Capitals verstevigen koppositie in Southeast Division

Voor aanvang van de wedstrijd van maandagavond hadden de Washington Capitals één punt voorsprong op de Tampa Bay Lightning in de Southeast Division. Een onderling duel moest dus uit gaan maken of Washington aan kop bleef of dat Tampa Bay de eerste plek kon heroveren.

Na een spannend duel waren het de Capitals die na een shootout de zege pakten en dus hun koppositie versterkten.

Grote man aan de kant van Washington was reservegoalie Braden Holtby. De 21-jarige rookie moest na de eerste periode de geblesseerde Michal Neuvirth vervangen en deed dit met verve. In de resterende vijfenveertig minuten stopte hij alle eenentwintig schoten die op hem werden afgevuurd en tijdens de shootout stond hij eveneens zijn mannetje.

Het enige doelpunt van Tampa Bay kwam tot stand in het eerste bedrijf. Tijdens een power play-situatie veranderde Sean Bergenheim een schot van Martin St. Louis dusdanig van richting dat Neuvirth kansloos was.

De thuisploeg had hierna een aantal goede kansen om de voorsprong te verdubbelen, maar telkens stond de uitblinkende Holtby in de weg.

In het begin van de derde periode leek Tampa Bay dan toch een gaatje te hebben gevonden in de verdediging van Washington. Vincent Lecavalier wist de puck eindelijk voorbij Holtby te krijgen, maar op dat moment kregen de Capitals hulp van de arbitrage. Tot onbegrip en woede van Tampa Bay keurden de scheidrechters het doelpunt namelijk af omdat St. Louis voor het schot de goalie zou hebben gehinderd.

Deze beslissing had uiteindelijk een grote invloed op de einduitslag. Bij een 2-0 voorsprong was de wedstrijd waarschijnlijk beslist, maar nu kon Washington via een goal van Alexander Semin vijf minuten voor tijd nog op gelijke hoogte komen.

Na een doelpuntloze overtime-periode besliste de vedette van de Capitals, Alex Ovechkin, het duel door als enige te scoren tijdens de shootout.