Chiefs

Chiefs verslaan Saints, eerste zege Jets

Door

De Kansas City Chiefs hebben ook hun, waarschijnlijk, laatste uitwedstrijd van het seizoen gewonnen. In de Superdome was de ploeg van Patrick Mahomes met 32-29 te sterk voor de Saints. Op hetzelfde moment wonnen de Jets voor het eerst dit seizoen een wedstrijd, namelijk van de LA Rams. Tot grote frustratie van de eigen fans, want door de zege heeft de ploeg uit New York niet langer de nummer 1 pick.

De Saints hadden het geluk dat Drew Brees weer kon spelen. De quarterback stond de afgelopen vier weken aan de kant omdat hij elf ribben had gebroken en een geklapte long had opgelopen in de wedstrijd tegen de San Francisco 49ers. Het leek er de hele week op dat Taysom Hill nog een week langer de starter zou zijn, maar Brees bleek op het laatste moment toch fit genoeg om te spelen.

Het was echter duidelijk te zien dat Brees er enige tijd uit was geweest, want de echte scherpte ontbrak nog bij de spelverdeler. Was hij tot aan zijn blessure nog de quarterback met het hoogste percentage aan gevangen ballen, tegen de Chiefs ontbrak de afstemming met zijn receivers. Brees was wel goed voor drie touchdowns, maar slechts 15 van zijn 34 passes werden gevangen. Eigenlijk waren het er zestien, maar er ging er eentje naar een Chiefs-verdediger; de enige turnover van de Saints.

Met dit soort kansen weet Patrick Mahomes wel raad. De quarterback van de Chiefs liet in dit duel zijn hele repertoire aan passes zien. Eerst vond hij Tyreek Hill met een normale pass in de endzone. Niet veel later kreeg Travis Kelce de bal via een zijwaartse pass die alleen Mahomes er zo eenvoudig uit kan laten zien.

https://twitter.com/Chiefs/status/1340782744926883841

Saints safety

De Chiefs lijken echter niet in staat om de hele wedstrijd gas te geven. Er komen voor tegenstanders altijd kansen, en dat was voor New Orleans niet anders. Kansas City mocht ondanks de 14-0 voorsprong zelfs blij zijn dat het bij rust nog steeds de leiding had. Na een touchdown van de Saints kreeg de thuisploeg een nieuwe kans, maar de aanval zag zich op slag van rust genoodzaakt de bal te punten naar de Chiefs.

Demarcus Robinson verloor de bal tijdens de return en de bal rolde de endzone in. De Saints leken een touchdown te scoren, maar de bal rolde de endzone weer uit. Dus in plaats van een touchdown werd het een safety, waardoor het halverwege 14-9 stond.

Na de pauze bleven de Saints het de bezoekers lastig maken. De eerste drive leverde direct een touchdown en de voorsprong op, maar lang kon New Orleans hier niet van genieten. Mahomes leek er even een schepje bovenop te doen en leidde zijn ploeg naar twee touchdowns en een two-point conversie. Hierdoor stonden de Chiefs met minder dan een kwart te gaan met 29-15 voor en leek het duel gespeeld.

Dertiende zege Chiefs

Toch gaven de Saints niet op. Kamara bracht het verschil terug naar zeven punten, waarna een fieldgoal de Chiefs opnieuw een veilige marge gaf. Brees bewees in de slotminuten nog wel dat hij beter in de wedstrijd was gekomen en vond Lil’ Jordan Humphrey nog in de touchdown voor zijn eerste touchdown, maar het kwam te laat. De Chiefs konden de klok eenvoudig uitspelen en zo hun dertiende zege van het jaar pakken, waarvan de achtste in een uitwedstrijd.

Door de nederlaag moeten de Saints nog een week langer wachten voor ze de titel in de NFC South binnen kunnen halen. Vorige week verloor de ploeg onverwacht van Philadelphia en omdat de Bucs eerder op de middag van de Falcons wonnen, blijft Tampa Bay in het spoor van New Orleans. De Chiefs bevinden zich in de bijzondere positie dat de wedstrijd van zondag tegen de Falcons zonder belang is voor de ploeg. Kansas City heeft een wedstrijd voorsprong op de Steelers. De tiebreaker bij een gelijke stand is het record binnen de conference en beide teams hebben een keer van een AFC-team verloren. Een nederlaag van de Chiefs tegen de Falcons zou hier niets aan veranderen. De volgende tiebreaker is het record tegen dezelfde teams en omdat de Chiefs van de Bills wonnen en de Steelers van Buffalo verloren, is het voordeel in dat geval voor de Chiefs en hebben zij de nummer één seed als ze op de laatste speeldag maar winnen van de Chargers.

OVERIGE DUELS

De New York Jets zijn niet langer winloos. De ploeg van Adam Gase versloeg de LA Rams in eigen huis, en deed dat vrij overtuigend. Hun stadgenoot kon dat niet zeggen. De Giants verloren van de Browns en lieten zo de kans liggen om de leiding in de NFC East te nemen. NFC East-rivaal Philadelphia verloor ook na een regelrechte shootout tussen Kyler Murray en Jalen Hurts.

New York Jets @ LA Rams | 23-20

Mensen die de stand niet wisten zouden in de eerste helft denken dat de LA Rams de ploeg was die nog geen wedstrijd had gewonnen. De Jets waren in Los Angeles vanaf de aftrap de betere ploeg. De eerste drive leverde direct een touchdown op, de zevende keer op rij dat New York direct wist te scoren. Bij rust stonden de bezoekers met 13-3 voor. Onder leiding van Jared Goff kwamen de Rams nog wel terug in de wedstrijd en de Jets leken opnieuw in de slotfase onderuit te gaan. Maar dit keer geen rare verdedigende acties, maar gewoon een goede overwinning van de ploeg uit New York. Door de zege hebben de Jets net als de Jaguars een wedstrijd gewonnen, maar door het gemakkelijkere programma van de formatie uit Jacksonville hebben de Jets de eerste pick in de draft verloren. Dit kan op lange termijn wel eens kostbaarder blijken te zijn dan deze overwinning.

Philadelphia Eagles @ Arizona Cardinals | 26-33

Bij het eerste duel tussen Jalen Hurts en Kyler Murray was vooral de neutrale kijker de grote winnaar. De twee jonge quarterbacks maakten er in Phoenix een heerlijk duel van. In het eerste kwart leken de Cardinals over de Eagles heen te gaan walsen. Hurts was goed voor een safety, Murray voor twee touchdowns. Maar de rookie van Philadelphia herstelde zich uitstekend en zou goed zijn voor drie passing touchdowns en een rushing touchdown. Net als Murray. Het verschil in dit duel zat uiteindelijk in de safety, een fieldgoal en een gemiste two-point conversie van de Eagles. Hurts kreeg in de slotfase nog een paar kansen om een verlenging uit het vuur te slepen, maar de verdediging van Arizona hield stand. Hierdoor lijken de play-off kansen van de Eagles definitief verkeken, terwijl de Cardinals de laatste wild card plek vasthouden.

Cleveland Browns @ New York Giants | 20-6

De Cleveland Browns hebben in het duel met de Giants een gigantische stap gezet richting de play-offs. In New York werden de Giants met 20-6 redelijk eenvoudig aan de kant gezet. De Browns evenaarden met hun tiende zege het record aan zeges van de franchise sinds het in 1999 terug in de NFL kwam. Om voor het eerst sinds 2002 de play-offs te halen is het nog niet voldoende, daarvoor moet de ploeg waarschijnlijk nog wel een keer winnen. Tegen de Giants kwam de zege geen moment in gevaar. Onder leiding van een bijna foutloze Baker Mayfield (27/32) was Cleveland duidelijk geen partij voor New York, de ploeg die zonder quarterback Daniel Jones aan moest treden. De Giants lieten een grote kans op de play-offs liggen. De ploeg houdt een wedstrijd achterstand op Washington, en met wedstrijden tegen de Ravens en Cowboys op het programma lijkt het onmogelijk dit nog in te halen.

Coverfoto: Derick E. Hingle/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen