Column: De standaard in college football

Door

Northern Iowa v WisconsinAls aankomend weekend het nieuwe collegefootballseizoen begint, kunnen we een vervelende zomer achter ons laten. Er is te te veel gepraat over het grote geld. Veranderingen in de conferences,  geïnspireerd door meer televisiegelden, zijn op den duur de meest structurele verandering, tenzij de wens van Leander (zie zijn column in ons vorige magazine) alsnog waarheid wordt.

College football ondergaat namelijk een aantal cruciale discussies en de NCAA zal betalingen aan spelers serieus moeten bespreken. Dat zijn ze niet alleen verplicht aan Johnny Football, maar ook aan de minder bekende spelers en sporten. Zij spelen in continu veranderende conferences, omdat school na school aast op de meeste dollars voor hun grote livewedstrijden.

De grote angst van atleten buiten de grote sporten is dat hun budget eronder zal lijden. Terwijl footballteams met charter jets naar wedstrijden vliegen, krijgen damesteams te horen dat ze alle ingecheckte bagage zelf moeten betalen. En dat in een tijd dat groeiende conferences het aantal busreizen met het jaar afneemt.

Ik begrijp dat de prioriteiten en belangen niet dezelfde zijn voor alle sporten, maar gezien de enorme winsten mogen ook juist de atleten die wel afstuderen meedelen.

Niet dat er helemaal geen voordelen zijn. Steeds meer teams kiezen voor spectaculaire seizoensopeners in neutrale stadions. Thuis openen tegen een kleine school is misschien een betere opwarmer voor je fans, maar voor de waarde van het seizoen is een krachtmeting met een topschool een stuk aansprekender.

Als fan van Wisconsin ben ik dan ook verguld dat de Badgers een goed voorbeeld geven. Zij openen volgend seizoen in Houston hun seizoen tegen LSU. Laten we hopen dat het de standaard wordt.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen