Stephen Curry

Column: Steph Curry is – met afstand, van afstand – de beste basketballer op aarde

Door

Stephen Curry

Zo’n twaalf jaar geleden raakte ik verliefd, op NBA-basketbal. En als mij iets eenmaal echt kan boeien – wat niet vaak het geval is – wil ik er letterlijk alles, maar dan ook écht al-les over weten. Om deze liefde kracht bij te zetten wordt er in mijn leven, acht maanden per jaar, waar mogelijk gekeken, gelezen en gesproken over de NBA. Een kluizenaarsachtig, nachtelijk bestaan voor twee-derde deel van elk jaar is de prijs die hiervoor moet worden betaald.

De meeste bijkomstigheden van een liefdevolle NBA-obsessie zijn positief van aard: elke dag ontdek je ergens, hoe klein dan ook, een nieuwe nuance in het spel, een nieuwe verhaallijn, een nieuwe invalshoek die de enorme investering van tijd, emoties en gedachten de moeite waard doet lijken.

En niemand, nee niemand, beloont het aandachtig kijken van NBA-basketbal meer dan Steph Curry dat dit seizoen doet:

Ik bedoel, DIT hoort niet normaal te lijken – want dit is NIET normaal: p>

Steph Curry lijkt in 2015-2016 oprecht een ander spelletje te spelen dan zijn ploeggenoten en tegenstanders:

In twaalf jaar minutieus NBA-volgerschap is de apenrots genaamd ‘beste basketballer op aarde’ door een aantal individuele spelers langdurig bezet geweest. Rond 2004 nam Kobe Bryant het stokje-der-grootsheid over van soon to be-voormalig ploeggenoot Shaquille O’Neal. Basketbalpuristen bediscussieerden een decennium lang of de constantheid van het dominante, met leiderschapskwaliteiten doordrenkte spel van Tim Duncan en Kevin Garnett niet zwaarder moest wegen dan de solistische puntenexplosies van Bryant. Na de laatste titel van Bryant en de Lakers in 2010 was elke NBA-volger ondertussen wel bereid om het eenmansbezit van de apenrots toe te kennen aan King James en zijn all-round/monsterfysieke spel.

Maar geen van bovenstaande basketbalgrootheden haalde ooit een seizoen lang het godheidsniveau waarop Curry momenteel met speels gemak lijkt te functioneren.

Nogmaals, DIT hoort niet gemakkelijk te lijken – dit is namelijk ONmogelijk:

Laat staan DIT:

Waarom dit stukje? Wel, één van de naarste bijkomstigheden van het NBA-volgen lijkt weer hardnekkig te zijn opgedoken.

Pas op, lieve mensen… Zelfs omtrent Curry’s huidige genialiteit zijn er langzaam maar zeker hot takes – tegenstellige, op ego in plaats van feit gestoelde ‘opinies’, afkomstig uit de monden van talking heads op tv of op Twitter vergezeld door een ‘profielfoto’ van een anoniem ei – naar de oppervlakte aan het borrelen.

Oscar Robertson, basketballegende uit de sixties en algemeen beschouwd als één van de beste drie, vier spelerverdelers in de geschiedenis van de NBA (25.5 ppg, 9.5 apg en 7.5 rpg als carrière-gemiddelden [!]), wijt Curry’s huidige dominantie vanaf de driepuntslijn aan het algehele niveau van de coaching en verdedigingen in de NBA van vandaag de dag:

Phil Jackson – jeweetwel, de meest succesvolle NBA-coach aller tijden – had een nog minder verhulde belediging voor Curry in petto. De Zen Master vergeleek het spel van de regerend winnaar van de MVP-award met dat van nietszeggende jaren-90-driepuntsspecialisten Mahmoud Abdul-Rauf:

Voormalig Golden State Warrior en permanente gekkie Stephen Jackson presteerde het om een nóg ongeïnformeerder statement te maken: hij durfde afgelopen week op ESPN te garanderen dat ‘zijn’ Warriors van 2007 – die als 8-seed toenmalig topfavoriet Dallas zeer verrassend wisten uit te schakelen, alvorens in de tweede play-offronde te sneuvelen tegen Utah – de huidige Warriors zouden verslaan. Gelukkig zat ESPN-schrijver/mijn persoonlijke held Zach Lowe aan eenzelfde tv-tafel om namens de gehele overige basketbalwereld protest aan te dienen:

Hoe hoog het ‘in mijn tijd was alles beter’-, ‘ik ben succesvol, maar ook een levenslang, fervent afnemer van psychedelische drugs’- of ronduit ‘ik ben knettergek, maar help me niet’-gehalte van respectievelijk Oscar Robertson, Phil Jackson en Stephen Jackson dan ook moge zijn (spoiler alert: torenhoog), het suggereert wel een bepaald sentiment binnen de NBA.

Twijfel. Twijfel over de geloofwaardigheid en bevatbaarheid van Curry’s huidige meesterschap.

Hebben deze drie heren een punt? Is Curry dan niet het beste wat het mondiale basketbal is overkomen sinds de opkomst van Michael Jordan?

Ik vrees dat ik nog één Curry-clipje nodig heb om de woorden voor een gepaste respons te vinden…

Aha! Ziedaar, de juiste woorden hebben zich een pad gebaand richting mijn brein.

Beste heer Robertson, Jackson, Jackson en welke andere basketbalkenner (ahum) die te koppig is om te beseffen dat Curry een geschenk van de basketbalgoden is…

Are. You. Fucking. Serious??????

7 Reacties
 1. Arceri 8 jaar ago

  Ik snap die Oscar Robertson wel. Als je bekijkt hoe fysiek er vroeger verdedigd werd. En sinds de invoering van de zone defense vertoeven matige verdedigers in een basketbalparadijs. Vergeet daarbij dat tachtig procent van de tijd, Curry iets meer tijd krijgt omdat Draymond Green of Andrew Bogut een illegale screen zet. Dus, nee ik denk niet dat de klachten van Big O ongegrond of ongefundeerd zijn.

 2. Hans 8 jaar ago

  Eens met Sam. Jaloezie speelt ook mee bij die mannen.

 3. Martijn Scheeve 8 jaar ago

  Wel bijzonder dat je beweert jarenlang de NBA te hebben gevolgd en vervolgens zegt dat zowel Kobe als Lebron nooit het niveau van Curry hebben gehaald. Dat is natuurlijk complete onzin. In hoeverre verschilt dit seizoen van Curry met het MVP-seizoen dat Durant in 2014 had? (32/7.4/5.5 op net geen 50-40-90 shooting) Lebron prestatie in 2009 was veel verrassender en indrukwekkender dan wat Curry nu neerzet bij het beste offensieve team van de league (en een top 5 defense). Curry is fantastisch en straks na zijn tweede MVP een All-Time Great, maar er zijn genoeg andere supersterren in de league die ook aandacht verdienen. Het is niet alsof we dit nog nooit gezien hebben. Je zet je argumenten kracht bij met het gebruik van spectaculaire filmpjes. Maar over Kobe zijn natuurlijk ook een vrachtwagen vol met dit soort acties te vinden.

  Het is echter wel zo dat Curry de NBAn gaat veranderen. Hij heeft een enorme impact op de wijze waarop het spelletje straks gespeeld gaat worden. Er is hoop voor de kleine man, maar er is – gekscherend – ook meer hoop voor de blanke man. Die het, laten we eerlijk zijn, fysiek toch af lijkt te leggen tegenover zwarte leeftijdsgenoten. Niet dat het mij uitmaakt, ik geniet net zoveel van gespierde donkere atleten die over spelers heen springen als van bijvoorbeeld een elegante Nowitzki. Curry heeft de driepunter omgetoverd van gimmick naar een wapen.

  Nogmaals terugkoppelend op je uitspraak over Kobe en Lebron: Ik adviseer je om even een kijkje te nemen naar het seizoen dat Lebron in 2013 – feitelijk gezien het beste seizoen sinds Jordan 1988 – (nog geen drie jaren geleden, en overigens ook 2e in DPOY voting) afwerkte, hopelijk oordeel je dan minder gemakzuchtig over deze veteranen.

 4. Sam Planting 8 jaar ago

  @Martijn: schrijven kan je zeker, op een overtuigende manier zelfs.
  Lezen is daarentegen ook een kunst.
  Wanneer je hevige kritiek wilt uiten op andermans werk – overigens dwingt niemand je tot het lezen van dit stuk, en betaal je er ook niet voor – lijkt het mij verstandig het stuk eerst daadwerkelijk op enigszins doortastende wijze te lezen.

 5. Wouter van der Zee 8 jaar ago

  Het zou je sieren Sam als je inhoudelijk reageert op de reactie van Martijn. Nu heb ik de indruk – vast onterecht – dat je niet zo goed tegen kritiek kan. En dat dit blog gratis wil toch niet zeggen dat je geen harstochtelijke reacties/kritiek mag plaatsen? Zo’n uitgebreide reactie zegt ook iets over de betrokkenheid van de lezer :).

  • Sam Planting 8 jaar ago

   Goed punt, Wouter. Mooi verwoord.
   Mijn respons heeft in werkelijkheid weinig te maken met de kritiek o.i.d., maar met de toon waarop iemand meent te kunnen reageren.
   Als er in de eerste regel van een reactie twijfels bij je arbeidsethos worden gesteld, en diezelfde reactie vervolgens voor 9/10e aan de daadwerkelijke inhoud van de column voorbijgaat – dan voel ik niet zo de behoefte nog inhoudelijk te reageren.

  • Jw 8 jaar ago

   Beste wouter,

   Ik zou voorzichtig zijn met wat je plaatst. Gisteren poste ik een verhaal met dezelfde strekking maar het blijkt dat ze hier op deze site met een kritische noot op dezelfde wijze omgaan als in Korea. Mijn reactie hebben ze al snel verwijderd en deze zal ook wel niet blijven staan

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen