Column: Becky Hammon is een pionier in sportwereld

Door

Becky-Hammon-San-Antonio-Spurs-BreakingT-v2

Mannen komen niet van Mars en vrouwen komen niet van Venus. Het is allang niet meer vreemd wanneer de heer des huizes zich bekommert om het avondeten, terwijl zijn vrouw nog in de file staat na een lange dag werk. Stapje voor stapje wordt de rolverdeling tussen beide seksen gelijk getrokken en in de westerse samenleving zijn we inmiddels een heel eind. Er zijn nog maar weinig banen die niet door zowel mannen als vrouwen worden bekleed. Denk hierbij aan een vrouwelijke politieagente of mannelijke verpleger. En zo zal het niemand verbazen wanneer Hilary Clinton tot president van de Verenigde Staten zou worden verkozen. Waarom is het in de sportwereld dan toch wat vreemd als er een vrouw langs de zijlijn een groep mannen staat te coachen?

Kwaliteit
Becky Hammon, die in 2014 de ESPN award woman of the year 2014 ontving, won deze week de Summer League in Las Vegas met de San Antonio Spurs. De assistent-coach van Gregg Popovich mocht dit toernooi als hoofdcoach aan de slag en stuurde het jonge team op een daadkrachtige, energieke en intelligente wijze aan. Zij schreeuwde naar de spelers, wanneer ze fouten maakten. Zij foeterde op de scheidsrechters, wanneer ze een travel over het hoofd zagen. Zij zette small forward Kyle Anderson op de positie van power forward en prompt werd de sophomore tot most valuable player verkozen. Zij liet vooral zien een goede coach te zijn en dat is het belangrijkste wat je als coach nodig hebt om het vertrouwen van je spelers te winnen.

De Tweede Sekse
“Je wordt niet als vrouw geboren, maar je wordt tot vrouw gemaakt”, schreef Simone Beauvoir in 1949 in haar invloedrijke essay De Tweede Sekse. Zij beschrijft hierin hoe de maatschappij, ouders en het geloof oorzaken zijn voor de minderwaardige positie van de vrouw ten opzichte van de man. Als gevolg vormden in ons denken onzichtbare grenzen, waarbinnen vrouwen hun ambities mochten verwezenlijken. Sommige van deze grenzen bleken de laatste decennia makkelijker te doorbreken dan de ander, maar overal was er altijd een pionier nodig die de eerste stap nam. Sport is nog steeds een industrie waarin de rol van vrouwen zeer beperkt is, maar ook daar komt nu langzaam verandering in. Mede dankzij prestaties als die van Hammon, die haar een pionier maken.

Je kan het
In een interview met Doris Burke voor espnW sprak Hammon over de weg naar het worden van de enige vrouwelijke assistent-coach: “Ik heb elke reden gehoord dat ik niet succesvol zou zijn en dat neem je allemaal in je op. Ik zeg altijd dat je voorzichtig moet zijn met het luisteren naar anderen. Zij die het dichtstbij mij stonden hebben altijd gezegd “Je kan het”. Dat zijn de stemmen waarnaar ik geluisterd heb.”

In een uitstekend portret op Bleacher Report wordt beschreven hoe Hammon als peuter een basketbal oppakte en die nooit meer heeft losgelaten. Het leidde haar naar de WNBA, waar ze eigenlijk te klein voor was, en nu dus als eerste vrouw naar succes als coach in de NBA.

Historische zomer
Deze sportzomer zal later de boeken in kunnen gaan als één van de belangrijkste voor de gelijkwaardigheid voor vrouwen. De kijkcijfers voor het WK vrouwenvoetbal zijn bijvoorbeeld enorm gegroeid. Zo werd de gewonnen finale in de VS door maar liefst 25,4 miljoen mensen bekeken, wat overigens met afstand de beste bekeken voetbalwedstrijd ooit was in het land van onbegrensde mogelijkheden.

Een ander hoogtepunt is Amélie Mauresmo, die Andy Murray tegenwoordig met succes van advies voorziet. Onder haar begeleiding maakte de Brit een uitstekende periode door en heeft hij zich teruggevochten naar de mondiale top. De Française zei over vrouwen die mannelijke atleten coachen: “Het is essentieel voor de ontwikkeling in sport dat vrouwen worden gewaardeerd en gerespecteerd als coach. We hebben soms een andere manier van aanpak, maar dat maakt het ook interessant. We kunnen andere kwaliteiten meebrengen.”

Popovich en Hammon
De NBA is bij uitstek een sport die gedomineerd wordt door mannen. Je moet stevig in je schoenen staan als coach, want er heerst nogal een machocultuur. Hoe verdien je als coach het respect? Hoe zorg je dat een groep naar je luistert? Er is geen enkelvoudig antwoord op, maar ervaring als speler is bijvoorbeeld een uitstekende pré.

Een andere must is het bezitten van goede sociale vaardigheden, iets waar Popovich een meester in is. Spelers als Danny Green pakt hij keihard aan, terwijl hij ook rust kan brengen bij ‘moeilijke’ jongens. Coach Pop, die vijf maal kampioen werd, heeft een goed oog voor wie wel en wie niet binnen de alom geprezen clubcultuur van de Spurs passen. Het is dan ook niet vreemd dat juist onder zijn bewind Becky Hammon werd aangesteld. Bij de aanstelling werd niks over het geslacht vermeld, waardoor de focus de kwaliteit en potentie kwam te liggen. Popovich zag een ideale pupil, die leergierig, slim en gepassioneerd over basketbal is.

In de Summer League willen spelers zich voornamelijk als individu bewijzen, opdat ze een plekje in de selectie kunnen bemachtigen. Het was echter niet zozeer een speler, maar met name coach Hammon die zichzelf bewees. Ze liet de groep jonge honden in amper twee weken tijd met vlagen verzorgd teambasketball laten spelen. Een eigenschap die zo kenmerkend is voor de Spurs, maar een zeldzame vertoning in Las Vegas. Het werd zo overduidelijk dat de coach goed heeft opgelet tijdens de trainingen van leermeester Popovich.

Hoofdcoach
Komend seizoen zal Hammon, zesvoudig All Star in de WNBA, waarschijnlijk opnieuw een rol als derde assistent vervullen bij de Spurs. Toch lijkt het een kwestie van tijd voordat zij als eindverantwoordelijke bij een NBA-team aan de slag kan en in de voetsporen zal treden voor onder meer Mike Budenholzer, Jacque Vaughn en Monty Williams. Allen NBA-coaches die de afgelopen jaren ook in de leerschool bij Pop zijn geweest.

De spelers liepen weg met hun tijdelijke coach. Niet omdat zij een vrouw is, maar omdat zij de juiste keuzes maakte waardoor er wedstrijden gewonnen werden. Omdat zij over een hoger basketball IQ bezit dan velen andere mensen. Omdat ze niet bezig is met haar geslacht, maar bezig met het beter maken van spelers.

Becky Hammon met Summer League MVP Kyle Anderson
Becky Hammon met Summer League MVP Kyle Anderson

Foto’s: SB Nation

4 Reacties
  1. Radboud Koning 8 jaar ago

    TL;DR

  2. jeroen haakman 8 jaar ago

    Heerlijke gebeurtenis, heerlijk geschreven..

  3. Gretha 8 jaar ago

    Mooi artikel over Becky Hammon, eindverantwoordelijke van een NBA team moet in de toekomst haalbaar zijn. Een mijlpaal voor een vrouw in een mannenwereld.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen