Crisis in Cleveland: Ruzie in de kleedkamer

Door

Charlotte Bobcats v Cleveland CavaliersHet seizoen is voor de Cleveland Cavaliers niet begonnen zoals ze het hadden verwacht. De ploeg van Mike Brown verloor al zeven wedstrijden en laat slecht basketbal zien op het veld. Dit heeft allemaal geleid tot irritaties binnen de groep. De bom barstte afgelopen week na een beschamend verlies tegen de Minnesota Timberwolves.

De problemen in Cleveland begonnen afgelopen zomer al. Byron Scott werd tegen het zere been van sterspeler Kyrie Irving ontslagen. De point guard had een goede band met de coach en vond het vreemd dat hij niet op de hoogte werd gesteld. Dit voorval werd snel vergeven en vergeten en de ploeg richtte zich op het nieuwe seizoen. Naast de komst van coach Mike Brown kwamen er ook nieuwe spelers, waaronder center Andrew Bynum en guard Jarrett Jack.

In de eerste wedstrijd van het seizoen leek alles nog koek en ei toen er werd gewonnen van Brooklyn. In dat duel maakte Bynum tenslotte zijn verrassende terugkeer, nadat hij meer dan een jaar niet had gespeeld. Daarna begon de wisselvalligheid en werd er meer verloren dan gewonnen. In de thuiswedstrijden lukte het nog met behulp van het publiek, maar in uitwedstrijden werd er maar niet gewonnen.

Mike Brown vs. Kyrie Irving
Cleveland Cavaliers v Chicago BullsVorige week maandag speelden de Cavaliers tegen de Bulls. Een wedstrijd waar naar uit werd gekeken door de fans, aangezien Rose en Irving voor het eerst tegenover elkaar stonden. In dat duel werden de eerste problemen tussen Irving en coach Mike Brown zichtbaar, de point guard werd aan de kant gehaald wat leidde tot een woordenwisseling tussen Brown en Irving. Volgens Brown werd Bynum te weinig in het spel betrokken door Irving. Het is de derde keer dat Brown een conflict heeft met zijn sterspeler. Dat gebeurde eerder met LeBron James en in Los Angeles met Kobe Bryant. Beide spelers waren ook verantwoordelijk voor het ontslag van Mike Brown destijds. Het is nu te vroeg om te denken dat Kyrie Irving de steun krijgt van eigenaar Dan Gilbert.

‘Mr. 4th Quarter’ heeft het sowieso moeilijk dit seizoen. Zijn statistieken zijn ondermaats en heeft vooral moeite met zijn schoten. Hij scoort gemiddeld 20 punten per wedstrijd met een schotpercentage onder de 40%. Zijn samenwerking met Bynum is daarnaast ook nog niet zo goed als vooraf gehoopt werd. Irving heeft moeite met de vele double-teams.

Ruzie in de kleedkamer
Twee dagen na het verlies in Chicago werden de Cavs afgedroogd in Minnesota. Afgelopen weekend werd door ESPN bekend gemaakt dat er een heftige discussie plaatsvond na de wedstrijd. Toen Mike Brown de kleedkamer binnen liep om de wedstrijd te analyseren werd hij door Kyrie Irving weggestuurd. De spelers wilden een onderlinge discussie houden. Er werd melding gemaakt dat Dion Waiters veel kritiek kreeg voor zijn spel.

Opvallend genoeg heeft Waiters na die wedstrijd geen minuut gespeeld. Volgens de Cavaliers is hij ziek, alleen weet niemand wat hij heeft. Volgens de Cleveland Plain Dealer kreeg Waiters te horen dat hij voortaan vanaf de bank moest beginnen. Mike Brown ontkende die geruchten en zei dat Waiters al twee keer naar de dokter is geweest voor een controle, alleen wist hij niet te vertellen wat hij had. De spelers hebben ook geen contact gehad met Waiters na dat duel.

Er werd afgelopen zaterdag nog wel gewonnen van Washington na verlenging, waarin Irving 41 punten scoorde. Het probleem in Cleveland zit nog dieper. De confrontatie tussen Irving en Brown, het probleem met Waiters en rookie Anthony Bennett die nauwelijks een schot raakt. Willen de Cavaliers nog de playoffs halen, dan moeten de problemen verholpen worden. Daarnaast houdt King James de situatie in Cleveland natuurlijk ook in de gaten. Hij wil tenslotte niet terugkeren naar dezelfde problemen.

Cleveland Cavaliers v Washington Wizards

Foto’s: GettyImages

Ook leuk om te lezen