Blue Jackets zetten coach Arniel op straat

Door

Het leek even rustig op het gebied van de hoofdcoaches binnen de NHL, maar na de golf van ontslagen trainers aan het einde van 2011 kent 2012 nu ook het eerste slachtoffer. De Columbus Blue Jackets hebben maandagochtend namelijk bekend gemaakt dat zij afscheid hebben genomen van hoofdcoach Scott Arniel en dat assistent-coach Todd Richards diens taken zal gaan overnemen.

Het ontslag van Arniel komt niet als een volslagen verrassing. De Blue Jackets bezetten namelijk niet alleen de laatste plaats in de Western Conference, ook in de gehele NHL zijn zij momenteel de slechtst presterende club. De slechte resultaten van de afgelopen periode waren de druppel voor general manager Scott Howson.

„Ik heb ons seizoen in drie delen opgedeeld,” aldus Howson. „Om te beginnen hadden we een bijzonder moeilijke start van het seizoen. Dit was echter mede te danken aan de schorsing van James Wisniewski, die de eerste acht wedstrijden moest missen, en de vele blessures.”

„Vanaf halverwege november tot het midden van december waren de resultaten gewoon goed te noemen. Maar de elf wedstrijden sindsdien waren drastisch minder; we behaalden slechts twee overwinningen en het spel leek alleen maar slechter te worden. Daarom vond ik dat we een nieuwe richting in moesten gaan.”

Arniel was bezig met zijn tweede seizoen bij de Blue Jackets en heeft geen overtuigende record opgebouwd bij de club. In totaal gingen namelijk 78 van de 123 gespeelde wedstrijden verloren. Dit seizoen wonnen de Blue Jackets pas elf keer en werd er dertig keer verloren, waarvan vijf keer na overtime. De play-offs lijken halverwege het seizoen alweer uit het zicht verdwenen aangezien de club een achterstand van twintig punten heeft op een play-offplek.

Arniels opvolger Richards zit pas sinds 20 juni 2011 als assistent-coach bij de club, maar is niet geheel onervaren als hoofdcoach. Tussen 2009 en 2011 was hij namelijk al hoofdcoach van de Minnesota Wild waar hij het niet onverdienstelijk deed. Daarnaast heeft hij ook al een aantal jaar ervaring als hoofdcoach opgedaan bij de Wilkes-Barre/Scranton Penguins in de American Hockey League.

Howson heeft in ieder geval wel vertrouwen in Richards: „Todd heeft al wat ervaring al hoofdcoach. Hij zal een nieuwe aanpak met zich meebrengen en een frisse wind laten waaien. Hiermee zullen wij moeten proberen om de juiste weg weer in te slaan.”

Foto: usatoday.com

Ook leuk om te lezen