3-on-3: Nets klaar voor run in play-offs

Door

In 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: Nets klaar voor stunt in play-offs.

3on3

BoshWadeJames1. De winstreeks van Miami gaat voorbij aan de 22 zeges op rij van Houston vijf jaar geleden.

SN: Miami rolt op dit moment  iedereen op tegen wie ze spelen. Ze leggen elk team zo hun eigen spel op. Maar met vier uitduels voor de boeg, wordt het wel lastig. Ik zie het probleem pas bij Boston. Ze spelen nooit zo lekker tegen Boston. Maar willen ze het record van Houston breken dan moeten ze de wedstrijd tegen Boston winnen. We gaan het zien. Interessant is wat deze winstreeks doet met het team. Enerzijds geeft deze reeks veel zelfvertrouwen, maar pieken ze niet te vroeg.

PH: De volgende twee wedstrijden die LeBron en kornuiten spelen zijn tegen de Bucks en Raptors. Dat moet, ook al zijn het uitwedstrijden, toch te doen zijn voor de Heat. De wedstrijd die daarop volgt is uit tegen de Celtics, die compleet opgepompt zullen zijn om het team van Spoelstra te verslaan. Daar ligt dus meteen de crux voor de Heat, die volgens mij hun zinnen op records hebben gezet. Als ze die ook nog verslaan kunnen ze makkelijk tot 27 overwinningen op rij komen. De wedstrijden die op de Celtics-pot volgen zijn namelijk tegen de Caveliers, Pistons, Bobcats en Magic.

RK: Ja, waarom ook niet. Ik ging gelijk kijken wie de volgende twee tegenstanders van de Heat waren, maar eigenlijk maakt dat niets uit. Ze kunnen letterlijk van iedereen winnen en doen dat op dit moment dan ook. Als er één team is dat records kan verbreken, dan is het wel het huidige Miami Heat. LeBron is al aan een persoonlijke recordreeks bezig en daarmee ook zijn team. Ik zie het wel gebeuren.

2. Kobe Bryant verdient dit seizoen zijn tweede MVP-award.

SN: Op basis van stats zou LeBron MVP moeten worden, maar meneer James heeft een relatief easy seizoen in een goed op elkaar ingespeeld team. Niet dat ik hem daar te kort mee wil doen overigens. Maar als je leeftijd, effort, veerkracht, big shot taker en maker, aanpassingsvermogen mee neemt in de criteria zou Kobe dit jaar MVP moeten worden. De manier waarop hij dit seizoen speelt, geeft wat het team nodig heeft. Eigenlijk kun je niet om Bryant heen.

PH: Ja. Maar LeBron James verdient ‘m nog net iets meer. Kobe is op dit moment Kevin Durant voorbij als het om MVP-lijstjes gaat, als je het mij vraagt. Wat Kobe de laatste weken heeft laten zien om zijn team verder te helpen is echt ongeëvenaard, behalve dan door James dit jaar. Bizar statistiekje: Er zijn tien spelers die meer dan 38 minuten per wedstrijd spelen in de NBA dit jaar. Kobe is gemiddeld tien jaar ouder dan de andere negen en speelt ongeveer twaalf jaar langer in de NBA. Alleen al daarom denk ik dat een ‘out indefinetely’ vanwege zijn enkel, alleen betekent dat hij de volgende wedstrijd gewoon weer speelt.

RK: Nee. Zijn spel is de laatste weken van een heel behoorlijk niveau, maar winnen van LeBron doet ie niet. Misschien dat ie Paul en Anthony inmiddels achterhaalt heeft, maar The King doet z’n naam dit seizoen eer aan. James is onaantastbaar. Ik weet dat als je Kobe weghaalt de Lakers meer in elkaar vallen dan de Heat als je LeBron weghaalt, maar het zou wat zijn als Kobe MVP wordt… Wat kan LeBron nog meer doen om MVP te worden?!

dwil3. De Brooklyn Nets zijn de slapende hond voor de playoffs in het oosten.

SN: Ze zijn te onervaren en te instabiel om echt ver te komen in de playoffs. Ik schaal Miami en Boston veel hoger in. Aan de andere kant zijn de Nets dit seizoen natuurlijk wel ongelofelijk gegroeid. In het begin werden ze afgemaakt door veel mensen. Onbegrijpelijk dat je met zulke grote gekochte sterren zo slecht kon spelen. Maar ze bleven rustig in Brooklyn en ze spelen nu vrij aardig basketbal. Dit team, als het bij elkaar blijft, heeft zeker potentie met nog wat goede aanvullingen, maar voor nu zie ik ze niet ver komen in de playoffs. Wellicht een ronde overleven.

PH: Is er een wisselvalliger team in de NBA dan de Nets? Ik denk het niet. Alleen al daarom zijn ze geen slapende honden. Ja, Deron Williams begint weer in vorm te komen. Ja, Brook Lopez is goed. Ja, Joe Johnson is overbetaald. Ik denk echter dat ze geen serie gaan winnen in het naseizoen. Tenzij ze op de een of andere manier tegen de Bucks komen te staan. Van alle andere teams zie ik de Nets geen vier wedstrijden winnen in zeven pogingen. Waar is trouwens Gerald Wallace gebleven? Hadden ze die ook niet veel geld betaald?

RK: Zou goed kunnen. Zeker het spel van Deron Williams is groeiende de laatste weken. Hij lijkt precies op tijd top te zijn. De Heat gaat het oosten wel winnen natuurlijk, maar de strijd daarachter is behoorlijk open. De Knicks, Pacers of Bulls zijn nou niet de uitgesproken best of the rest. De Nets ook niet, maar van al die teams zijn zij misschien wel het beste in vorm. Wordt nog spannend in het oosten.

Met dank aan Sjoerd Neggers, Pieter Horstman en Robert Kaak.

Lees hier de 3-on-3 van vorige week: Wild West.

Ook leuk om te lezen