Closer Craig Kimbrel naar Boston Red Sox

Door

85th MLB All Star Game
Craig Kimbrel, closer van beroep en viervoudig All-Star, vervolgt zijn carrière bij de Boston Red Sox. De kampioen van 2013 stuurt in ruil vier talentvolle spelers naar de San Diego Padres, die daarmee hun status van contender lijken in te ruilen voor die van een ploeg in opbouw. Kimbrel moet in Boston ondertussen het kopstuk worden van een versterkte bullpen.

Het is niet moeilijk om na te gaan waarom Boston-GM Dave Dombrowski het bijspijkeren van de bullpen hoog op zijn to-do-lijst heeft staan voor deze winter. De relievers van de Red Sox noteerden in 2015 een 4.24 ERA, de op vier na slechtste score in de MLB. De .783 OPS die de bullpen tegen kreeg was zelfs het hoogst van alle teams. Met Kimbrel, die sinds zijn debuutseizoen in 2010 bij de Atlanta Braves geldt als een elite closer en inmiddels al 225 saves verzamelde, heeft Dombrowski de negende inning voor de te voorziene toekomst op orde; Kimbrels contract loopt nog drie jaar door. Koji Uehara, die in het Postseason van 2013 nog van grote waarde was voor Boston, verhuist naar de achtste inning.

De San Diego Padres ontvangen in ruil voor Kimbrel outfielder Manuel Margot, korte stop Javier Guerra, infielder Carlos Asuaje en de rechtshandige werper Logan Allen. Met name Margot en Guerra gelden als veelbelovende jonge spelers, maar zaten bij Boston ook in een lastige situatie, met respectievelijk eveneens nog jonge spelers Xander Bogaerts en Mookie Betts voor zich in de pikorde op hun posities.

Met het verhandelen van Kimbrel nemen de Padres impliciet ook afscheid van de rol als titelfavoriet de de club in 2015 nog wel had. In de aanloop naar vorig seizoen contracteerde de club uit San Diego immers een groot aantal grote namen, waaronder Matt Kemp, Justin Upton en Wil Myers. Succes bleef echter uit. In een reactie op de deal met Boston gaf San Diego aan de talenten te zien als spelers die in de toekomst deel uit kunnen maken van een kampioensteam, waarmee de club min of meer bevestigt te bouwen aan een nieuw team.

De deal werd ook in Detroit, waar Dombrowski jarenlang general manager was van de Tigers, gevolgd. De Tigers kampten in de jaren dat Dombrowski aan het roer stond regelmatig met problemen in de closer-rol, wat onnodig veel verloren wedstrijden op heeft geleverd. De trade leverde in het achterland van de Tigers dan ook hilarische reacties op.

Ook leuk om te lezen