Cain schrijft geschiedenis met perfect game

Door

Matt Cain schreef woensdagnacht geschiedenis door als eerste pitcher van de San Francisco Giants ooit een perfect game te gooien. Cain kreeg in de eigen AT&T Park 27 Houston Astros tegenover zich en stuurde ze een voor een allemaal weer terug naar hun dugout. Omdat de Giants zelf wel veelvuldig tot scoren kwamen (onder meer door homeruns van Melky Cabrera, Brandon Belt en Gregor Blanco) won de thuisclub afgetekend met 10-0.

Cain was uiteraard dominant vanaf de heuvel, wat ook wel blijkt uit zijn veertien strikeouts tijdens de wedstrijd. Dit is niet alleen een persoonlijk record voor de 27-jarige werper, hij evenaart ook het record van aantal strikeouts in een perfect game, dat in 1965 werd neergezet door Hall Of Famer Sandy Koufax.

Giants in the Outfield
Toch kende Cain wel wat hachelijke momenten tijdens zijn perfecto, maar op die punten werd hij uitstekend geholpen door zijn outfielder. Allereerst leek de pitcher in de zesde inning een homerun weg te geven aan Astro Chris Snyder. Tot opluchting van alle Giants-fans wist Cabrera de bal echter vlak voor de muur in zijn handschoen te laten ploffen.

In de zevende inning leek er dan toch een einde te komen aan de perfect game-aspiraties van Cain. Dat zou overigens geen onbekend gevoel voor hem zijn geweest, want het was hem in zijn carrière al vijf keer eerder overkomen dat hij een no-hitter zag stranden in de zevende inning. Dit keer was het Jordan Schafer die een pitch van Cain goed wist te raken en de bal richting het gat tussen de centerfielder en rightfielder stuurde. Blanco gaf zich echter niet zomaar gewonnen en wist met een uiterste krachtsinspanning en een gestrekte duik de bal alsnog te vangen.

„Dat was het beslissende moment,” aldus Cain. „Het hele stadion ontplofte en ik moest echt weer even tot mezelf komen en me concentreren op de signalen die catcher Buster Posey gaf.” De pitcher slaagde hier dus met verve in en wist vervolgens ook voor de resterende outs te zorgen, waarmee hij dus voor de tweede perfect game en vijfde no-hitter van dit seizoen zorgde.

Sterk seizoen
Cain is dit seizoen sowieso erg sterk bezig. De werper staat met een ERA van 2,18 en 96 strikeouts in de top van de respectievelijke klassementen en zijn ongekende WHIP van 0,85 is zelfs het beste van alle startende pitchers in de MLB. En met deze perfect game zorgt hij er ook voor dat hij een belangrijke (zo niet de belangrijkste) gegadigde is om voor de National League de startende pitcher in de All-Star Game te worden.

2017
In april tekende Cain een contractverlenging voor vijf jaar, waardoor hij tot en met 2017 aan de Giants is gebonden. Cain is nu officieel de kwakkelende Tim Lincecum voorbij gestreven als de ace van de Giants.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen