Fred Hoiberg nieuwe hoofdcoach Chicago Bulls

Door

Hoiberg1
Het was zoeken naar een speld in een… Zonder gekheid. De Chicago Bulls hebben een opvolger gevonden voor de ontslagen Tom Thibodeau. Het is rookie hoofdcoach Fred Hoiberg (42), voormalig Bulls-speler en de afgelopen vijf jaar hoofdcoach van Iowa State. Hij tekent voor 5 jaar en strijkt in die jaren bijna 25 miljoen dollar op.

Hoiberg is zeker geen onbekende van de Bulls. Hij speelde er van 1999 tot 2003 onder andere voor Tim Floyd, destijds rookie hoofdcoach van de Bulls. Toevalligerwijs was Floyd tussen 1991 en 1995 ook al de hoofdcoach van Hoiberg, maar dan bij Ioawa State, waar Hoiberg college speelde. Hopelijk voor de nieuwbakken hoofdcoach houden de vergelijkingen hier op, want Floyd werd 49 overwinningen en liefst 190 nederlagen na drie jaar weggestuurd in 2001.

Offense
Hoiberg boekte in zijn tijd als hoofdcoach van Iowa State 115 overwinningen en verloor 56 wedstrijden. In het NCAA-toernooi is zijn record 4-4, met als hoogtepunt de Sweet Sixteen in het seizoen 2013-2014. De teams van Hoiberg kenmerkten zich met hoogtempobasketball en goede offensieve statistieken. Precies waar de Bulls naar op zoek waren, na vijf jaar ijzersterke verdediging maar twijfelachtige offense.

Het heet niet voor niets The Big Dance
Het heet niet voor niets The Big Dance

Vervanger Thibodeau
De Bulls hadden slechts een weekje nodig om de vervanger van de in onmin geraakte Thibodeau aan te wijzen. Thibodeau begin in seizoen 2010-2011 als hoofdcoach bij de Bulls en hield het vijf seizoenen vol. Wat flitsend begon (Bulls haalden Conference Finals in 2011 en Thibs Coach of the Year) eindigde in een grote teleurstelling in de halve finale van de Conference dit seizoen tegen de Cleveland Cavaliers. Na een 2-1 voorsprong had zijn team weinig meer in te brengen tegen LeBron James en de Cavs. In drie van de vijf play-offseries was LeBron James de plaaggeest van de Bulls.

Foto: Getty Images

3 Reacties
 1. Bahadir 6 jaar ago

  Goed nieuws. Met het uptempo offense waar Hoiberg zijn teams mee laat spelen zal het op z’n minst aantrekkelijker worden om naar het spel van de Bulls te kijken.

  Geef Doug McBuckets de starting spot op SF en laat die fastbreaks met D-Rose en Jimmy Buckets maar komen. Kijk nu al uit naar volgend seizoen.

 2. Ed 6 jaar ago

  Dougie zal wel ff een dansje gemaakt hebben.
  Net als Niko M, geknipt voor #hoiball.

  trivia: McBuckets ging naar dezelfde high school in Ames als Frad aka ‘The Mayor’.

  • Beide spelers lijken volgend seizoen een grote stap voorwaarts te maken. Het blijft de vraag of Hoiberg zijn systeem van de Cyclones kan omzetten bij de Bulls. Maar voorlopig krijgt hij het voordeel van de twijfels.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen