BCS bowls uitstekende opmaak naar finale

Door

Tostitos Fiesta Bowl - Oregon v Kansas State

Het college football seizoen loopt op zijn einde nu de bowls er bijna op zitten. Maandagavond volgt met de National Championship Game de grote finale, maar spannende BCS bowls bleken een uitstekende opmaak naar het treffen tussen Notre Dame en Alabama.

De BCS bowls begonnen op nieuwsjaarsdag met de Rose Bowl en Orange bowl. De 2013 Rose Bowl, alweer de 99ste editie van de Granddaddy of ‘Em All in Pasadena, Californië, bleek vooral een defensief spektakelstuk. Nadat (6) Stanford Cardinal binnen enkele minuten op 14-0 was gekomen kroop Wisconsin Badgers langzaam maar zeker terug. 17-14 voor Stanford werd echter de ruststand. Na rust bleek het een ultiem duel om possession te worden en na een late field goal voor de Cardinal en een interception door Badgers QB Curt Phillips was de wedstrijd gespeeld. De 20-14 nederlaag is de derde verloren Rose Bowl voor Wisconsin op rij en met het aflopen van de bowl-ban voor Ohio State waarschijnlijk ook de laatste kans voor de komende seizoenen.

Meteen na de Rose Bowl trapten in Miami, Florida de (12) Florida State Seminoles en (15) Northern Illinois Huskies de meest opvallende bowl game af. Northern Illinois is namelijk het eerste team uit de Mid-American Conference dat een BCS bowl haalt en ondanks kranig verweer in de eerste helft bleken de Huskies kansloos. Een touchdown vlak voor rust bracht de 14-3 stand op het bord en daar kwam de ploeg uit ’t kleine plaatsje DeKalb niet meer van terug. Florida State liep laat in de wedstrijd zelfs nog uit naar een comfortabele 31-10.

Misschien wel de grootste verrassing was de winst van de (21) Louisville Cardinals tegen (3) Florida Gators in de Sugar Bowl. Florida was de absolute topfavoriet voor dit duel en dat de Cardinals op enige moment met 21-3 voor stonden was ronduit schokkend. Niemand, op een enkele Louisville-speler of fan na, had deze stand verwacht en ondanks dat de achterstand van de Gators bij rust nog slechts 11 punten bedroeg, konden zij zich niet meer terugvechten in het duel. De 33-23 eindstand kwam vooral tot stand door een slotoffensief van de Gators, maar dat kwam veel te laat en de Cardinals mogen met recht de grootste verrassing van alle BCS bowl-kampioenen worden genoemd.

(4) Oregon, lang een uitstekend kandidaat voor het nationale kampioenschap, deed tegen (5) Kansas State wel wat van hen verwacht werd: de Fiesta Bowl winnen met ruime cijfers. Dat kwam onder meer door een weergaloze start. Ducks kick returner en sterspeler DeAnthony Thomas (foto) bracht de opening kick-off namelijk terug 94 yards terug voor een touchdown en coach Chip Kelly zou coach Chip Kelly niet zijn als hij niet meteen een 2-point conversion erin zou sluipen. 8-0 na slechts enkele seconden het gevolg en een mentale tik voor de Wildcats. Was er voor Cats’ QB Klein en zijn mannen met rust (22-10) nog enige hoop, na het derde kwart kon Oregon op hun gemakje naar een 35-17 overwinning en hun tweede BCS bowl winst (2012 Rose Bowl) op rij cruisen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen