NBA: Blessures blijven zich opstapelen

Door

Eerder rapporteerden we al dat het ongekend zware programma van dit NBA-seizoen hun tol eisen voor de lichamen van de spelers. En hoop op beterschap is er nauwelijks. De voorbije week vielen opnieuw een aantal spelers uit en zelfs een auto-ongeval bleek minder zware gevolgen te hebben dan de snelle opeenvolging van wedstrijden. Het zijn gevaarlijke tijden in de NBA.

NBA Commissioner David Stern heeft een fout gemaakt om nog zoveel mogelijk wedstrijden te redden ‘for the sake of the money’. Een programma van 66 wedstrijden is gewoon te zwaar en de spelers beginnen dit meer en meer te voelen. De voorbije week vielen er opnieuw een paar uit, de ene al wat langer als de andere, en dat is nooit goed voor eender welke sport. Gelukkig blijven de echte sterren voorlopig gespaard van zware blessures, hoewel Dwayne Wade en Chris Paul een aantal wedstrijden moest missen, maar het blijft bang afwachten of dit zo wel zal blijven. Hierbij een overzicht van de blessures van de voorbije week:

De week begon met een blessure voor Bobcats-point guard DJ Augustin. Hij zal minstens vier wedstrijen missen met een blessure aan de rechterteen. Augustin was dit seizoen goed voor 14 punten en 7 assists per wedstrijd. De Bobcats zullen het nu nog moeilijker hebben om wedstrijden te winnen. Het enige ‘positieve’ is dat rookie Kemba Walker nu alle kansen krijgt om zich te bewijzen.

Maar daar stopte het niet voor het team van Michael Jordan. Later op de week viel ook shooting guard Gerald Henderson uit en dat met een blessure aan de rug. Henderson blesseerde zich in de wedstrijd tegen de Nets. Vier dagen later kon hij spelen tegen de Sixers maar Henderson was zichzelf niet. Hij miste dan voor de tweede keer een wedstrijd deze week. Verwacht wordt wel dat hij zal spelen tegen de Lakers. Henderson is bezig aan een goed seizoen maar het wordt afwachten of zijn rug standhoudt.

Ook de Sacramento Kings werden niet gespaard van blessures. In het begin van de week werd duidelijk dat shooting guard Marcus Thornton (foto) voor een tot twee weken out zal zijn met een blessure aan het linkerdijbeen. Thornton miste dit seizoen al drie wedstrijden door dezelfde blessure. De Kings zullen hem missen want hij leidt het team met gemiddeld 16 punten. Opnieuw kan een rookie profiteren want Jimmer Fredette zal nu mogen starten en heel wat minuten krijgen.

In de loop van de week werd duidelijk dat foward/center Andrea Bargnani zich opnieuw geblesseerd heeft. De Italiaan miste dit seizoen al zes wedstrijden met een blessure aan de linkerkuit. Hij kwam terug en scoorde 36 punten tegen de Suns maar blesseerde zich weer tegen de Jazz. Hij is out voor onbepaalde tijd. De Raptors zullen zijn afwezigheid voelen want Bargnani was tot nu toe goed voor gemiddeld 23 punten en 6 rebounds.

De zwaarste klap was er voor de Milwaukee Bucks. Zij verloren center Andrew Bogut (foto) voor acht tot twaalf weken met een enkelblessure.  Bogut was tot nu toe goed voor gemiddeld 11 punten, 8 rebounds en 2 bloks, en is de belangrijkste speler voor de Bucks. Met hem maken de Bucks zonder twijfel kans op de play-offs maar zonder hem wordt dat moeilijk.

Vervolgens kwam het nieuws dat Wizards-forward Andray Blatch voor drie tot vijf weken out zal zijn met een kuitblessure. Blatch kende dit seizoen heel wat problemen met de technische staf maar is door zijn lengte een belangrijke speler voor de Wizards.

Nets-rookie Marshon Brooks is dan weer out voor onbepaalde tijd met een gebroken teen aan de rechtervoet. Hij miste dit seizoen al drie wedstrijden met een blessure aan de hiel en leek hiervan verlost want hij speelde tegen de Raptors. Niet dus. Brooks is een van de verrassingen onder de rookies en scoorde tot nu toe gemiddeld 15 punten.

Ook Dallas-point guard Jason Kidd blesseerde zich opnieuw en is minstens een week out. De Mavericks konden wel rekenen op Dirk Nowitzki maar die is nog ver verwijderd van zijn beste vorm. Bij de Bulls missen ze nog steeds forward Luol Deng met een blessure aan de pols en bij de Utah Jazz prijsden ze zich gelukkig dat center Al Jefferson slechts één wedstrijd moest missen.

Het blessureleed is zelfs zo erg dat een auto-ongeval tot minder schade lijkt te lijden. Houston-guard Courtney Lee werd na de wedstrijd van zaterdag tegen de Knicks aangereden door een andere auto. Het ongeval was blijkbaar vrij zwaar want Lee tweette vlak erna: “Thank God and thank Cadillac for air bags! Without them, I could have lost my life tonight…”. Lee hield uiteindelijk niets over aan het ongeval en speelde maandag gewoon mee tegen de Timberwolves.

Voorlopig blijft de NBA dus gespaard van zware blessures voor supersterren maar alle tekenen zijn daar dat er een moment zal komen dat er toch een of meerdere sterren zullen wegvallen door blessures. Dwayne Wade miste al wedstrijden, LeBron James liet een wedstrijd aan zich passeren, Kobe Bryant speelt met dagelijkse inspuitingen, Chris Paul was een tijdje out… De NBA begeeft zich op glad ijs.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen