Canucks en Luongo herstellen zich

Door

Na twee zware nederlagen in Boston hebben de Vancouver Canucks in eigen huis gedaan wat ze moesten doen: winnen. Door de 1-0 zege van vrijdagavond op de Boston Bruins zijn de mannen van Alain Vigneault nog maar één zege verwijderd van het winnen van de Stanley Cup.

Grote man aan de zijde van de thuisploeg was de volop bekritiseerde Roberto Luongo. De goalie, die in Boston geen al te beste indruk achterliet en in game 4 zelfs naar de kant werd gehaald vanwege zijn mindere prestatie, stopte eenendertig schoten en hield daarmee voor de tweede keer deze series zijn doel schoon.

Ondanks alle kritiek verloor de 32-jarige Luongo nooit zijn zelfvertrouwen en dat was te zien in het vijfde duel. Hij verrichte zijn beste redding in de eerste periode waarin hij twaalf schoten van de Bruins moest verwerken. Tijdens de derde power play van de bezoekers stopte Luongo eerst een door Patrice Bergeron van richting veranderd schot van Dennis Seidenberg en meteen daarna positioneerde hij zich uitstekend om de rebound van diezelfde Bergeron ook te stoppen.

Hiermee hebben we gelijk de beste kans van Boston gehad, want de Canucks waren vrijdagavond de bovenliggende partij. Toch leek het er lange tijd op dat zij wederom geen gaatje konden vinden in de verdediging van Boston. In ruim twee periodes stond Tim Thomas wederom geen doelpunten toe, maar na viereneenhalve minuut in het derde bedrijf werd hij toch gepasseerd en was zijn streak van ruim 106 minuten zonder tegengoal in deze series ten einde.

De thuisploeg maakte eindelijk gebruik van de agressieve manier van keepen van de Thomas; de Canucks wisten dat de goalie vaak buiten zijn crease speelt en dat hij op die manier veel aanvallen onschadelijk kan maken. Dit duel hadden zij daar echter een oplossing voor gevonden en na een paar mislukte pogingen was het in de derde periode dus wel raak.

Kevin Bieksa kreeg de puck na een afgeslagen aanval op de rand van het aanvalsvak. Hij loste een schot dat bewust naast het doel van Thomas ging waarna de puck van achter het doel weer terecht kwam bij de vrijstaande Maxim Lapierre. Vanuit een lastige hoek schoot de Canadese center raak, mede omdat Thomas zich niet meer op tijd kon positioneren nadat hij zich voor het schot van Bieksa weer buiten de crease had opgesteld.

„Hij komt zo ver uit zijn goal dat dit de enige manier is om hem hiervoor te laten boeten,” aldus Bieksa. „Ik probeerde om de puck via de boarding weer goed voor de goal te laten stuiteren. Ik ben natuurlijk geen wiskundige, dus ik wist niet waar ik precies op moest richten, maar gelukkig viel de puck dit keer goed.”

De opgebloeide Luongo kon het niet laten om na de wedstrijd nog even een sneer uit te delen aan het adres van Thomas: „Als je gewoon op je plek staat, was dit geen moeilijk schot. Ik had hem zeker gehad, maar als je zo ver voor je goal gaat staan, kan je erop wachten dat dit gaat gebeuren.”

Bruins-coach Claude Julien erkende dat de Canucks de betere waren geweest in dit duel, maar hij weet ook dat zijn team in game 6 een goede kans heeft om de stand weer gelijk kan trekken, aangezien Boston de eerdere twee thuisduels ruim heeft gewonnen. Toch zal de wedstrijd van maandag een andere druk kennen, aangezien de Bruins bij een nederlaag de Stanley Cup aan de Canucks moeten laten.

Bekijk hier de samenvatting van het duel tussen de Canucks en de Bruins:

Foto: nhl.com

 

Ook leuk om te lezen