CFB Update #4 | Oregon geeft zege uit handen, Virginia Tech blameert zich

Afgelopen weekend stond de vierde week van het College Football-seizoen op het programma. Stanford en Oregon speelde het mooiste duel van dit zo prille seizoen, terwijl Virginia Tech zich bij Old Dominion blameerde. We nemen alle hoogtepunten en dieptepunten van het afgelopen college football-weekend met u door!

WEDSTRIJDEN VAN HET WEEKEND

STANFORD 38- 31 OREGON

Nog steeds zijn er mensen die zich afvragen hoe Oregon zaterdagnacht verloren heeft. De Oregon Ducks kregen afgelopen zaterdag eindelijk de kans om zich te laten zien tegen een sterk team. De Stanford Cardinal waren, net zoals de Ducks, ongeslagen begonnen aan het seizoen. Voor beide was dit het perfecte moment om te laten zien dat er serieus rekening gehouden dient te worden met hun universiteit. Dit was ook precies zoals Oregon in de eerste helft uit de startblokken kwam. Dankzij QB Justin Herbert (26-33, 346 yards en een TD) en WR Dillon Mitchell (14 catches, 239 yards) stonden de Ducks met 7-24 voor na de eerste helft. Stanford kreeg zijn aanval niet aan de praat en Oregon scoorde wanneer ze zin hadden. Dit zou in de tweede helft wel anders zijn.

Het keerpunt kwam met met nog vier minuten te gaan in het derde kwart. Nadat een touchdown van Oregon was afgekeurd, verloor Herbert bij de volgende snap de bal. Verdediger Joey Alfieri pikte de bal op en wist hem vervolgens zonder aangeraakt te worden 80 yards naar de overkant te rennen voor een touchdown. Amper een minuut of twee later had Stanford via Bryce Love (19 carries, 89 yards en een TD) opnieuw gescoord. Zo was het na het derde kwart nog maar 21-24 in het voordeel van Oregon.

In het vierde kwart wist Oregon vijf minuten voor tijd via een touchdown de stand op 21-31 te brengen, waarna het duel alsnog beslist leek. Niks bleek minder waar. Stanford wist snel te antwoorden met hun eigen touchdown en wisten vervolgens een snelle drie en out te forceren. Stanford zou de laatste drive van de wedstrijd met een field goal afsluiten, waardoor het 31-31 was na reguliere speeltijd.

OVERTIME

Overtime was dus noodzakelijk. In deze overtime-periode wist Stanford meteen toe te slaan. QB K.J. Costello (19-26, 327 yards en 3 TD’s) gooide opnieuw een touchdown, waardoor Oregon zelf ook een touchdown moest scoren. De Ducks leken aardig op weg, maar QB Justin Herbert gooide in de endzone een interception. Stanford won hierdoor met 38-31 en liet de spelers en de fans van Oregon verbijsterd achter.

WASHINGTON STATE 36 – 39 USC

Washington State was ongeslagen begonnen aan het college football-seizoen, maar de eerste echte test kwam vrijdagnacht tegen USC. De Trojans, die afgelopen weekend voor het eerst niet geranked waren dit seizoen, wisten aan die ongeslagen status een einde te maken. De Trojans wisten met 36-39 te winnen van Washington State dankzij een goede tweede helft. Na de eerste twintig minuten stond Washington State, onder leiding van QB Gardner Minshew II (37-52, 344 yards en 3 TD’s), namelijk met 24-17 voor.

Na rust nam USC QB JT Daniels (17-26, 241 yards en 3 TD’s) het hef in handen. Hij gooide twee touchdowns in de tweede helft en zorgde ervoor dat de Trojans met 36-39 voorsprong de slotfase van het vierde kwart in gingen. De laatste drive leek ervoor te gaan zorgen dat Washington State alsnog gelijk zou gaan maken. De Cougars kregen namelijk de kans om met een field goal de stand gelijk te trekken. Met nog 1.14 minuten te gaan werd de field goal van Blake Mazza geblokt door de Trojans, waarna het duel voorbij was.

TEXAS A&M 23 – 45 ALABAMA

De topper die nooit een topper was. Zo kan het duel tussen Texas A&M en Alabama in de SEC het best omschreven worden. De aanloop naar het duel tussen de Aggies en de Crimson Tide was spectaculairder dan het duel zelf. Alabama had het eigenlijk alleen in het eerste kwart even moeilijk, toen het na de eerste 15 minuten 7-14 voor stond. Vervolgens was het gat na het tweede kwart gegroeid naar 13-31. Na de eerste helft was het duel eigenlijk al gespeeld. Aggies QB Kellen Mond (16-33, 196 yards, een TD en 2 picks) kon zichzelf niet bewijzen tegen de verdediging van Alabama.

In het derde kwart zou Alabama alleen nog maar verder uitlopen, waarna het duel uiteindelijk in 23-45 eindigde. Crimson Tide QB Tuo Tagovailoa was met 22-30, 387 yards en 4 touchdowns wederom fantastisch. Wat misschien wel de belangrijkste oorzaak was van de zege, was het neutraliseren van Aggies RB Trayveon Williams. Williams was fantastisch aan het seizoen begonnen, maar kwam tegen de Crimson Tide niet veel verder dan 31 yards (8 carries).

VERLIEZERS VAN HET WEEKEND

OLD DOMINION SHOKKEERT NCAA-WERELD

Virginia Tech was voorafgaand aan het weekend de #13 in de AP-Poll. Na afgelopen weekend zijn ze in geen velden of wegen meer te bekennen in deze lijst. Dit hebben de Hokies allemaal te danken aan de verrassende nederlaag van zaterdagavond. Op bezoek bij Old Dominion verloren de Hokies met 35-49 in een shootout. De grootste upset van het seizoen tot nu toe was eigenlijk al begonnen vanaf de eerste helft.

Na de eerste 15 minuten stond het namelijk 7-7, wat Old Dominion zou herhalen in het tweede kwart. Zo gingen beide teams met twee touchdowns en een 14-14 ruststand de kleedkamers in. In het derde kwart wist Old Dominion één keer te scoren, terwijl Virginia Tech twee keer de endzone wist te bereiken. Met een 28-21 voorsprong leken de Hokies de upset dan ook afgeslagen te hebben.

In het vierde kwart kreeg een heerlijk duel een passend einde. Old Dominion wist in het begin van het vierde kwart onder leiding van speler van het weekend QB Blake LaRussa (30-49, 495 yards en 4 TD’s) en WR’s Travis Fulgham (9 catches, 188 yards en een TD) en Jonathan Duhart (9 catches, 142 yards en drie TD’s) twee keer snel te scoren. Nadat de Hokies de 28-35 achterstand verwerkt hadden, was de reactie snel.

QB Ryan Willis (9-18, 131 yards en een TD), die QB Josh Jackson moest vervangen wegens een blessure, leidde zijn team met een goede drive naar de endzone. Met een 35-35 stand begonnen de laatste vijf minuten. Old Dominion wist tijdens deze vijf minuten twee keer te scoren en verdedigend twee keer een drive tegen te houden. Old Dominion zou uiteindelijk met 35-49 winnen en zo de upset van het jaar op zijn naam schrijven.

TCU VERLIEST VAN TEXAS

Na de nederlaag tegen Ohio State vorige week was het voor TCU geen gemakkelijke opgave om dit zo maar even goed te maken. De Horned Frogs moesten namelijk op bezoek bij Texas, dat twee duels op rij gewonnen had na de misstap tegen Maryland tijdens het openingsweekend. TCU zou zijn tweede nederlaag op rij leiden bij de Longhorns. Na de eerste helft gingen beide universiteiten gelijk op (13-10).

Texas zou in het derde en vierde kwart de Horned Frogs op drie punten weten te houden en scoorde zelf drie keer. Deze ijzersterke tweede helft van de Longhorns resulteerde in een 16-31 zege en een plek in de top 25 AP-Poll als vervanger van TCU. QB Sam Ehlinger (22-32, 255 yards en 2 TD’s) en WR Collin Johnson (7 catches, 124 yards en een TD) was de combinatie waar TCU geen antwoord op had.

Mississippi State wist zijn status als ranked team ondanks een nederlaag wel te behouden. De Bulldogs waren foutloos begonnen aan het seizoen, maar moesten op bezoek bij Kentucky een nederlaag incasseren. De Wildcats maakte vooral in de tweede helft het verschil. Na de eerste helft stond het namelijk nog maar 7-14 voor Kentucky. In het vierde kwart zou Kentucky twee keer scoren, terwijl Mississippi State in de tweede helft geen enkel punt op het bord wist te krijgen. Uiteindelijk zou het duel in 7-28 eindigde in het voordeel van de Wildcats.

Het was vooral RB Benny Snell die voor de zoveelste keer wist uit te blinken bij de Wildcats (25 carries, 165 yards en 4 TD’s). De Wildcats krijgen na deze zege de herkenning die ze verdienen. De 4-0 start van Kentucky heeft ervoor gezorgd dat ze nu terug te vinden zijn in de top 25 AP Poll.

OVERIGE VERRASSINGEN

Net zoals TCU zijn ook Boston College en Oklahoma State niet meer terug te vinden in de top 25 AP Poll. Ook deze twee universiteiten verloren afgelopen weekend. Boston College verloor zijn ongeslagen status verrassend genoeg tegen Purdue. De Boilermakers waren met drie nederlagen aan het seizoen begonnen, maar wisten Boston College wel met 13-30 te verslaan. De grootste reden voor deze nederlaag was het uitschakelen van de ster van Boston College, RB AJ Dillon (19 carries, 59 yards).

Oklahoma State kon een nederlaag tegen Texas Tech niet voorkomen. Ondanks dat de aanval het niet eens slecht deed, was de aanval van Texas Tech net zoals de voorgaande weken niet te stoppen. Onder leiding van QB Alan Bowman (35-46, 397 yards en 2 TD’s) won Texas Tech met 41-17 en zijn ook de Red Raiders nu ranked in de top 25 AP Poll.

SPELERS VAN HET WEEKEND

QB’S BLINKEN UIT

Het was het weekend van de quarterbacks. Naast de eerder genoemde Blake LaRussa (30-49, 495 yards en 4 TD’s), die Old Dominion verrassend naar een zege over Virginia Tech wist te leiden, en Alan Bowman van Texas Tech (35-46, 397 yards en 2 TD’s) waren er nog een paar quarterback-prestaties die het benoemen waard zijn.

Jordan Ta’Amu is het hele seizoen al niet te stoppen. Ook dit weekend had de tegenstander van Ole Miss (Kent State) geen antwoord op de quarterback. Ta’Amu ging 28-38 voor 442 yards en twee touchdowns. Ook Tuo Tagovailoa verdient het om in deze lijst te staan. Met 22-30, 387 yards en 4 TD’s was hij misschien wel de meest productieve QB van het afgelopen weekend.

OPVOLGER VAN BARKLEY

Er waren ook nog een paar running backs die goed presteerde afgelopen weekend. Penn State lijkt zijn vervanger van Saquon Barkley gevonden te hebben. Miles Sanders speelt het hele seizoen al fantastisch en was ook dit weekend niet te stoppen. Hij kreeg 22 carries voor 200 yards en 3 touchdowns.

Ook J.J Taylor van Arizona (27 carries, 284 yards en 2 TD’s) en Darrell Henderson (22 carries, 188 yards en 2 TD’s) van Memphis verdienen het om genoemd te worden. Alle drie de running backs wisten overigens te winnen met hun universiteit.

Tot slot ook nog even aandacht voor de eerder genoemde WR Dillon Mitchell van Oregon. De receiver wist samen met QB Justin Herbert Oregon lang in de race te houden tegen Stanford met 14 catches voor 239 yards. Helaas voor Mitchell zaten daar geen touchdowns bij.

(Top & Cover Photo: Jason Hirschfeld | AP Photo)