Crisis in NY: Melo versus D’Antoni

Door

Tot een aantal weken geleden praatte de gehele basketballwereld over haast niets anders dan de New York Knicks en met name Jeremy Lin, tegenwoordig beter bekend als “Linsanity”. De haperende aanval van de ploeg uit de Big Apple werd omgetoverd tot een soepel scorende machine met Lin aan het roer en met sterspeler Carmelo Anthony in de lappenmand. Nu New York coach Mike D’Antoni zijn sterspeler terug heeft, lijkt het spel van de Knicks weer te stagneren en vervallen ze weer in hun stroperige aanvalsroutine.

Met Jeremy Lin als aanvalsleider en Carmelo Anthony geblesseerd langs de kant, wisten de Knicks acht van de negen wedstrijden in winst om te zetten; wat vooral te danken was aan de aanvallende impulsen van Lin die wedstrijden persoonlijk besliste, maar ook de bal “rond liet gaan”. Met Carmelo terug hebben de Knicks acht van de laatste tien wedstrijden verloren en waren het de Bulls die afgelopen maandag de ploeg uit New York de zesde nederlaag op rij bezorgde.

De problemen begonnen echter vorige week al tijdens de nipt verloren wedstrijd van de Knicks tegen de Dallas Mavericks. Melo kwam in deze wedstrijd tot een beschamend totaal van zes punten waar hij twaalf schoten voor nodig had. Carmelo erkende direct na de wedstrijd dat hij moeite heeft met de nieuwe aanval van de New York Knicks. Anthony heeft de bal minder in zijn handen dan voorheen en veel minder dan hem lief is. Dit beperkt zijn “isolation plays” waardoor hij minder één tegen één kan spelen en de bal meer gedeeld wordt binnen het team.

Het volgende incident deed zich voor in de verloren wedstrijd tegen de Philadelphia 76’ers waar Anthony in het vierde kwart niet binnen de lijnen kwam. Hoewel de Knicks de gehele wedstrijd tegen een grote achterstand aankeken, kwamen ze met nog ruim anderhalve minuut te spelen toch nog terug tot tien punten. D’Antoni hield zijn sterspeler echter aan de kant. Hetzelfde lot was Amar’e Stoudemire beschoren.

Na het verlies van de Knicks tegen de Bulls afgelopen maandag en dus het zesde verlies op rij, lijkt de onvrede van Melo over de Knicks aanval en coach D’Antoni steeds grotere proporties aan te nemen. Zo schijnt Anthony langzaamaan terug te verlangen naar zijn oude coach bij de Denver Nuggets, George Karl. Mike D’Antoni zou op zijn beurt al langere tijd met Melo in zijn maag zitten.

Zo twijfelde D’Antoni aan het begin van het seizoen al aan de samenwerking met de voormalige Denver Nugget en overwoog hij zelfs de Knicks niet te coachen gedurende dit verkorte seizoen.

Naast de sluimerende onvrede van zijn sterspeler begint ook het New Yorkse publiek zich te roeren en waren er maandag vanuit het publiek de nodige spreekkoren te horen die smeekten om het vertrek van de hoofdcoach. Met de trade-deadline in zicht lijkt het echter erg onwaarschijnlijk dat de Knicks zich zullen begeven op de transfermarkt.

Hoewel de aanval van de Knicks duidelijk stagneert met de aanwezigheid van Anthony en het overduidelijk is dat zijn solistische aanvalsgedrag het team geen goed doet, lijkt de ploeg uit New York eerder hun coach te ontslaan dan dat ze hun sterspeler van de hand doen.

D’Antoni heeft zijn lot verbonden aan dat van Jeremy Lin. De spelverdeler met Aziatische roots zag zijn productie in punten en assists dalen sinds de terugkeer van Anthony, maar speelt nog steeds boven verwachting goed. Wanneer D’Antoni er in slaagt vanuit een goede verdediging onder leiding van Tyson Chandler een snelle herkenbare aanval op te zetten aangevoerd door Jeremy Lin, heeft hij kans op overleven. General manager van de New Yorkers, Glen Grunwald, zal dan voorzichtig gaan kijken wat teams in de aanbieding hebben die geïnteresseerd zouden zijn in Carmelo Anthony.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen