College Football Preview: SEC

Door

SEC Championship - Missouri v Auburn

Eind augustus barst het spektakel dat college football heet weer los. Voorafgaand aan de start van het seizoen neemt SportAmerika de grote conferences door en bespreken wij de grote favorieten per conference en de grote prospects die we komend seizoen in de gaten moeten gaan houden. De vierde preview: de SEC.

SEC in 2013

SEC Championship Game

Missouri Tigers 42-59 Auburn Tigers

Bowl Games

National Championship Game: Florida State vs. Auburn, 34-31

Capital One Bowl: Wisconsin vs. South Carolina, 24-34

AT&T Cotton Bowl: Oklahoma State vs. Missouri, 31-41

Allstate Sugar Bowl: Oklahoma vs. Alabama, 45-31

Chick-fil-A Bowl: Duke vs. Texas A&M, 48-52

Gator Bowl: Nebraska vs. Georgia, 24-19

De Alabama Crimson Tide is sinds de komst van Nick Saban altijd een favoriet voor de titel en afgelopen seizoen leek Alabama opnieuw als eerste te eindigen in de SEC. Maar na een zinderende confrontatie in de Iron Bowl met aartsrivaal Auburn, volgde er geen three-peat voor de Crimson Tide.

Maar ook dit jaar lijkt Alabama de gedoodverfde favoriet om de SEC te winnen en misschien wel opnieuw het nationale kampioenschap op te eisen.

De favoriet: Alabama Crimson Tide

Na de uitschakeling voor de National Championship Game moest Nick Saban opnieuw afscheid nemen van een aantal dragende spelers die doorstroomden naar de NFL. Quarterback A.J. McCarron, die de Crimson Tide naar twee titels leidde tijdens zijn college carrière, en een reeks anderen sloten hun periode in Alabama af en laten een hoop gaten over die Saban moet zien te vullen.

De jaarlijkse uittocht bij Alabama wordt doorgaans gecompenseerd met een nog betere recruiting class en ook dit seizoen lijkt dat weer goed uit te gaan pakken. Jacob Coker, back-up voor Jameis Winston bij Florida State, werd aangetrokken en lijkt voorlopig de starter bij de Crimson Tide. Met aanvallende wapens als Amari Cooper (receiver), Kenyan Drake en Heisman kandidaat T.J. Yeldon (running backs) in de gelederen, heeft Coker nog genoeg opties om Alabama weer terug naar de top te brengen.

De Crimson Tide staat bekend om de getalenteerde defensie die elk jaar weer op het toneel verschijnt en ook dit jaar komt Alabama op het veld met een uitstekende mix van ervaren en jongere spelers. Zoals zo vaak al is gebleken: defense wins championships, en voor een team als Alabama geldt dat zeker.

De contenders: Auburn, LSU, South Carolina & Georgia

Er zijn naast Alabama nog vier serieuze contenders voor de SEC-titel: Auburn, LSU, South Carolina en Georgia.

Auburn verrastte vriend en vijand door van een 3-9 seizoen in 2012 naar een 11-1 seizoen in 2013 te gaan. Ook dit jaar is de titelhouder de grote kandidaat om rivaal Alabama opnieuw van de titel af te houden. Voor Gus Malzahn en zijn team zullen de prestaties van quarterback Nick Marshall weer bepalend zijn voor het seizoen.

Les Miles en de LSU Tigers vormen ook dit jaar weer een solide titelkandidaat. Er zijn maar weinig ploegen die een overwinning in Death Valley weten te halen, maar spektakel is altijd gegarandeerd. Bovendien zijn ze er in Louisiana van overtuigd de nieuwe Adrian Peterson in huis te hebben met Leonard Fournette.

South Carolina geldt als een grote favoriet in de SEC East division, samen met Georgia. Een groot deel van de verdediging, de gehele offensive line en een groot deel van het receiver corps is intact gebleven, maar de Gamecocks hebben een pittig programma met als afsluiter de uitwedstrijd bij Clemson.

Georgia is er alles aan gelegen om dit seizoen de key players gezond te houden, alleen dan maken de Bulldogs een goede kans op de titel. Aaron Murray is weg, dus komt de druk nu te liggen bij running back Todd Gurley.

Tot slot een vermelding voor de Missouri Tigers, die afgelopen seizoen tot ieders verbazing de SEC-titel wedstrijd haalden. Ook komend seizoen kan outsider Missouri voor verrassingen zorgen.

Heisman Kandidaten

1. Todd Gurley (RB, Georgia)

Gurley liet vorig seizoen zien een uitzonderlijk talent te zijn, maar toen gooiden blessures roet in het eten. Een fitte Gurley heeft alles in zich om de Heisman trofee op te eisen.

2. Nick Marshall (QB, Auburn)

Nick Marshall brak afgelopen seizoen definitief door als aanvalsleider van Auburn en mag dat dit seizoen opnieuw bewijzen.

3. T.J. Yeldon (RB, Alabama)

De speed back van Alabama vormt ook dit jaar een belangrijke schakel in de aanval van de Crimson Tide. Afgewisseld met Kenyan Drake en Derrick Henry, zal Yeldon voor de punten zorgen.

4. Mike Davis (RB, South Carolina)

Als enige van de vijf sterren die overbleef bij de Gamecocks na de afgelopen Draft, moet Davis aanvallend de kar trekken.

5. Leonard Fournette (RB, LSU)

Freshman Leonard Fournette wordt nu al een grote toekomst toegedicht. De nieuwe ‘Adrian Peterson’ heeft nog vier jaar de tijd om die status ook te bewijzen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen