Blik op Baseball: How ‘bout them Mets?

Door

In Blik op Baseball geven MLB-redacteuren Lennart BeishuizenMarco PostJurian UbachsSeb VisserIngmar Meijer en Richard van Welie hùn mening over het belangrijkste nieuws van de week. Handig, voor als je snel bijgekletst wilt worden of wilt weten wat de kenners bezighoudt.

blik600a Blik op Baseball: Overbezorgde vader van Strasburg

San Diego Padres v New York MetsRichard van Welie: De New York Mets. Vaak gezien als het minder succesvolle broertje van de Yankees en ook dit jaar werd niet bijzonder veel van hen verwacht. De Atlanta Braves en de Washington Nationals zouden immers gaan uitmaken wie de National League (East) op zijn naam gaat schrijven. Maar ondertussen staan de Mets toch mooi tweede in hun divisie, op gepaste afstand van de tot nu toe ongenaakbare Braves, dat dan weer wel.

Natuurlijk, het seizoen is nog jong en de kans is bijzonder groot dat de Metropolitans nog wat gaan zakken op de ranglijst, maar voorlopig hebben ze zeven van de elf wedstrijden gewonnen, is de pitching staff gezamenlijk goed voor een ERA van 3.43 (zevende in de MLB), heeft de ploeg tot nu toe slechts 83 hits toe hoeven te staan (op twee na minste in de MLB) en slaat de slagploeg .272 gemiddeld (vijfde in de MLB).

Hierbij moet natuurlijk wel worden opgemerkt dat de Mets met de Padres, Marlins, Phillies en Twins niet de allermoeilijkste tegenstanders hebben gehad tot dusver, maar toch springen er twee spelers in het oog. Allereerst natuurlijk pitcher Matt Harvey, die in zijn eerste drie starts echt fenomenaal was. De jongeling, die in 2010 als zevende overall werd gedraft, heeft nu drie overwinningen op zijn naam staan, met een indrukwekkend ERA van 0.82, 25 strikeouts en slechts twee verdiende punten tegen in 22 innings.

De andere speler is nog verrassender. John Buck kwam over van de Toronto Blue Jays in de trade voor Cy Young-winnaar R.A. Dickey en diende eigenlijk als opvulling voor de positie achter de plaat totdat toptalent Travis d’Arnaud, die in dezelfde ruil overkwam, klaar was voor het hoogste niveau. Maar tot op heden bewijst de catcher meer dan slechts een overbrugging te zijn. Zo sloeg hij al zes keer de bal het stadion uit en is hij goed voor het league-leading aantal van negentien RBI’s.

Natuurlijk zullen gaandeweg het seizoen de cijfers van zowel Harvey en Buck als de Mets als geheel wat minder worden, maar voorlopig is het nog gewoon genieten in Queens.

Atlanta Braves v Washington NationalsJurian Ubachs: Van alle outfields in de Major League leek er vooraf niet een zo spectaculair als dat van de Atlanta Braves. De beoogde kampioenen in de NL East zagen de broertjes Upton komen en voegden hen bij Jason Heyward. “Up, Up and a Hey!” werd er al gekscherend geroepen in Atlanta. Twee weken na de seizoensopening blijkt echter slechts Justin te doen wat van hem verwacht wordt. BJ en Heyward? Onzichtbaar.

Zij zijn niet de enigen. Net als elk jaar kent de MLB weer een flinke lading ‘slow starts’. Toronto heeft nog geen seconde voldaan aan de rol van favoriet die de club voor het seizoen toebedeeld kreeg, vooral omdat hun starters tot nu toe vooral werden weggemept. De Angels staan met al hun sterren onderaan de AL West. De Tigers zagen Victor Martinez terugkeren, maar die laat de productie voorlopig aan Hunter, Miggy en Fielder over. Adam LaRoche? Giancarlo Stanton? Josh Reddick? Nog geen schim van de spelers die ze voorgaande jaren waren. En in de Bronx vroeg men zich af waar ‘World Baseball Classic MVP’ Robinson Cano naar toe was.

Het aardige van een trage start is wel dat je weet dat het vrijwel nooit zo blijft en dat de grote namen hun ritme wel weer vinden. Maar het houdt de eerste weken, waarin toch nog geen beslissende verschillen worden gemaakt, wel zo verrassend en fris.

Laatste Blik op Baseball: One Mo Time

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Justin Kevenaar 10 jaar ago

    Als Mets fan is het leuk om vooral Harvey zo bezig te zien. Maar het is elk jaar hetzelfde verhaal, leuk begin maar dramatisch einde, om uiteindelijk 30 wedstrijden achter de Braves en/of Nationals te eindigen. Maar ze hebben wel een reële kans om de beste van NY te worden dit jaar!;)

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen