DeAndre Jordan blijft toch bij de Clippers

Door

Los Angeles Clippers v Houston Rockets - Game Seven
Iets minder dan een week geleden leek alles zo klaar als een klontje. DeAndre Jordan meldde aan zowel de Clippers als de Mavericks dat hij de aankomende seizoenen te zien zou zijn bij de Dallas Mavericks. Tegen alle verwachtingen in ziet hij daar op het laatste moment toch vanaf. Afgelopen nacht werd DJ, onder bizarre omstandigheden, overtuigd om af te zien van een mondeling toegezegde overeenkomst met de Dallas Mavericks. Hij verkiest alsnog een langer verblijf bij de Los Angeles Clippers. Vlak na middernacht tekende hij een contract voor vier seizoenen ter waarde van $88.000.000,-.  Een terugblik:

Twijfel #1
Nadat in een eerdere series de beslissende zevende wedstrijd van de San Antonio Spurs op legendarische wijze wordt gewonnen, komen de Los Angeles Clippers in de tweede Game 7 tekort tegen de Houston Rockets. Het is dan 17 mei en voor DeAndre Jordan zit het seizoen, net als zijn contract, erop.

In de weken die volgen spreekt hij meermaals met goede vriend en teamgenoot Blake Griffin. De veeldunkende center heeft namelijk maar weinig vertrouwen in de leiding van de Clippers. In zijn ogen zou Blake Griffin zomaar getrade kunnen worden. Ook twijfelt hij aan het tekenen van een langdurig contract, omdat Chris Paul en Blake Griffin in de zomer van 2017 uit hun contract lopen. Hij vraagt zich af of de Big Three ook na dat seizoen nog in stand gehouden kan worden, zeker als de resultaten in de playoffs uitblijven.

Toch is dat niet de meest voorname reden van zijn overpeinzingen. De belangrijkste oorzaak van zijn twijfel was de slechte verstandhouding met Chris Paul. De lange Texaan zou het driftige gedrag van zijn spelverdeler maar moeilijk kunnen accepteren, net als zijn beperkte rol in het aanvallende deel van het spel.

De Beslissing #1
Begin juli komt het hoge woord eruit. DeAndre Jordan informeert zowel zijn oude, als zijn nieuwe team dat hij komende 9 juli een vierjarig contract zal tekenen bij de Dallas Mavericks. Toen even later ook Matthews meldde naar Dallas te verhuizen, leek een nieuwe serieuze titelkandidaat geboren. De keuze van DeAndre Jordan voor de Mavs is geen onlogische. Natuurlijk, hij zou $80.000.000,- verdienen met vier seizoenen basketballen, maar ook de non-financiële factoren waren in zijn voordeel:
– Hij zou niet langer in de schaduw van Chris Paul en Blake Griffin staan. Wanneer Dirk Nowitzki met pensioen zou gaan, kon hij het gezicht van de organisatie worden.
– In tegenstelling tot zijn vooral verdedigend georiënteerde rol bij de Clippers kreeg hij in Dallas een grotere rol bij de basket van de tegenstander. Ook zouden er speciale plays voor hem getekend worden.
– DJ is een geboren Texaan.

Twijfel #2
De persberichten waren de deur uit. Iedere zichzelf respecterende journalist had bronnen die de deal bevestigden; DeAndre Jordan werd een Maverick. Verklaarbare keuze, zo vonden de kenners. Maar terwijl de analyses over het nieuwe spel van Dallas uitgedokterd werden, zat DeAndre thuis op de bank in Houston. Hoe langer hij nadacht over zijn gemaakte keuze, hoe meer hij begon te twijfelen. Was zijn situatie bij Los Angeles nu echt wel zo slecht? Een man weet pas wat hij mist, als hij er niet is? Hij heeft genoeg mooie herinneringen aan zijn tijd bij Lob City. Begin deze week heeft de Texaan contact met Blake Griffin en Doc Rivers. Hij stelt hen op de hoogte van zijn twijfel. Tegelijkertijd neemt hij geen contact meer op met alles wat naar een Maverick neigt, net als dat hij niet opneemt/reageert als zij contact zoeken.

Hoog bezoek 
Het is duidelijk dat Jordan het niet met iedere teamgenoot even goed kan vinden. Toch noemt J.J. Redick het handelen van General Manager Doc Rivers zwaar onvoldoende. Letterlijk zegt hij gister in een gesprek op de radio: ,,Is there an F-minus?” Dat Redick zo stelling durft te nemen is opvallend, Paul Pierce en Lance Stephenson werden immers aangetrokken. De startende shooting guard zegt dat hij dat cijfer geeft, omdat Rivers maar een taak had: DeAndre Jordan behouden. Dat was mislukt, tot grote onvrede van J.J.

De Clippers besluiten vandaag nog een laatste poging te doen om hun center alsnog binnen te halen. Het is namelijk zo dat contracten pas op negen juni ondertekend kunnen worden. Steve Ballmer pakt het vliegtuig naar Houston, net als Doc Rivers. Ook Blake Griffin, J.J. Reddick en Paul Pierce vertrekken naar het huis van Jordan in Houston. Zelfs Chris Paul wordt van zijn bananenboot afgetrokken in een ultieme poging om de Texaan op andere gedachten te brengen.

De Beslissing #2
Als iedereen binnen in het huis van DJ is, proberen de verschillende afgevaardigden van de Clippers DeAndre te overtuigen. Veel overtuigingskracht lijkt daar niet voor nodig, aangezien DJ zichzelf al suf gepiekerd had. Al snel nadat media meldden dat iedereen aangekomen is, komt het bericht naar buiten dat ze eruit zijn.

Tot grote vreugde van alle aanwezigen besluit DeAndre Jordan een nieuw contract bij de Los Angeles Clippers te tekenen. Toch verlaat bijna niemand het huis. De Clippers weten dat DJ al eens van standpunt is veranderd, en nemen dus het zekere voor het onzekere. Totdat het contract getekend om middernacht is zullen zij niet vertrekken. Geen hele onlogische keuze. Zeker niet nadat bleek dat Mavericks-eigenaar Mark Cuban geland was op het vliegveld van Houston en vol woede de huizen van de familie Jordan langs ging.

Nadat de mannen klaar waren met hun kaartspelletje werd de spelcomputer aangezet, met wisselende personen op de uitkijk. Blake Griffin was het slimst en barricadeerde de deur. Ook komt naar buiten dat Chris Paul in een emotionele toespraak DeAndre heeft uitgelegd dat hij zich niet bewust was van de slechte verstandhouding tussen de twee. Hij belooft daarom in de toekomst verbetering.

Even na middernacht Amerikaanse tijd komt het officiële nieuws naar buiten: DeAndre Jordan heeft een contract getekend. Hij ziet af van een vierjarig contract in zijn thuisstaat Texas en blijft in Los Angeles. In vijf seizoenen tijd zal hij daar $110.000.000,- gaan verdienen, hoewel hij het vijfde seizoen zelf bepaalt of hij blijft.

Foto: Getty Images

6 Reacties
 1. Pieter Horstman 7 jaar ago

 2. Tony Purrel 7 jaar ago

  Ha, wat een briljante saga!

 3. jan 7 jaar ago

  DeAndre Jordan, de man die persoonlijk een einde maakte aan de play-off kans van Dirk Nowitzki en de Dallas Mavericks. Ik zie het team van Cuban hier niet van herstellen.

 4. Bahadir 7 jaar ago

  Dit kan eigenlijk totaal niet. Het is in strijd met alle ongeschreven regels.

  Maar reken er maar op dat ik even heb zitten lachen om al die memes m.b.t. dit hele gebeuren haha. Meest amusante Free Agency dag in NBA history. Geweldig 😀

 5. Fabian 7 jaar ago

  Spektakel op het moment dat DJ aangekondigd wordt in Dallas als de Clips op bezoek zijn!

  • sven 7 jaar ago

   Een ideale kerstwedstrijd

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen