Coyotes blijven, veranderen naam in Arizona

Door

Colorado Avalanche v Phoenix Coyotes

Na vier jaar soap lijkt de Coyotes-franchise op de valreep niet te verhuizen. Vannacht werd door de gemeenteraad van Glendale ingestemd met een nieuwe subsidie voor de Jobing.com Arena, waardoor de aanstaande verhuizing van de ijshockeyploeg van de baan is. Het team verandert haar naam wel van Phoenix Coyotes naar Arizona Coyotes.

De meningen over de deal zijn verdeeld. De gemeenteraad neemt namelijk het risico voor velen tientallen, mogelijk zelfs honderden, miljoenen dollars de boot in te gaan. Zij zullen de komende vijftien jaar minstens vijftien miljoen dollar per jaar in de arena en de franchise steken, terwijl ze geen optie krijgen om uit de deal te stappen. Het management van de arena heeft zo’n optie in 2018, maar alleen als de verliezen tot zeker vijftig miljoen dollar zouden zijn opgelopen.

De naamsverandering is een gebaar in de richting van de gemeenteraad van Glendale, dat zich niet verbonden voelt met het nabijgelegen Phoenix, waar Glendale een suburb van is. Nu Glendale een van de kosten ophoest, wordt de Phoenix-naam verruilt voor ’n meer neutrale locatie.

In onder meer Quebec City en Seattle zal de teleurstelling groot zijn. Deze beide steden leken koplopers te zijn in de strijd om een NHL-franchise te lokken. Tot minimaal 2018 is een verhuizing echter van de baan en de NHL, momenteel eigenaar van de Coyotes, kan eindelijk op zoek naar een private eigenaar die de ploeg verplicht in de woestijn zal moeten houden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen