Nascar: Edwards wint incidentrijke race in Phoenix

Subway Fresh Fit 500

Na een spectaculaire finale op de oval in Phoenix heeft Carl Edwards voor het eerst in twee jaar weer eens gewonnen in de Sprint Cup. De tweede race van het Nascar-seizoen was incidentrijk en tot de laatste meters spannend.

Het was voor Edwards maar liefst 70 races geleden dat hij een zege had gepakt. De bijna-kampioen van 2011 (hij verloor op tie-breakers van Tony Stewart) moest zweten tot op de finishlijn, omdat een late caution vrijwel de gehele top tien in brandstofproblemen bracht. Edwards zette achter de pace car zelfs geregeld zijn motor uit om al rollend iedere mogelijke druppel te besparen. Toen de laatste twee rondes het gas er vol op ging, bleek dat de moeite waard en kon hij zijn geliefde backflip vanaf de wagen eindelijk weer eens laten zien.

Vlak achter hem moest de top drie worden bepaald door een fotofinish. Jimmie Johnson, die vorige week de Daytona 500 op zijn naam schreef, en Denny Hamlin kwamen bijna gelijktijdig over de streep. Het verschil tussen beide heren, die deur aan deur over de lijn kwamen, was 0,012 seconde. Regerend kampioen Brad Keselowski kon een zeer wisselende race op de vierde plek afsluiten, gevolgd door Dale Earnhardt Jr. op plek vijf.

Een groot deel van de race werd onder de gele vlag afgelegd. De nieuwe wagens, de Generation Six modellen die vorige week op Daytona debuteerden, bleken veel moeite te hebben met het afwisselende rempatroon van de opvallend gevormde oval in het warme Arizona. Gedurende de race sneden steeds meer coureurs bochten af via het geasfalteerde binnenveld. Danica Patrick deed dat niet en moest dat bekopen met een fikse crash.

Jimmie Johnson blijft door zijn tweede plek koploper in het kampioenschap, Earnhard Jr. bezet plek twee en Keselowski staat vooralsnog op plaats drie. De derde race van het seizoen wordt volgende week verreden in Las Vegas.