Curveball: Juweeltjes in de MLB draft

Door

Mike Piazza

Het is altijd spannend om de eerste paar rondes van de draft te volgen. Er zitten altijd wel een paar toekomstige Major Leaguers tussen en soms zelfs een paar toekomstige sterren. Nog mooier wordt het als je in de latere rondes komt.

Buiten het feit dat daar soms nog juweeltjes gevonden worden, zoals bijvoorbeeld Mike Piazza (62e ronde), gebruiken de teams een andere benadering. Niet langer kijken die alleen naar wie de beste keuze is. De spelers die in de latere rondes worden gedraft, vormen over het algemeen slechts opvulling voor de Minor League-teams.

In deze rondes wordt daarom ook wel eens, als eerbetoon, een familielid van een belangrijk persoon binnen de organisatie geselecteerd. Mike Piazza was bijvoorbeeld het neefje van legendarische Dodgers-manager Tommy Lasorda, waarop het team uit LA hem selecteerde. Dit jaar kozen de Yankees Josh Pettitte, de zoon van starter Andy en selecteerden de Braves de zoon van General Manager Frank Wren.

De Arizona Diamondbacks maakten een mooi gebaar door in de 34ste ronde van de draft dit jaar Cory Hahn te kiezen, een outfielder van Arizona State die na een verkeerd afgelopen head first sliding in een rolstoel terechtkwam met een kwetsuur aan zijn ruggengraat. Hoewel hij nooit meer een wedstrijd zal spelen, hopen de D-backs hem een full-time baan te kunnen bieden binnen de organisatie. Een schitterende actie.

Ten slotte krijg je soms het idee dat een speler vrijwel alleen vanwege zijn naam gedraft wordt. Dit gold bijvoorbeeld voor de Arubaanse catcher/infielder Sicnarf Loopstok. Houd hem in de gaten! Misschien komt hij over een paar jaar wel voor Nederland uit!

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images.

Ook leuk om te lezen