Draft Recap 2019, Dag 1 (teams 1-10)

Door

Na weken van speculeren, kwam afgelopen nacht aan alle onduidelijkheid een einde. De Baltimore Orioles deden wat ze moesten doen en kozen Oregon State catcher Adley Rutschman als eerste overall in de MLB Draft. De bovenste helft van de top 10 ontvouwde zich zoals ook door ons voorspeld, met voor het eerst in de geschiedenis zes positiespelers in de top 6.

In dit artikel lopen we alle picks van dag 1 langs. De eerste ronde zijn geheel, met overige picks (compensatie en tweede ronde) in de stukjes verwerkt. We beginnen met de teams die een top 10-selectie hadden; de overige picks volgen later vandaag.


#1 BALTIMORE ORIOLES
C Adley Rutschman (Oregon State)


Geen verrassing hier. Ondanks dat het front office in Baltimore de kaken stijf op elkaar hield, en er tot het moment van de Draft nog sprake was van geruchten dat ze níet voor de nummer 1 draftprospect zouden kiezen, deed de club wat ze moest doen. Rutschman is de nieuwe bouwsteen van deze organisatie, die met de catcher een potentiële ster in huis hebben gehaald.

SportAmerika’s voorspelling: Adley Rutschman.

Overige picks op dag 1

De Orioles kozen nog twee keer op de eerste dag en gebruikten deze picks om kortestop Gunnar Henderson (HS, plek 42) en Stanford CF Kyle Stowers (Comp. Balance) te kiezen. Geen gekke oogst voor de eerste dag. Het nieuwe front office in Baltimore drukt meteen een stempel op de eerste draft.


#2 KANSAS CITY ROYALS
SS Bobby Witt Jr. (Colleyville Heritage HS, Texas)


Ook de Royals deden wat al enige tijd werd verwacht. Hun keuze voor Bobby Witt Jr maakte van vader en zoon Witt het hoogstgedrafte vader/zoon-duo in de geschiedenis van de Major League (Sr. ging 3e overall in 1985). Jr is een absolute five-tool-ster in de dop. Hij past in het rijtje Moustakas/Hosmer als het op rebuilding blocks in de geschiedenis van de Royals aankomt. De club stuurde scouts naar alle 39 wedstrijden van Witt Jr’s team, dit seizoen, gaf wel weg hoe erg KC achter de infielder aanzat.

SportAmerika’s voorspelling: Bobby Witt Jr.

Overige picks op dag 1

Kansas City voegde nog een kortestop aan het farm system toe door op plek 44 Brady McConnell van Florida te kiezen. De 21-jarige infielder had een klein beetje eerste-ronde-helium vlak voor de draft, maar zover kwam het dus niet. Op plek 70 kozen de Royals de eveneens 21-jarige RHP Alec Marsh van Arizona State, dat net voor de draft werd uitgeschakeld in de Regionals.


#3 CHICAGO WHITE SOX
1B Andrew Vaughn (University of California)


“The best college hitter I’ve ever seen” (Eric Byrnes), “One of the greatest hitters in college history” (Jim Callis), the best bat in the draft: het regende al enige tijd superlatieven over Andrew Vaughn, die op plek 3 door de Chicago White Sox werd gekozen. Vaughn won vorig seizoen de Golden Spikes Award voor beste collegespeler en behoort ook dit jaar weer tot de finalisten. Hij werd dit weekend uitgeschakeld met Cal in de Regionals, dus kan zich spoedig op zijn profcarrière storten.

Andrew Vaughn noteerde videogame-statistieken in college (d1baseball.com)

SportAmerika’s voorspelling: CJ Abrams/Andrew Vaughn. In het artikel van een week geleden kozen we voor Abrams met Vaughn als backup, in de podcast van afgelopen zondag stelden we deze pick bij tot Vaughn, nadat er nieuwe informatie naar buiten was gekomen.

Overige picks op dag 1

De White Sox gebruikten hun 2nd round pick (plek 45) voor RHP Matthew Thompson, een high schooler van Cypress Ranch HS in Texas. Thompson is de rotationgenoot van JJ Goss, die eerder in deze draft werd gekozen, en werd tot voor dit seizoen gezien als een first rounder. Een slecht voorjaar dropte hem echter naar ronde 2, waar hij een White Sox-special werd: projectje met mijlenhoge upside.


#4 MIAMI MARLINS
OF J.J. Bleday (Vanderbilt)


Ook hier geen verrassing, hoewel we vorige week al schreven dat de Marlins intern het nog niet eens waren over hun eerste pick. Derek Jeter schijnt nogal gecharmeerd te zijn geweest van Riley Greene, maar de connectie tussen Marlins scouting director (en voormalig Vanderbilt-coach) DJ Svihlik en Bleday lijkt de doorslag te hebben gegeven. Bleday is (één van de) beste outfielders in college baseball en de Marlins-rebuild heeft weer een flinke stap de goede richting ingezet.

SportAmerika’s voorspelling: J.J. Bleday.

Overige picks op dag 1

Dankzij de Competitive Balance-ronde had Miami drie picks op dag één. In ronde A koos de club voor Missouri OF Kameron Misner die, zoals wij voorspelden in onze preview, een vrije val doormaakte in de draft. De upside van Misner is gigantisch, maar onder druk presteert hij tot nu toe niet. Nasim Nunez, een high school kortestop uit Georgia, ging op plek 46 naar Florida.


#5 DETROIT TIGERS
OF Riley Greene (Hagerty HS, Florida)


Ook op plek 5 geen extreme verrassing, want de Tigers zouden kiezen wie de Marlins over zouden laten (Bleday of Greene). De high schooler wordt gezien als mogelijk de beste prep hitter in deze draft. De Tigers ontbeert het aan enige toekomstmuziek op aanvallend vlak in de Minors — de club heeft hevig geïnvesteerd in pitching — dus met Greene werd een duidelijke nieuwe weg ingeslagen.

SportAmerika’s voorspelling: Riley Greene.

Overige picks op dag 1

Detroit voegde op plek 47 derdehonkman Nick Quintana (Arizona) aan de organisatie toe. Dit lijkt momenteel een behoorlijke reach; Quintana stond op plek 77 van MLB.com’s Draft Prospect List. De junior OPS’t echter al twee seizoenen boven de 1.000 en kent voldoende slagkracht om serieus genomen te worden.


#6 SAN DIEGO PADRES
SS CJ Abrams (Blessed Trinity HS, Georgia)


Over Abrams kwamen vlak voor de draft vervelende geruchten naar buiten. De supersnelle infielder zou karakterproblemen hebben en zich niet optimaal kunnen blijven opladen om honkbal te spelen. Geen passie voor de sport, was het verhaal. Waar of niet, het talent van de kortestop staat buiten kijf, dus de Padres sloegen op plek 6 toe. We trokken deze vergelijking al eerder: Dee Gordon met meer power.

SportAmerika’s voorspelling: Andrew Vaughn/CJ Abrams. In de podcast ruilden we Abrams en Vaughn om in de draft, wat uiteindelijk ook uitkwam.

Overige picks op dag 1

Naast Abrams hengelde San Diego ook high school outfielder Joshua Mears binnen (plek 48), wat een enórme reach is. Mears werd door MLB.com als nummer 118 prospect op de top 200 gezet. Het lijkt er echter op dat de Padres óf enorm goed gescout hebben, óf aan het showboaten zijn geweest. In Competitive Balance Round B koos de club namelijk ook voor een diepe duik in de spelersgroep: college catcher Logan Driscoll werd op plek 72 gedraft, 121 plekken eerder dan zijn top 200 rank.


#7 CINCINNATI REDS
LHP Nick Lodolo (TCU)


Cincinnati koos ook voor de speler die het meest aan de club werd gekoppeld in de week voorafgaand aan de draft: lefty Nick Lodolo gaat naar Ohio. Lodolo werd dus de eerste pitcher gekozen in deze draft en kwam pas op plek 7 uit de bus, wat genoeg zegt over de staat van de werpers in deze klas. Lodolo is ook geen ace in wording, maar kan op zijn best uitgroeien tot een heel nuttige nummer 3 in een rotation. High floor, low ceiling.

SportAmerika’s voorspelling: Nick Lodolo.

Overige picks op dag 1

Op plek 49 hengelde Cincy IMG Academy kortestop Rece Hinds binnen, die in de dagen voor de draft wat helium meekreeg. Hinds ging uiteindelijk rondom zijn top 200 rank (42) van het bord af. Hij geeft de Reds een middle infielder voor de toekomst.


#8 TEXAS RANGERS
3B Josh Jung (Texas Tech)


De Rangers zochten het dicht bij huis in deze draft, wat we opzich wel verwacht hadden (onze voorspelling komt ook uit Texas). Een college derdehonkman hadden we ook nog wel voorzien, getuige onze backupselectie voor Texas in Kody Hoese. Dat het echter Josh Jung zou worden, konden we ook pas zondag in de podcast laten doorschemeren, want dat hij in de top 10 zou gaan, was verrassend. Mogelijk heeft het feit dat hij dit jaar (verdienstelijk) kortestop heeft gespeeld daaraan bijgedragen.

SportAmerika’s voorspelling: Brett Baty.

Overige picks op dag 1

De Rangers haalden ook hun tweede keuze uit de eigen staat en vanuit dezelfde positie: Baylor derdehonkman Davis Wendzel, die een matige Regionals draaide, mag zich ook opmaken op een carrière in Texas. Hij werd op plek 41 gekozen (Comp). UCLA-werper Ryan Garcia was de derde en laatste Rangers-pick van dag 1.


#9 ATLANTA BRAVES
C Shea Langeliers (Baylor)


Jung werd gevolgd door Langeliers in de top 10, terwijl we vorige week beide spelers rond de 15 hadden voorspeld. We zagen dit, enkele uren voor de draft, echter wel een beetje aankomen, want dit soort heliumverhalen zien we elk jaar weer.

Langeliers is de beste defensieve catcher van de laatste 10 jaar in deze draft en combineert zijn defense met een steeds beter wordende knuppel. Met hem hebben de Braves een potentiële franchise backstop binnengehaald die Javy Lopez en Brian McCann naar de Braves-achtergrond kan spelen.

SportAmerika’s voorspelling: Hunter Bishop.

Overige picks op dag 1

Braden Shewmake, de kortestop van Texas A&M, werd op plek 21 aan de Braves toegevoegd (later meer over hem), terwijl Beau Philip de tweederondeselectie werd. De kortestop van Oregon State was nummer 195 op MLB.com’s Top 200, maar werd door Atlanta als 60e (!) gekozen. We vermoeden hier een under-slot-deal, want anders is er geen verklaring voor zo’n enorme reach.


#10 SAN FRANCISCO GIANTS
OF Hunter Bishop (Arizona State)


De Giants kregen een speler in de schoot geworpen waar ze een week geleden nog niet van hadden durven dromen. Hunter Bishop ging in verschillende Mocks een paar plaatsen voor San Francisco’s beurt van het bord, maar dankzij Jung en Langeliers was hij nu nog beschikbaar. Hierdoor schoof onze voorspelling (Alek Manoah) een plekje op naar Toronto, wat een watervaleffect teweegbracht in de draft.

Fun fact: Bishop ging naar Junipero Sera High School en speelde daarna voor Arizona State, net als… San Francisco Giants-legende Barry Bonds.

SportAmerika’s voorspelling: Alek Manoah.

Overige picks op dag 1

Logan Wyatt, de powerhitting eerstehonkman van Kentucky, ging ook richting San Francisco. De 21-jarige lefty slugger werd op plek 51 gekozen, rondom zijn top 200 ranking. Met de twee positiespelers zijn de Giants ineens twee (erg) goede prospects rijker en dat is broodnodig, in dat dramatische farmsystem.

Coverfoto: MLB.com/Orioles Twitter

Ook leuk om te lezen