‘Het is toch een quarterback van niks’ hoor ik een collega naast mij grommend reageren als ik de uitslag van de Denver Broncos hardop voorlees op maandagochtend. ‘Weer gewonnen in de laatste minuten’, waren mijn exacte woorden.
Zijn naam valt niet, maar we weten allebei over wie we het hebben. In alle eerlijkheid: ik wist nog niet zoveel over hem. De eerste keer dat mijn aandacht echt door zijn naam werd getrokken, was toen hij meerdere keren achter elkaar als trending topic op Twitter verscheen.
Na het aanklikken van het onderwerp op mijn Iphone zag ik hevige discussies bij de Amerikaanse NFL-fans. Hij werd meerdere malen neergezet als iemand die van de mannenliefde is, getypeerd als loser, sukkel, nerd. Anderen bejubelden de man, die geboren werd op de Philippijnen waar zijn ouders in de jaren tachtig waren neergestreken als missionarissen van het christelijke baptisme.
Tim Tebow, want over hem heb ik het, houdt zelf ook vooral van god. En steekt dat niet onder stoelen of banken. Zeker niet tijdens zijn studietijd als quarterback van de Florida Gaters. In een kampioenswedstrijd in 2009, als Tebow al een paar jaar bezig is met het winnen van prijzen en onderscheidingen, staat onder zijn ogen in zwarte letters John 3:16 te lezen. Vlak na de wedstrijd slaat zoekmachine Google op hol. 92 miljoen mensen tikken de term, die dus op het gezicht van de quarterback is te lezen, in. De NCAA besluit tot het verbieden van boodschappen op het gezicht van spelers, een regel die in de NFL al een tijdje bestaat. Tebow zal zijn liefde voor zijn geloof op een andere manier moeten gaan uitdragen. Dat lukt uiteindelijk en hoe. Bedoeld of onbedoeld.
In oktober 2011 wint Tim Tebow met de Denver Broncos na een prachtige wedstrijd op bijna onmogelijke wijze met zijn Denver Broncos van de Miami Dolphins. Na afloop knielt de 24-jarige quarterback, zette zijn elleboog op zijn knie, zijn vuist op zijn voorhoofd en dankt God. Dit terwijl al zijn teamgenoten feest vieren.
Broncos-fan Jared Kleinstein zit op dat moment met zijn vrienden in kroeg in New York City naar de wedstrijd te kijken. De vriendengroep loopt naar buiten en doet hetzelfde al Tebow, maakt daar een foto van en zet die op Facebook. Het aantal ‘likes’ is enorm. De term Tebowing is geboren.
Het leidt tot een enorme rage. Duizenden fans maken foto’s in de Tebow houding. Na een paar dagen heeft Tebow door wat hij heeft losgemaakt en vindt het tijd voor een officiële definitie van Tebowing. Vrij vertaald: ‘Ga op een knie zitten en begin met bidden, terwijl iedereen om je heen iets totaal anders aan het doen is’.
Even los van of je fan bent van Tim Tebow of niet. Als je zoveel los maakt bij veel mensen, van discussies tot Tebowing, dan ben je in ieder geval een enorme persoonlijkheid. Hoeveel mensen ook grommen als ze je zien spelen. En winnen.
Jeroen Elshoff is voetbalcommentator bij NOS Studio Sport, geen kenner maar wel liefhebber van de NFL. Hij laat op Sport Amerika op geheel eigen wijze zijn licht schijnen op zaken die hij interessant, leuk, aardig of vermeldingswaardig vindt.
Foto: moms.today.msnbc.msn.com
Reacties