Blyleven en Alomar eindelijk Hall of Famers

Door

Veertien jaar moest hij er op wachten. Maar in 2011 haalde Bert Blyleven dan eindelijk de cut. En samen met Roberto Alomar, die vorig jaar ook al een handjevol stemmen tekort kwam, werd hij zondag dan toch toegelaten tot de Baseball Hall of Fame in Cooperstown, NY. ,,Ik ben er trots op de eerste geboren Nederlander te zijn die wordt binnengestemd”, sprak de in Zeist geboren pitcher.

Veertien jaar stond hij op het stembiljet. Maar eigenlijk kon er over HoF-baarheid van Blyleven toch geen twijfel bestaan?

De tweevoudig All Star, kende immers een imposante carriere, die hem langs de Minnesota Twins (elf seizoenen), Cleveland Indians (vijf), California Angels (drie), Pittsburgh Pirates (drie) en Texas Rangers (weet) voerde. In die jaren kwam hij tot een record van 287-250, met een ERA van 3.31. Met die 287 zeges staat hij op de 27ste plek in de geschiedenis van de Major League, hij staat vijfde op de lijst van strikeouts (3701), terwijl er slechts acht pitchers meer dan zijn zestig shutouts gooiden.

Eind goed, al goed, natuurlijk, maar voor Blijleven was het jammer dat zijn plaatsje in de Hall of Fame hem niet wat eerder was gegund. Nadat hij met zijn familie op jonge leeftijd naar Californie emigreerde, kreeg hij de liefde voor het honkbal van zijn vader met de paplepel ingegoten. Maar zijn vader overleed in 2004 aan de gevolgen van Parkinson, en maakte dit bijzondere moment dus niet meer mee.

Blyleven stond er bij zijn inductie-speech (video) even bij stil. ,,Ik zou wensen dat hij nou hier was”, sprak Blijleven, die met de Pittsburgh Pirates (1979) en de Minnesota Twins (1987) twee World Series-ringen won. ,,Maar weet je, moeder, ik weet zeker dat hij daar van boven nu op ons neerkijkt.”

Blyleven’s inductie werd geleid door Puerto Ricaan Robert Alomar, die de eerste Toronto Blue Jay is die de Hall of Fame werd ingestemd. Alomar, een tienvoudig Gold Glove-winnaar en twaalfvoudig All Star, won als een van de beste tweede honkmannen ooit twee World Series met de Blue Jays. Hij had het echter maar moeilijk met zijn acceptatie-speech.

,,Ik heb voor duizenden mensen gehonkbald”, zo liet hij zijn toehoorders weten, ,,maar ik speel toch liever het spelletje dan hier voor jullie te speechen.”

Foto: espn.go.com

 

Ook leuk om te lezen