de NL West zouden domineren, maar voorlopig zijn ze nog niet van de Rockies en de Padres af. Deze week ontving het sterrenensemble uit Los Angeles de buren uit San Diego en konden er dus stappen worden gezet. Maar over die serie later meer. Voor Kenley Jansen en consorten stonden er namelijk eerst nog drie wedstrijden tegen de San Francisco Giants gepland.Een divisierivaal die het de Dodgers in de eerste serie nog opmerkelijk lastige maakte. De Giants wonnen toen twee van de vier wedstrijden.

In LA lieten de Dodgers er in ’t eerste treffen geen gras over groeien. San Francisco nam brutaal de leiding, maar bereikte daarmee dat de Dodgers zich even kwaad maakten en uiteindelijk eenvoudig met 7-2 wonnen. Clayton Kershaw kreeg slaag in de tweede ontmoeting, die de Giants met 5-4 naar zich toetrokken. In de derde wedstrijd mocht Kenley Jansen dan eindelijk weer eens zijn opwachting maken. Onze landgenoot had eerder in de week laten weten nog niet geheel hersteld te zijn van de gevolgen van het coronavirus, maar met een 6-2 voorsprong op zak was hij praktisch foutloos tegen de Giants. Slechts 12 pitches had de closer, die geen save kon verdienen, nodig om drie tegenstanders weg te zetten. Zijn ERA daalde hierdoor van 1.50 naar 1.29 voor het seizoen.

WEINIG ACTIE

In de serie tegen de Padres daalde dat ERA nog verder. Of eigenlijk in de voorlaatste wedstrijd van de serie tegen de Padres. Kenley Jansen kwam namelijk maar één keer in actie en dat was nog niet eens voor een save ook. Zijn Dodgers hadden in de eerste duels hun handen vol aan de bezoekers uit San Diego. Los Angels opende met een 2-1 en een 6-2 nederlaag, maar sloegen terug in de derde en de vierde wedstrijd. Dave Roberts zette Jansen in die derde ontmoeting aan het werk.

Met een 6-0 voorsprong op zak, maar alle honken bezet moest de closer even aan de bak. Hij had 16 pitches nodig om 3 batters weg te zetten. Twee keer gebeurde dat met drie slag. Alleen Jurickson Profar kreeg zijn knuppel tegen de bal, maar eindigde als ground out. Het ERA van Kenley Jansen stond na dit duel op 1.13.

Zijn defensieve werk deed Jurickson Profar foutloos in zijn eerste weken bij de San Diego Padres. Aan slag? Not so much. We verlieten jullie toen Profar vorige week een batting average van .081 aantikte. Daarmee lijkt zijn voorlopige dieptepunt bereikt, want in de serie tegen de Arizona Diamondbacks kwam hij in twee van de drie wedstrijden door met een hit. In die ene ontmoeting waarin dit niet het geval was, fungeerde onze landgenoot als pinch hitter en bleef hij 0-for-1. Toeval of niet, dit was ook de enige wedstrijd die San Diego verloor van de Diamondbacks.

Afgelopen weekend openden de Padres de serie met een 3-0 zege. In de vijfde inning van die wedstrijd sloeg Profar zijn eerste hit in zes wedstrijden. En de eerste in de maand augustus. Zijn 1-for-3 in dit duel liet zijn slaggemiddelde stijgen naar .100. In de rubbergame tegen de Diamondbacks kwam onze landgenoot zelfs twee keer door met een single.

De eerste in de tweede inning, die even later een run opleverde dankzij een homerun van Tatis Jr.. Een inning later scoorde Profar opnieuw een run, maar dit keer bereikte hij de honken na geraakt te zijn door de werper. In de zevende was een infield single voldoende om voor de derde keer in deze wedstrijd op het eerste honk te komen. Een run zat er dit keer niet in, maar de 9-5 win én de negende zege van ’t seizoen vergoedde veel.

EINDELIJK WEER

Uitgerekend tegen het, volgens velen, beste team in de National League kwam Jurickson Profar een beetje op gang. Dit gebeurde nog niet in de eerste wedstrijd tegen de Dodgers, want dat was de tegenstander. Profar mocht dit keer zijn dienst draaien in het linksveld, was 0-for-2 met een walk, maar de Padres wonnen wel: 2-1. Dinsdag volgde een tweede overwinning en dit keer had ook Profar een belangrijk aandeel. Met 2-for-3 deed zijn slaggemiddelde goede zaken, maar belangrijker waren de 2 runs die hij binnenbracht.

Profar stond op de honken toen Manny Machado een grand slam sloeg in de derde inning. Goed voorbeeld doet goed volgen en dus ging ook onze landgenoot yard. Met zijn tweede homerun van het jaar, z’n eerste sinds eind juli, hielp hij de Padres aan een 6-2 overwinning. Afgezien van zijn hit in de vierde wedstrijd was daarmee de koek op voor Profar in LA.

Voor Jonathan Schoop en de Detroit Tigers zijn het opmerkelijke weken. Vorige week ging er een streep door de serie tegen de St. Louis Cardinals. Dit weekend zouden de Tigers wederom tegen die opponent spelen, maar de Cardinals zijn nog altijd niet vrij van het coronavirus. Gelukkig voor Detroit gingen de wedstrijden tegen de Pirates en de White Sox wel door. En bepaald niet zonder succes. De Tigers, die verrassend goed presteren, draaiden in de eerste wedstrijd tegen Pittsburgh overuren. Dat Jonathan Schoop zeven keer aan slag kwam, zegt al genoeg.

De teams hadden elf innings nodig om te bepalen wie met een overwinning aan de serie zou beginnen en de Tigers trokken daarbij aan het langste eind: 17-13. In dit slugfest bleef de bijdrage van Schoop beperkt tot 1 hit en 1 run.

De international toonde beterschap in het tweede duel. Opnieuw had Schoop over zijn aantal at-bats niets te klagen. Zes keer verscheen hij in het slagperk en drie keer leidde dit tot een hit. In de zesde inning tekende Schoop voor zijn eerste double van het seizoen en tevens zijn achtste RBI. Dit kwam de Tigers niet slecht uit. Zij hadden een 5-0 voorsprong uit handen gegeven, maar mede dankzij de tweedehonkman stond er nu toch weer een 8-5 voorsprong op ’t scorebord. Z’n 3-for-6 deed het slaggemiddelde van Schoop natuurlijk goed. Dat steeg naar .265. Helaas daalde dit een dag later alweer.

De Tigers zegevierden ten derde male in Steel City, dit keer met een bescheiden 2-1. Schoop zorgde in de achtste inning voor de winnende run. Dit gebeurde niet na een spectaculaire hit, maar door een HBP. Miguel Cabrera sloeg onze landgenoot uiteindelijk binnen.

KNUPPEL MAAKT HERRIE

Na hun bezoek aan Pittsburgh keerden de Tigers huiswaarts voor een serie tegen de White Sox. Net als Detroit ook een team dat verrassend leuk draait. Toch hadden de Tigers geen moeite met de bezoekers in het eerste duel. Schoop was weliswaar 0-for-4, maar de 5-1 winst telde. Daarna kwam de schwung er weer in bij onze landgenoot. Hij had al een infield single in de vierde inning toen Schoop in de negende vier wijd kreeg. Een homerun van Harold Castro hielp ‘m binnen, maar kon een 8-4 nederlaag niet voorkomen.

Ook de rubbergame ging verloren voor Detroit. Met een verre klap (433 feet) in de eerste inning liet Schoop z’n knuppel spreken. Het was voor de infielder z’n vierde homerun van dit seizoen. Hij voegde daar later nog een single aan toe, maar moest lijdzaam toezien hoe de White Sox met 7-5 zegevierden.

Het pechduiveltje achtervolgt ook Andrelton Simmons. De kortestop heeft, net als vorig jaar, last van zijn enkel en miste al de nodige wedstrijden. Angels-manager Joe Maddon liet eerder deze week doorschemeren dat hij verwacht dat Simba spoedig terugkeert op het veld. Mogelijk zelfs dit weekend al als de Angels een serie afwerken tegen de Dodgers. Afgelopen week pakte Simmons de training alweer op.

Zonder hun Nederlandse international gaat het nog niet crescendo met de Halos. De Texas Rangers, toch bepaald niet het meest fameuze team in de league, trakteerden de Angels vorig weekend op een sweep. Vervolgens wonnen ze de serie van de Oakland A’s. Dat team gaat dan weer aan kop in de AL West. De Angels bezetten na die drie wedstrijden de vijfde plaats in de divisie met een record van 7-12. Dat is een achterstand van zes wedstrijden op de Athletics.

Chad Tromp is inmiddels een bekend gezicht in de line-up van de San Francisco Giants geworden. Hij mag regelmatig opdraven, zodat Tyler Heineman zijn rust kan pakken. Statistisch gezien doet Tromp het zelfs beter dan de beoogde eerste catcher van de Giants. Hij slaat meer runs binnen (5 tegen 1 van Heineman), slaat meer homeruns (2 om 0), heeft een hoger slaggemiddelde (.226 om .212), maar loopt daarnaast ook (veel) vaker tegen een strikeout aan (11 om 5). Vorig weekend tegen de Dodgers mocht hij weer 2 hits aan zijn totaal toevoegen.

KENNISMAKING MET DE TOP

Tromp speelde de eerste wedstrijd van het drieluik en al in de tweede inning maakten de Dodgers kennis met de Nederlander. Middels een single naar het linksveld bereikte de catcher het eerste honk. In de zevende inning herhaalde hij dit kunstje, maar runs leverde het niet op.

Overigens kreeg Tromp in dit duel ook twee strikeouts om zijn oren en dat gebeurde opnieuw in de derde wedstrijd van de serie. Hij was inmiddels bezig aan een 5-game hitting streak, maar die streak liep vast tegen de grootmacht uit LA. In vier at-bats liep Tromp twee keer tegen drie slag aan en een hit zat er dit keer niet in. Voor de Giants was dit maar bijzaak. Zij stapten met 5-4 als winnaar van ’t veld.

Gemakkelijker werd het daarna niet voor Tromp en zijn maten. Na dit drieluik tegen de Dodgers volgde een serie tegen een andere titelkandidaat. De Giants gingen op bezoek bij de veelbesproken Astros. In twee van die drie wedstrijden maakte Chad Tromp zijn opwachting. Maandag, in de eerste ontmoeting, liep Tromp voor de derde wedstrijd op rij tegen twee strikeouts aan. Hij was 0-for-3 en de Giants legden het met 6-4 af tegen Houston. Een dag later kreeg hij zijn kans op revanche al. Dit keer geen K’s, maar helaas voor de catcher ook geen officiële hits. Wel noteerden we twee runs voor de Nederlander. De eerste scoorde hij in de vijfde inning, toen hij na een fielder’s choice op de honken kwam. In de zevende kreeg Tromp vier wijd. Die walk resulteerde in een run na een klap van Hunter Pence. De Giants wonnen uiteindelijk in de tiende inning: 7-6.

Cover Photo: Hunter Martin/Getty Images

Ook leuk om te lezen