Canucks-Bruins: de verdediging

Door

Komende woensdag barst in Vancouver de strijd om de Stanley Cup los tussen de Vancouver Canucks en de Boston Bruins. Hoogste tijd voor ons dus om als voorbeschouwing per linie een vergelijking te maken tussen beide teams. Vandaag gaan we verder met de verdediging.

Gisteren hebben we al besproken dat zowel de Canucks als de Bruins beschikken over een uitstekende goalie, maar zoals bij wel meer sporten het geval is, geldt bij ijshockey ook dat de goalie zo goed is als de verdediging die voor hem staat. En ook op dit vlak doen beide teams weinig voor elkaar onder.

De Canucks hebben waarschijnlijk de breedste selectie van de NHL als het gaat om verdedigers. Niet alleen zijn alle drie de verdedigende lijnen van grote klasse, ook op de reservebank zitten verschillende jongens die zo kunnen invallen, mocht dat nodig zijn.

En dit is deze play-offs al een aantal keer nodig geweest, want de Canucks-verdediging heeft de afgelopen te kampen gehad met wat tegenslagen. Zo is de derde lijn, bestaande uit Christian Ehrhoff en Aaron Rome, de laatste twee wedstrijden niet in staat geweest om in actie te komen in verband met blessures. Het is overigens ook nog maar de vraag of zij op tijd fit zijn om de finale te spelen.

Vooral de afwezigheid van Ehrhoff is een grote aderlating, want hij scoorde gedurende deze play-offs de meeste punten van alle Canucks-verdedigers (elf, twee goals en negen assists). Maar zoals gezegd, is de verdedigende lijn van de Canadezen erg breed en dat blijkt ook uit het feit dat er meer mensen zijn die deze veel scorende rol op zich kunnen nemen.

Op dit moment is Kevin Bieksa, die samen met Dan Hamhuis de eerste lijn vormt, namelijk in de vorm van zijn leven op het gebied van punten scoren. Inclusief de winnende treffer in de tweede overtime tijdens de laatste wedstrijd in de Conference Finals tegen de San Jose Sharks staat zijn teller nu op vijf doelpunten en vier assists. Hiermee heeft hij tijdens de play-offs op dit moment de meeste doelpunten gescoord van alle verdedigers van de NHL.

De verdedigende linie van de Bruins is misschien niet zo breed als die van de Canucks, er staan nog steeds een aantal spelers in die weten hoe ze de puck van hun eigen doel weg moeten houden. De beste en meest bekende verdediger is waarschijnlijk captain Zdeno Chara, een keiharde verdediger die constant op het randje speelt en er ook wel eens overheen gaat.

Deze boomlange verdediger boezemt de tegenstander niet alleen angst in met zijn harde spel, hij laat zijn teamgenoten ook beter spelen. Zo is Dennis Seidenberg, de defenseman met wie Chara de eerste lijn vormt, helemaal opgebloeid. Vooral in de eigen defensieve zone heeft Seidenberg laten zien dat hij een uitstekende verdediger, maar ook in aanvallend opzicht heeft zijn met acht punten zijn steentje al bijgedragen.

De tweede lijn van Boston, bestaande uit Andrew Ference en Johnny Boychuk, kent sterke en minder sterke momenten, maar feit is dat deze defensemen er staan wanneer dit echt nodig is. Boychuk kende misschien een mindere periode in de series tegen de Tampa Bay Lightning, in de overige play-offwedstrijden heeft hij al aangetoond een bijzonder solide speler te zijn en dat hij stevige checks kan uitdelen.

Ten slotte is er nog Tomas Kaberle, die deze winter overkwam van de Toronto Maple Leafs en nu samen met Adam McQuaid de derde lijn vormt. Deze aanvallend ingestelde verdediger voldoet nog niet aan de offensieve verwachtingen, maar is toch ook een betrouwbare speler die de verdediging van de Bruins zeker niet zwakker maakt.

Over het algemeen lijkt de verdediging van de Canucks een betere indruk te maken, vooral op aanvallend gebied en gezien de breedte van de selectie. De defensie van de Bruins heeft echter laten zien dat ze, onder aanvoering van Chara, de aanvallende lijnen van tegenstanders compleet lam kunnen leggen, dus ook op dit gebied belooft deze Stanley Cup-finale een interessante confrontatie te worden.

Foto: allansgraphics.com

 

Ook leuk om te lezen