BREKEND: College-spelers mogen vakbond oprichten

Door

Michigan v Northwestern

Amerikaanse universiteitsspelers hebben een flinke stap gezet naar de afschaffing van hun amateurstatus. Een lokale afdeling van de National Labor Relations Board in Chicago bepaalde woensdag dat de spelers van de Northwestern Universiteit een vakbond mogen oprichten. Dat meldt een van de initiatiefnemers van de actie Kain Colter, de voormalig quarterback van Northwestern. De uitspraak betekent dat de spelers nu een verkiezing mogen houden om hun vakbondsvertegenwoordigers te gaan kiezen.

Eind januari werd bekend dat vrijwel alle spelers van Northwestern achter Colter stonden en onder de naam College Athletes Players Association (CAPA) de nodige papieren hadden ingevuld om een vakbond op te richten.  De NLRN schaarde zich woensdag ietwat verrassend aan de kant van atleten. Northwestern zelf zegt teleurgesteld te zijn in de beslissing en gaf direct aan in beroep te gaan bij de landelijke, overkoepelende NLRB in Washington.

De NCAA kreeg de afgelopen jaren veel kritiek op haar huidige systeem, waarin spelers als amateurs worden gezien.  De zogenoemde ‘student-atleten’ krijgen daardoor geen geld voor hun prestaties. Omdat er zeker in college football en basketball veel geld wordt verdiend, vindt niet iedereen dat eerlijk. Zo ook dus quarterback Colter van Northwestern, die wel aangaf dat het hen vooral te doen is om de fysieke gesteldheid van de spelers. Ze willen bijvoorbeeld misschien dat de werkgever (gedeeltelijk) verantwoordelijkheid zou moeten dragen voor bijvoorbeeld ernstige blessures.

Foto: Getty Images.

Ook leuk om te lezen