Cam Newton moet het dit jaar laten zien

Door

Carolina Panthers v New Orleans SaintsHet moet het jaar worden van Cam Newton en dus de Carolina Panthers. Dat vindt in ieder geval general manager Dave Gettleman. Veel vertrouwen uit de eerste twee seizoenen van Newton kan Gettleman echter niet halen. De ploeg startte twee maal met een 2-8 record en daarmee speelde het verloren seizoenen, ondanks wel sterke eindfases. “Cam heeft de beste twee jaren van welke rookie quarterback ooit achter de rug,” aldus Gettleman. “En iedereen heeft het steeds maar over die andere jonge quarterbacks.” Newton heeft inderdaad een fantastische prestatie geleverd, maar door een losing record sneeuwt dat geheel onder.

Collega jongelingen
De vier jonge helden van vorig seizoen haalden allemaal de play-offs. Robert Griffin III, Russell Wilson, Colin Kaepernick én Andrew Luck gooiden hun team naar postseason. De start van het komende seizoen – Seattle Seahawks thuis – is direct een zware pot en Newton zal daarin minimaal dezelfde cijfers moeten laten zien als tijdens speelronde één van vorig jaar. 23 van de 33 passes kwamen aan voor 303 yards en één touchdown. De verdediging stond prima te spelen, maar was uiteraard niet opgewassen tegen de twee dure interceptions die Newton ook gooide. Die leidden onder andere tot een 16-10 nederlaag, en die was niet nodig geweest. De heroïsche thuisoverwinning op de Saints in week 2 (35-27) met onder andere 71 rushing yards staat veel fans nog helder voor de geest.

Hoogte- en dieptepunten
Des te teleurstellender was de verbijsterende 36-7 nederlaag tegen de New York Giants in speelronde drie, waar Newton drie interceptions gooide. Hij maakte overigens zelf met een run de enige touchdown voor zijn Panthers. De prestaties van de eigenzinnige quarterback zijn vaak tegengesteld en hoogtepunten worden net zo snel weer ingeleverd voor dieptepunten. Toch zit er iets in het spel van Newton was je op de punt van je stoeltje doet zitten als toeschouwer. Net zo als dat bij bijvoorbeeld Kaepernick (San Francisco 49ers) ook het geval is. Het is eerlijk om Newton komend seizoen ook bij de eerder genoemde vier te scharen. Hij zal zijn fans en general manager niet teleurstellen, maar of het genoeg is voor de zwalkende Panthers?

Revanche op Giants
Nog even een feitje. Wist je dat… Cam Newton de eerste speler in de geschiedenis van de NFL is met minstens vijf rushing touchdowns en vijf passing touchdowns in zijn eerste vijf wedstrijden? Laat hij die lijn nou eens doortrekken in zijn derde seizoen. Na de Seahawks thuis in speelronde één vliegen de Panthers naar Buffalo voor een bezoekje aan de Bills en komen in de derde speelweek, alsof de duvel ermee speelt, de Giants op bezoek. Alle kans dus op revanche, want de vroege bye valt al in week vier, voordat de eerste serie van vijf wedstrijden wordt afgesloten bij de Arizona Cardinals. Het gaat ontzettend moeilijk worden voor de Panthers in 2013, maar met Cam Newton kan het.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen