Bryce Harper

Bryce Harper en Josh Donaldson MVP’s van 2015

Door

Bryce Harper

Bryce Harper en Josh Donaldson zijn donderdag uitgeroepen tot de meest waardevolle spelers van het seizoen 2015. De 23-jarige Harper won met overmacht (unaniem) de National League MVP Award, terwijl Donaldson in de race voor de American League MVP Award sterspeler Mike Trout van de Los Angeles Angels de baas was.

Ondanks het bekritiseren van de eigen fans en gewurgd worden door teamgenoot Jonathan Papelbon, was Harper met afstand de beste speler in de National League. Zijn 9.5 fWAR (eerste in de Major League) was meer dan twee punten hoger dan finalisten Paul Goldschmidt (Arizona Diamondbacks) en Joey Votto (Cincinnati Reds).

De geavanceerde statistieken spraken in het voordeel van Harper. Niemand in de Majors had een hoger on-base percentage (.460), slugging percentage (.649) en wRC+ (197) dan nummer 34 van de Washington Nationals. En als je kijkt naar de traditionele statistieken, dan sloeg Harper net zoveel homeruns als Nolan Arenado (42) en miste hij op een haar na de slagtrofee met een .330 slaggemiddelde.

Josh Donaldson
De overstap van de Oakland Athletics naar de Toronto Blue Jays heeft goed uitgepakt voor Josh Donaldson. De 29-jarige derde honkman won naast de Silver Slugger Award zijn eerste American League MVP Award. Hij speelde een grote rol voor de Canadese ploeg die voor het eerst sinds 22 jaar de play-offs bereikten.

Donaldson eindigde het seizoen met een .297/.371/.568 slashline, 41 homeruns, 122 gescoorde runs en 123 binnengeslagen punten (meeste in de AL). Verdedigend stond hij zijn mannetje door elf runs meer te redden voor zijn ploeg dan de gemiddelde derde honkman. Zie ook zijn indrukwekkende vangbal in het publiek.

De 24-jarige Trout liep voor de derde keer in vier seizoenen de prijs voor de meest waardevolle speler mis. Je kunt een goede case maken dat er eigenlijk vier MVP Awards op zijn schoorsteenmantel horen te staan. Trout had een hoger slaggemiddelde dan Donaldson (.299 om .297), geraakte vaker op het honk (.402 om .371) en sloeg met meer power (.590 slugging percentage om .568). Trout’s 172 wRC+ was het beste in de American League en ook met fWAR scoorde hij hoger dan Donaldson (9.0 om 8.7).

Bekijk ook de Rookie of the Year en Cy Young Award.

Foto: Getty Images/archief

Ook leuk om te lezen