College Football Preview: Pac-12

Door

Pac 12 Championship - Stanford v Arizona State

Eind augustus barst het spektakel dat college football heet weer los. Voorafgaand aan de start van het seizoen neemt SportAmerika de grote conferences door en bespreken wij de grote favorieten per conference en de grote prospects die we komend seizoen in de gaten moeten gaan houden. De allereerste preview: de Pac-12 conference.

Pac-12 in 2013

Pac-12 Championship Game

Stanford Cardinal 38-14 Arizona State Sun Devils

Bowl Games

Alamo Bowl: Oregon Ducks vs. Texas Longhorns, 30-7
Holiday Bowl: Arizona State Sun Devils vs. Texas Tech Red Raiders, 23-37
Sun Bowl: UCLA Bruins vs. Virginia Tech Hokies, 42-12
Rose Bowl: Stanford Cardinals vs. Michigan State Spartans, 20-24

De Oregon Ducks waren vorig seizoen de grote favoriet in de Pac-12, toch konden zij de rol als favoriet niet waarmaken. In een onderling duel tegen Stanford verloor de ploeg 26 tegen 20 en een slippertje tegen Arizona betekende dat de Cardinal er met de divisie vandoor ging, en uiteindelijk ook met de titel.

De Rose Bowl werd vervolgens wel verloren door Stanford, maar toch zullen alle ogen ook komend seizoen weer gericht zijn op de Oregon Ducks, die net als de voorgaande jaren toch the team to beat zijn.

De Favoriet: Oregon Ducks

Ondanks het teleurstellende einde in 2013 is Oregon zonder enige twijfel de favoriet in de Pac-12. Ze hebben nog steeds de beschikking over quarterback Marcus Mariota en wanneer hij fit was waren de Ducks vrijwel onverslaanbaar. Pas toen Mariota knieproblemen begon te krijgen liep de machine van Oregon spaak en volgde er een nipt verlies tegen Stanford.

Komend seizoen zal Mark Herzlich, die vorig jaar Chip Kelly opvolgde, dus veel op zijn quarterback rekenen die vorig jaar pas in zijn elfde wedstrijd een interception gooide en uiteindelijk goed was voor 31 touchdowns tegenover en slechts vier interceptions gooide.

Het enige vraagteken zijn de aanvallende wapens, er is veel onervarenheid maar daar tegenover staat weer een hele ervaren offensive line, iets wat Mariota zeker zal helpen. Een ander vraagteken is dan weer echter de defense, kunnen die de boel dichthouden? Want ondanks de geweldige offense kan je geen kampioenschappen winnen zonder een betrouwbare verdediging.

De Contenders: UCLA Bruins, Stanford Cardinal & USC Trojans

Naast Oregon zijn er drie andere ploegen die op papier een goede kans maken om er met een Pac-12 kampioenschap vandoor te gaan: UCLA, Stanford en USC.

Vooral UCLA lijkt een gevaarlijke klant. Ex-Seahawks coach Jim Mora heeft in twee seizoenen veel talent binnengebracht en heeft een team gecreëerd dat ineens weer tot de top van de conference behoort. Net als Oregon wordt ook dit team voor een groot deel gedragen door haar quarterback: Brett Hundley.

Stanford is als titelverdediger vanzelfsprekend ook aankomend seizoen één van de favorieten. Elk jaar zijn er veel twijfels, omdat er de afgelopen jaren flink wat grote spelers zijn vertrokken. Toch hebben de Cardinals altijd nieuwe toptalenten kunnen afleveren die met veel inzet tot een hoop in staat waren en ook komend seizoen zal coach David Shaw zijn mannen op scherp hebben staan.

Ook het grote USC lijkt weer terug van weggeweest, vorig jaar werd er afscheid genomen van Lane Kiffin en komend seizoen moet ex-Washington coach Steve Sarkisian de Trojans weer naar de prijzen leiden. Aanvallend lijkt USC iets minder sterk dan de overige kanshebbers, maar de verdediging heeft wel de potentie om tot één van de beste in het land te behoren. Als de Trojans verdedigend een antwoord hebben op de overige teams dan kunnen zij weleens voor een verrassing kunnen zorgen.

Heisman Kandidaten

1. Marcus Mariota (QB, Oregon)

Mariota is één van de meest getalenteerde spelers van het land, en is zonder enige twijfel één van de favorieten voor de Heisman Trophy.

2. Brett Hundley (QB, UCLA)

Naast zijn baantje als campus enforcer is Brett Hundley ook een quarterback die net als Mariota zijn team tot grote successen kan gaan leiden. Slaagt hij hierin, dan behoort de Heisman Trophy tot de mogelijkheden.

3. Sean Mannion (QB, Oregon State)

De Oregon State Beavers zullen waarschijnlijk geen rol van betekenis spelen om de Pac-12 titel, maar met Mannion beschikken ze wel over een geweldige quarterback. Mannion zal komend seizoen een senior zijn en als hij fouten kan voorkomen dan kan hij weleens een gevaarlijke outsider worden en van de Beavers een gevaarlijke ploeg maken.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen