Blue Jays kunnen de parachute nog niet vinden

Door

783px-Troy_Tulowitzki_Blue_Jays_2015
In vrijwel alle voorbeschouwingen op het nieuwe seizoen was er voor de Toronto Blue Jays een plaats ingeruimd in het postseason. Natuurlijk was Edwin Encarnación vertrokken, maar wat er overbleef was toch goed genoeg om bovenin mee te draaien in de AL East? Voorlopig niet. De seizoensstart is dramatisch en met het schaamrood op de kaken leden de Blue Jays donderdag alweer hun achtste nederlaag in negen wedstrijden.

Slechts één keer stapte Toronto als winnaar van het veld. Dat was op 6 april toen in Tampa Bay de Rays met 5-2 werden verslagen. Nieuwkomer Kendrys Morales joeg toen de bal het park uit met alle honken bezet en alles leek wel in de plooi te vallen. Niets was echter minder waar. Na die gewonnen wedstrijd volgde een nederlaag. En nog één. En daarna nog één. Inmiddels hebben de Blue Jays zes wedstrijden op rij verloren en weet deze ploeg zich verzekerd van een plek in de geschiedenisboeken van deze franchise. Nooit eerder begonnen de Toronto Blue Jays zo abominabel aan een honkbalseizoen. De club viert dit jaar het veertigjarig bestaan.

Het lijkt een beroerde reeks. En dat is het natuurlijk ook. Maar als de wedstrijden los van elkaar worden gezien, dan verliezen de Blue Jays vier van de acht wedstrijden met slechts één run verschil. Slechts één keer werd Toronto echt van het veld geblazen. De Rays wonnen de vierde wedstrijd in de onderlinge serie met 7-2. Je zou dus kunnen zeggen dat het kwartje goed moet vallen en dat de Blue Jays dan wel uit de zorgen zijn. Dat is echter te gemakkelijk. Samen met de Baltimore Orioles hebben de Blue Jays de minste runs gescoord. Slechts 24 keer tikte een speler in Toronto-outfit de thuisplaat aan. Daarvan werden ook nog eens acht runs in één wedstrijd gescoord. Normaal gesproken genoeg voor een overwinning, maar vooralsnog niet voor de Blue Jays van dit seizoen. Ze verloren die wedstrijd met 10-8.

Slaggemiddelde

Heel gek is het allemaal niet als je weet dat het slaggemiddelde van de ploeg .190 bedraagt. Ook dat is verreweg het slechtste in de league. Catcher Russell Martin, de laatste jaren toch goed voor minimaal twintig homeruns, spant de kroon. Met een slaggemiddelde van .042 zit zijn knuppel nog altijd in een diepe, diepe winterslaap. Josh Donaldson onttrekt zich, net als Troy Tulowitzki, een beetje aan de malaise in Toronto, maar juist hij moest donderdag geblesseerd het veld verlaten in het duel met de Baltimore Orioles van Jonathan Schoop. Een slugfest was dit bepaald niet, maar daar hebben de Orioles maling aan, want zij wonnen deze low-scoring affair met 2-1.

1044px-Josh_Donaldson_on_September_30,_2015

De komende dagen staan de Blue Jays en de Orioles nog vaker tegenover elkaar en is het voor Toronto dus zaak om eindelijk eens wat runs op het bord te brengen om zo deze vrije val te stoppen. De spelers hebben al een record dat niemand wil en om dat nou ook nog eens aan te scherpen…

 

  • In Minnesota maakten ze zich zorgen over de vorm van Phil Hughes. De pitcher heeft een beroerd 2016 achter de rug. Hughes brak zijn been en na het seizoen moest een rib bij hem worden verwijderd. In Spring Training ging het al niet veel beter, maar nu het echt ergens om gaat staat Hughes op. Donderdag won hij al zijn tweede wedstrijd dit seizoen. De Twins (6-3) waren met 11-5 te sterk voor de Detroit Tigers (6-3).
  • De fans in Miami kregen waar voor hun geld. De Marlins en de New York Mets hadden zestien innings nodig om de winnaar te bepalen. Dankzij een homerun van Travis d’Arnaud wonnen de Mets met 9-8. Marcell Ozuna sloeg in de eerste inning de eerste grand slam van zijn carrière.

Ook leuk om te lezen