Mad Mike haalt de Martz Offense weer van stal

Door

Toen de Chicago Bears in het voorjaar van 2010 Mike Martz aanstelden als Offenive Coordinator, hield een ieder de adem in. Want hoe zou dit aflopen, met al die seven step drops die hij voor z’n quarterback in petto zou hebben? Met die turnover-gevoelige Jay Cutler, met die B-garnituur aan wide receivers, en met die gammele offensive line?

Nou, niet bijster goed, dus. Het aantal sacks dat Cutler moest ondergaan was na vier duels al niet meer te turven – met de eerste helft in de Giants-game als absolute dieptepunt. Negen sacks in twee quarters, telden de stat-nerds, met een hersenschudding voor Cutler als gevolg.

In de bye week werd Mike Martz dan ook ter verantwoording geroepen. Het moest afgelopen zijn met die gekkigheid, kreeg hij te verstaan. Even geen seven step drops meer, maar gewoon snelle releases. Veel slant passes, alsjeblieft. Hou onze franchise quarterback in leven, als het even kan.

Het werkte wonderwel. O-line Coordinator Mike Tice hield met het nodige knip- en plakwerk de offensive line op de been, en Jay Cutler kwam de rest van het seizoen zonder kleerscheuren door. Tot aan de NFC Championship game dan.

Het heeft er inmiddels alle schijn van Mike Martz destijds bereid was eieren voor zijn geld te kiezen, mits hij de middelen en carte blanche zou krijgen om het in het 2011 seizoen weer op zijn manier te mogen doen. Niet alleen het aantrekken van zijn voormalige pupil Roy Williams (die in 2006 onder Martz goed was voor 1,310 yards, 187 catches, 7 touchdowns en een Pro Bowl-uitverkiezing) wijst daarop. Ook het vertrek van Greg Olsen (naar de Panthers) wijst in die richting. Als ook de komst van Matt Spaeth (van de Steelers).

Tight ends komen in de klassieke Martz Offense namelijk niet voor. Ja, als blokkers. Maar het vangen van ballen laat de Mad Professor liever over aan wide receivers. Vandaar dus dat Olsen, die nog geen deuk in een pakje boter blokt, kon gaan wieberen. En vandaar dat Speath met z’n dik twee meter en 122 kilo straks mag gaan blokken dat het een aard heeft.

Het jongste prototype van de Martz Offense staat weer in de steigers. Mad Mike heeft een weekje of zes om de zaak op de rails te krijgen.

En opnieuw houdt een ieder de adem in.

 

Ook leuk om te lezen