Met meer ringen dan vingers neemt Phil Jackson (nu echt) afscheid van het basketbal. Dertien kampioenschappen vierde hij in z’n loopbaan: twee als speler en maar liefst elf als coach. Zonder enige twijfel is Big Phil de meest succesvolle hoofdcoach aller tijden in de NBA. Als ode aan deze grootheid belicht SportAmerika zijn succesverhaal.
Jackson maakt zijn intrede in het professionele basketbal in 1967. In dat jaar draften de Knicks in de tweede ronde de dan 21-jarige Philip Douglas Jackson. De zwaar religieus opgevoede jongen uit Deer Lodge in Montana ontpopt zich in New York als een verdienstelijk speler. De bankspeler is vooral bekend om zijn intelligentie en zijn defensieve kwaliteiten. Aanvallend is hij minder.
De eerste keer dat de 2,03 meter lange Jackson kampioen wordt is 41 jaar geleden, al maakt hij geen deel uit van het team dat de titel pakt. Fysiek ongemak aan de rug maakt spelen onmogelijk. In 1973 behoort hij wel tot de Knicks-selectie die opnieuw de beste is van de league.
Na dit succesjaar wordt hij starter als diverse sleutelspelers met pensioen gaan. In het seizoen 1974-1975 maakt hij de meeste fouls in de NBA. Dit ‘record’ moet hij delen met Bob Dandridge van de Milwaukee Bucks die ook 330 p’s maakt. In 1978 verhuist hij naar de andere kant van de Hudson. Tot 1980 komt Jackson uit voor de New Jersey Nets, waarna hij zijn basketbalschoenen aan de wilgen hangt.
In 13 jaar profbasketbal is hij goed voor 5428 punten (6,7 ppg), 3454 rebounds (4,3 rpg) en 898 assists (1,1 apg).
In 1987 keert Big Phil terug. Doug Collins stelt hem aan als zijn assistent bij de Chicago Bulls. De Zenmeester heeft in de tussentijd ervaring opgedaan als coach in onder andere Puerto Rico. Als de huidige coach van de Philadelphia 76ers in 1989 zijn congé krijgt, wordt Jackson de eindverantwoordelijke van de technische staf.
Daar hebben ze in de Windy City geen spijt van gekregen. Onder zijn leiding kronen de Bulls zich zes keer tot de beste ploeg van de NBA: 1991-1993 en 1996-1998. De puzzelstukken vallen perfect in elkaar met zijn triangle offense en superster Michael Jordan, die kan schitteren binnen de sterke Chicago-eenheid.
Ondanks de dubbele threepeat verlaat Jackson de Bulls met ruzie. Hij heeft onenigheid meyt general manger Jerry Krause. De coach van het jaar 1996 zweert in 1998 nooit meer een team te leiden. Bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en in 1999 neemt Big Phil het roer over in Los Angeles.
Daar is hij direct succesvol. Met jongeling Kobe Bryant en mastodont Shaquille O’Neal heersen de Lakers van 2000 tot en met 2002. In 2003 verliezen de heren uit de engelenstad in de playoffs van San Antonio Spurs; de latere kampioen.
In die tijd clasht Bryant niet alleen geregeld met zijn ploegmaat O’Neal, maar heeft ook steeds woorden met zijn coach. Het basketbal dat de Lakers speelt, vindt hij maar oersaai en laat de tactiek regelmatig voor wat het is. Jackson eist dat Bryant wordt getrade. Dat laat het management niet gebeuren. Ondanks alle onrust en gekibbel staat LA in 2004 gewoon weer in de finals. Maar de favoriet kan het niet bolwerken tegen Detroit Pistons.
Op 18 juni 2004, drie dagen na de 4-1 nederlaag tegen Detroit, kondigt Jackson zijn vertrek aan. In 2004-2005 kennen de Lakers met 34-48 een roemloos seizoen. Bijna een jaar later, 15 juni 2005, wordt zijn terugkeer bekendgemaakt. Naast zijn befaamde triangle tactiek weet Jackson als geen ander hoe je een kampioenenploeg smeedt.
In LA moeten ze wachten tot 2008 voordat de volgende eindstrijd bereikt wordt. Daarin zijn de Boston Celtics te sterk. Maar in 2009 en in 2010 gaat zijn team met Bryant en Pau Gasol wel all the way. Dat zijn ringen tien en elf als coach, waarmee hij de legendarische Red Aucherbach passeerde.
In 2011 is het plan Jackson zijn vierde threepeat te schenken. De spelers willen dat hij een Jackson-waardig afscheid krijgt, als de 65-jarige in januari zelf kenbaar maakt dat het aan het einde van dit seizoen nu echt klaar is.
Zover komt het niet. Zondag 8 mei komt er een abrupt einde aan zijn lange en imposante carrière. Dallas Mavericks beëindigt het sprookje van titel nummer twaalf. Dat gebeurt op een voor hem onbekende wijze. Zijn ploeg krijgt met 4-0 een ongekend pak op de broek. Pas op het allerlaatste moment wordt hij gesweept.
Met opgeheven hoofd maakt de moeilijk lopende Jackson de gang naar de catacomben van het American Airlines Center. Zijn Waterloo ligt na 21 jaargangen in Dallas. De rest is geschiedenis.
Foto: media.kickstatic.com
Reacties