Bengals en Andy Dalton sluiten deal van $115 miljoen

Door

Cincinnati Bengals OTA's
De Cincinnati Bengals en quarterback Andy Dalton zijn tot overeenstemming gekomen over een nieuw contract. Dalton tekent voor zes jaar bij met een contractwaarde van liefst 115 miljoen dollar.

Later deze dag zal Dalton zijn handtekening zetten, waarmee de deal definitief beklonken is. Het nog één jaar lopende rookie contract – waarmee hij dit seizoen iets minder dan 1,7 miljoen dollar zou gaan verdienen – kan daarmee dus de prullenbak in.

Net als met Colin Kaepernick, die eerder dit offseason een nieuw contract tekende, zitten er veel clausules in het contract verwerkt die het voor de Bengals mogelijk maakt om over twee jaar goedkoop onder de deal vandaan te komen. Het enige verschil is dat de clausules bij Kaepernick dusdanig werken dat er geld van zijn salaris af gaat, en dat Dalton juist geld bovenop zijn salaris krijgt als hij bijvoorbeeld de Super Bowl wint (1,5 miljoen dollar bonus).

Goed regular season, slechte play-off appearances

Andy Dalton is met recht een goede quarterback, maar wist nog geen enkele play-off overwinning binnen te slepen voor zijn Bengals. En daarmee is er de nodige kritiek op hem en de waarde van dit nieuwe contract. Wil hij critici de mond snoeren, dan dienen de Bengals dit seizoen zeker de eerste ronde van de play-offs te overleven en wellicht zelfs meer.

Dalton heeft er de afgelopen drie seizoenen wel voor gezorgd dat de Bengals telkens de play-offs wisten te bereiken en heeft een regular season record van 30-18. Verder hebben slechts twee quarterbacks in de geschiedenis van de NFL in hun eerste drie jaar meer touchdowns gegooid dan Dalton (80): Peyton Manning (85) en Dan Marino (98).

Met dit nieuwe contract blijkt nog maar eens het vertrouwen dat de Bengals in Dalton hebben en zijn plek als de starter voor de komende seizoenen is hiermee een feit. Dalton is de man die de Bengals in de komende seizoenen een Super Bowl moet bezorgen.

Overigens is Andy Dalton wel de enige quarterback in de geschiedenis van de NFL die een bal tegen het klokkenspel van een back judge wist te ‘gooien’ en dat moet toch ook wat waard zijn:

Dalton

 

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen