Column: Gewichtige zaak

Door

Arizona Diamondbacks v San Francisco Giants

De zomermaanden juli  en augustus zitten erop en dat is mij aan te zien. Bier, wijn, hamburgers en meer ongezond leven heeft zoals ieder jaar z’n sporen achtergelaten. Ik ben te zwaar en dat moet er dus af. Mijn gevecht tegen de kilo’s is een strijd die levenslang zal duren. Dat heb ik gemeen met een van mijn favoriete honkballers: Pablo Sandoval.

Een paar maanden geleden zat ik te praten met de trainer van een grote Nederlandse voetbalclub. Ik liet hem weten dat ik groot fan ben van Amerikaans honkbal. Daar begreep de oud-international van Oranje helemaal niks van. Honkbal was geen topsport, dat kon toch iedereen met een beetje oefenen, was zijn conclusie. Hoe was anders te verklaren dat veel honkballers veel te zwaar waren en toch gewoon meekonden op het hoogste niveau?  Als hij zelf op jonge leeftijd was begonnen dan had hij ook makkelijk meegekund, was zijn overtuiging.

Het is natuurlijk ook niet echt een aansprekend tafereel, een topsporter die eruitziet alsof hij een lopende reclame is voor dieetgoeroe Sonja Bakker. Er zijn talloze voorbeelden. In de Nederlandse Eredivisie zijn FC Utrecht-doelman Jeroen Verhoeven en FC Groningen-spits Genero Zeefuik de meest bekende. Al jarenlang knokken zij tegen hilarische spreekkoren en opmerkingen in diverse voetbalpraatprogramma’s. Vooral voor Verhoeven is het frustrerend. Het gerucht gaat dat hij in zijn tijd bij FC Volendam zelfs werd gevolgd na de training om te kijken of hij op de weg naar huis niet stiekem even de McDrive inreed.

Amerika staat hoog op de lijst van landen met te dikke mensen. Obesitas is een gigantisch probleem. Daarom is het belangrijk aan de jeugd te laten zien dat gezond leven belangrijk is. Topsport heeft daarin een vooraanstaande functie. Kinderen kijken nu eenmaal op richting hun idolen. Best lastig om dat voortdurend uit te leggen als zware NFL-verdediger, die de kilo’s meer dan nodig heeft.

Pablo Sandoval leeft de laatste weken een beetje op. Na een formidabel vorig seizoen, verscheen de hitkoning van de Giants dit seizoen naast de plaat met een uiterlijk waar de gemiddelde pandabeer een puntje aan kan zuigen. Na vele waarschuwingen en tegenvallende prestaties besloot hij onlangs zijn broer in te huren als persoonlijk begeleider. Het werkt, Sandoval raakte behoorlijk wat kilo’s kwijt en voelt zich als herboren. Reden voor de Giants om dat direct op alle mogelijke manieren naar buiten te brengen: een goed gewicht bevordert de sportprestatie.

Mooi, de eeuwige tegenstelling tussen het moeten verdienen van geld en de belangrijke voorbeeldfunctie. De MLB en de vele andere sportorganisaties zweren bij ‘gezond leven’. Ondertussen lopen bij een honkbalwedstrijd verkopers van hotdogs (315 calorieën) veertig keer aan je voorbij. In de Eredivisie is Burger King een hoofdsponsor. Een voorbeeldfunctie is leuk, maar er moet wel geld in het laatje komen.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. sven 10 jaar ago

    Ik ben nu wel benieuwt met wel trainer je hebt gesproken!

  2. D.N. 10 jaar ago

    Moet Frank de Boer zijn. Cocu en Koeman, de andere twee Nederlandse oud-internationals aan het roer van een grote Nederlandse club, zie ik dergelijke uitspraken niet doen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen