Veel afzeggingen bij Oranje voor WBC

Door

Texas Rangers v Cleveland IndiansOver een aantal dagen vertrekt de selectie van het Nederlands team richting Arizona voor een trainingskamp. Het is de selectie van 28 man aangevuld met een aantal spelers uit de Nederlandse hoofdklasse, omdat een deel van de eerder bekendgemaakte selectie zich in eerste instantie gewoon meldt voor Big League Camp.

Zware keuze

Van die spelers die zich bij hun eigen team melden voor Spring Training zal er door een aantal een zware beslissing gemaakt moeten worden. Vecht je voor je kansen op een plek op het Big League roster of speel je voor je vaderland tijdens het prachtige toernooi van de WBC. Kenley Jansen heeft inmiddels al laten weten dat hij voor de eerste optie gaat. Jansen is nog altijd herstellende van de hartproblemen, die hem eind vorig seizoen aan de kant hielden.

De Dodgers hebben het gerucht de wereld in geholpen dat Brandon League wel eens de nieuwe closer zou kunnen worden en dat wil Jansen niet laten gebeuren. De voormalig catcher wil zijn coaches daarom laten zien weer helemaal fit te zijn en gewoon die rol als closer te verdienen. Dinsdag kwam de afmelding van Jurickson Profar binnen. Profar, die vorig seizoen bij zijn eerste slagbeurt in de Majors een home run sloeg, geldt als het grootste talent in de sport op dit moment. Hij heeft er al een beetje aan mogen proeven en wil zijn kans grijpen voor een plaats op het hoogste niveau.

Blessure

Donderdagochtend werd duidelijk dat beoogde starting catcher Spencer Kieboom zwaar geblesseerd geraakt is aan zijn elleboog. Hij moet de beruchte Tommy John-surgery ondergaan en zal naast de WBC zeer waarschijnlijk het hele seizoen aan zich voorbij moeten laten gaan. Vervelend nieuws voor de nog jonge catcher en uiteraard voor bondscoach Hensley Meulens, die al niet zo breed in zijn catchers zat. De kans lijkt groot dat hij er nu voor moet kiezen om een catcher uit de Nederlandse hoofdklasse mee te nemen (Bas Nooij, Rudy van Heydoorn of Quintin de Cuba).

Ondertussen twijfelt ook ace Jair Jurrjens, net als vier jaar geleden, of hij mee zal spelen met Nederland. Jurrjens tekende onlangs een contract bij de Baltimore Orioles (hij moet nog medisch gekeurd worden) en is daar, na een slecht seizoen in 2012, absoluut niet zeker van een plaats in de starting rotation. De kans dat hij kiest voor zijn Major Leauge loopbaan lijkt daarom groot en dat zou een nieuwe aderlating zijn.

Lichtpuntje

Van al deze afzeggingen blijkt er inmiddels een nog niet helemaal definitief te zijn. Jurickson Profar tweette gisteren namelijk dat hij ernaar uit keek om met zijn jeugdvrienden Andrelton Simmons en Jonathan Schoop voor Nederland uit te zullen komen:

 

Ook leuk om te lezen