Champions Classic opent college basketbal-seizoen in stijl

Door

De Champions Classic is inmiddels uitgegroeid tot het openingstoernooi van het college basketbal-seizoen. Sinds 2011 openen Michigan State, Kansas, Duke en Kentucky het seizoen met twee wedstrijden. Dit jaar worden de wedstrijden gespeeld in Bankers Life Fieldhouse (Indianapolis). Een vooruitblik op de twee wedstrijden van dinsdagnacht en alle andere interessante toernooien de komende twee maanden.


DE WEDSTRIJDEN


MICHIGAN STATE – KANSAS (01.00)

Kansas is voorafgaand aan het achtste seizoen van de Champions Classic 3-4, net zoals tegenstander Michigan State. Beide universiteiten kwamen elkaar twee keer tegen en twee keer was het Michigan State dat won. In 2012 wonnen de Spartans met 67-64, terwijl er in 2015 met 79-73 gewonnen werd van de Jayhawks.

Michigan State ziet onder meer center Nick Ward (junior), forwards Kenny Goins (redshirt senior), Xavier Tillman (sophomore), Cassius Winston (junior), guard Matt McQuad (senior) en forward Joshua Langford (junior) terugkeren. Veel ervaring dus bij de Spartans. Ondanks het vertrek van bijvoorbeeld Miles Bridges lijken de Spartans ook dit seizoen weer te profiteren van hun geduld de afgelopen jaren. Ervaring is namelijk een belangrijk ingrediënt voor succes in de NCAA. De Spartans hebben daar meer dan genoeg van dit seizoen.

 

Bij Kansas keren guards Marcus Garrett (sophomore), Lagerald Vick (senior), forward Mitch Lightfoot (junior) Silvio de Sousa (sophomore als hij gaat spelen) en center Udoka Azubuike (junior) terug. Daarnaast zijn het vooral freshmen die, net zoals bij een Kentucky bijvoorbeeld, de bank zullen moeten dragen (PG Devon Dotson en PF K.J Lawson voornamelijk).  Zij zouden zelfs zomaar meteen in de basis kunnen staan dinsdagnacht. De basis zit in ieder geval vol met talent en ervaring, maar de bank is nog erg jong. De rotatie zal waarschijnlijk uit zo’n acht spelers bestaan, wat over een heel seizoen gezien niet veel is. Dit lijkt dan ook de enige zwakte te zijn van misschien wel het beste team in de NCAA.

WAARSCHIJNLIJKE LINE-UPS

Michigan State: Cassius Winston (PG), Matt McQuaid (SG),  Joshua Langford (SF), Xavier Tillman (PF) en Nick Ward (C).

Kansas: Devon Dotson (PG), Marcus Garrett (SG), Lagerald Vick (SF), K.J Lawson (PF) en Udoka Azubuike (C).

DUKE – KENTUCKY (03.30)

Duke is tot nu toe 4-3 in de Champions Classic en speelde twee keer tegen de Kentucky Wildcats. Toevalligerwijs is ook Kentucky 4-3 in totaal. Het zal u dan ook niet verbazen dat zowel Duke als Kentucky een keer van elkaar gewonnen en verloren hebben. In 2012 won Duke met 75-68 van Kentucky, terwijl de zege in 2015 naar de Wildcats ging (74-63).

Duke heeft dit seizoen misschien wel de top drie picks van de 2019 NBA draft in huis. RJ Barrett lijkt nu al zeker van de eerste pick, Zion Williamson en Cam Reddish zitten op zijn hielen. Tel daar point guard Tre Jones (freshman) en center Marques Bolden (junior) bij op en je hebt een ijzersterke basis. De bank zal met Alex O’Connell (sophomore) en Javin DeLaurier (junior) in ieder geval gevuld zijn met schutters. Dat Duke misschien wel de grote favoriet is voor dit seizoen is dan ook niet zo heel raar. Er is geen betere basis (op papier) in de NCAA en de bank bestaat uit ervaring en jong talent. Met een stuk of tien rotatiespelers zullen de Blue Devils eindelijk weer eens hopen op succes in maart.

Kentucky heeft aan talent ook geen gebrek. Shooting guard Quade Green (sophomore), forwards Nick Richards en PJ Washington (beide sophomores) en small forward transfer Reid Travis (overgekomen van Stanford) zullen waarschijnlijk de basis vormen. Vanaf de bank wordt het wat minder bekend. Het zijn vooral freshmen die de basis moeten gaan ondersteunen (SG Keldon Johnson). Net zoals bij Kansas lijkt ook bij Kentucky de zwakte te liggen in de breedte. Het is op de bank namelijk heel erg jong en onervaren. De basis kan minimaal meedoen met die van Kansas, maar de rotatie zal toch uit zo’n zeven aan acht spelers bestaan.

WAARSCHIJNLIJKE LINE-UPS

Duke: Tre Jones (PG), RJ Barrett (SG), Cam Reddish (SF), Zion Williamson (PF) en Marques Bolden (C)

Kentucky:  Quade Green (PG), Keldon Johnson (SG), Reid Travis (SF), PJ Washington (PF) en Nick Richards (C)


GROTE NON-CONFERENCE TOURNAMENTS


15-16 nov: 2K Classic (UCONN, Syracuse, Oregon en Iowa doen mee)

19-21 nov: Maui Jim Maui Invintational (Auburn, Xavier, Duke, San Diego State, Arizona, Gonzaga, Iowa State en Illinois doen mee)

21-23 nov: Battle 4 Atlantis (Florida, Oklahoma, Wisconsin, Stanford, Butler, Virginia, Dayton en Middle Tennessee State doen mee)

4 Dec: Jimmy V Classic (Notre Dame – Oklahoma en West Virginia – Florida)

(Top & Cover Photo: Dennis Wierzbicki | USA Today Sports)

Ook leuk om te lezen