Arkansas ontslaat headcoach Bobby Petrino

Door

De Arkansas Razorbacks hebben hun headcoach Bobby Petrino dinsdagavond ontslagen. Jeff Long, de Athletic Director van de universiteit, maakte dit nieuws door middel van een persconferentie wereldkundig. De reden voor het ontslag is dat 51-jarige Petrino gelogen heeft over zijn relatie met zijn minnares, de 25-jarige Jessica Dorrell.

Long gaf tijdens de persconferentie verder aan dat de headcoach over diverse zaken nooit openheid had gegeven. ,,Hij heeft ervoor gekozen om iedereen te misleiden. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn en zeker niet in de functie die hij had.”

Petrino, getrouwd en vader van vier kinderen, had voor een langere tijd een relatie met Dorrell. In die periode heeft hij haar 20,000 dollar gegeven en aangenomen bij de Razorbacks Foundation. Vanuit de 159 sollicitanten koos de coach uiteindelijk haar, zonder de geschiedenis van de relatie hierbij voor te leggen aan zijn baas.

Uiteindelijk liep hij dankzij een motorongeluk, op 1 april, tegen de lamp. Na het ongeluk, die hem vier gebroken ribben opleverde, verklaarde de voormalig Atlanta Falcons-coach dat hij alleen was geweest. Later, vlak voordat het politierapport naar buiten zou komen, lichtte Petrino Long in dat Dorrell ook aanwezig was geweest. Hij vertelde gelijk daarna dat zijn relatie met Dorrell verder ging dan een simpele werkrelatie.

Long besloot zijn coach op betaald verlof te sturen om goed over de situatie na te denken. Enkele dagen later werd de conclusie duidelijk: Arkansas moet op zoek naar een nieuwe headcoach. Voorlopig zal assistent-coach Taver Johnson de taken overnemen totdat er nieuwe headcoach is aangesteld.

Petrino was in de vier jaar tijd dat hij de scepter zwaaide bij de Razorbacks bijzonder succesvol. Met een 34-17 record, waarvan een 21-5 record over de laatste twee jaar kan hij terugkijken op een goede periode in Arkansas. Het laatste seizoen eindigde hij met Arkansas als #5 in de nationale rangschikking en won hij de Cotton Bowl na een overwinning op Kansas State.

Enkele uren nadat het nieuws bekend werd gemaakt verontschuldigde Petrino zich in een verklaring:

Ik koos ervoor een buitenechtelijke relatie aan te gaan, en maakte verkeerde keuzes in de nasleep van die relatie, onder andere door te liegen na het ongeluk. Ik neem dan ook de volledige verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen […]. Ik heb mijn vrouw Becky, onze vier kinderen en de University of Arkansas teleurgesteld. Door mijn fouten kunnen we onze droom om een kampioenschapsteam te bouwen niet doorzetten. […] Mijn prioriteit is nu het herstellen van de schade die ik aan mijn familie heb toegebracht.

(Klik hier voor de volledige verklaring)

Het is niet de eerste keer dat Petrino in opspraak komt. In 2007, maanden na een 10-jarig contract te hebben getekend als headcoach bij de University of Louisville leverde hij zijn contract in om aan de slag te gaan als headcoach van de NFL’s Atlanta Falcons. Ook dat verblijf zou niet lang duren. Het team wist zonder Michael Vick weinig te winnen, en na 13 wedstrijden verliet de coach het team na een aanbod te hebben gekregen van de Arkansas Razorbacks. Hij nam nooit persoonlijk afscheid van zijn spelers, maar liet in de kleedkamer briefjes achter in de lockers die zijn vertrek aankondigden.

Long bevestigde dat Petrino wordt ontslagen “with cause”, wat betekend dat hij de 18 miljoen dollar ontslag premie die in zijn contract is opgenomen niet zal ontvangen. “Coach Petrino maakte de afgelopen weken meerdere malen misbruik van zijn autoriteit door mensen in te huren die hem persoonlijke voordelen opleverden en de integriteit van ons football programma in gevaar bracht,” zei Long.

NFL defensive backs DeAngelo Hall en Lawyer Milloy, die beiden voor Petrino speelden tijdens zijn periode als headcoach van de Falcons, waren kritisch over de coach: “Hij wordt altijd achtervolgd door drama en problemen, en dat komt door de beslissingen die hij maakt. Hij is een clown. Ik heb een zoontje van 10, maar ik zou hem nooit naar een universiteit laten gaan waar een coach als Petrino aan het roer staat,” zei Hall. Milloy noemde de situatie een vorm van karma: “Hij mag dan goed zijn in de X’s en O’s van football, dat betekend niet dat hij een aardig persoon is.”

Dat Bobby Petrino een goede football coach is mag niet ontkend worden. Na een 5-7 seizoen in zijn eerste jaar bij Arkansas zette hij achtereenvolgend 8-5,10-3 en 11-2 seizoenen neer, en leidde daarnaast zijn team naar een eerste BCS Bowl. Na het tweede schandaal in zijn carrière is het echter de vraag of universiteiten en NFL teams ooit nog weer hun vingers aan hem durven te branden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen