ALCS: Houston op voorsprong na rommelig duel

Door

De American League Championship Series is geopend met een 7-2 overwinning voor de Houston Astros op Fenway Park. In een duel waarin honkslagen schaars waren, leken kleine, individuele fouten lange tijd beslissend te worden. Toch pakten de Texanen uiteindelijk een grote overwinning door late homeruns van Josh Reddick en Yuli Gurriel. Komende nacht volgt het tweede duel in Boston.VERLANDER DEALING, SALE SHAKEN

Het eerste duel van een LCS is vaak een ontmoeting tussen de twee aces van beide ploegen en dat was deze wedstrijd geen uitzondering met Justin Verlander voor Houston tegenover Chris Sale voor Boston. Vooral de eerstgenoemde begon scherp aan de wedstrijd. Zo stond Verlander slechts twee honklopers toe in de eerste vier innings.

 

Sale had het een stuk moeilijker. De linkshandige werper beperkte Houston in vier innings weliswaar tot slechts één honkslag, maar hij had veel worpen nodig om slagmannen uit te krijgen. Illustratief was de tweede inning waarin hij, na twee nullen te hebben genoteerd, twee vrije lopen toestond en Martín Maldonado raakte met een worp. Met de honken vol sloeg World Series MVP George Springer twee Astros binnen op de enige toegestane honkslag van Sale.

BACK AND FORTH

Verlander leek lange tijd op cruise control te staan, maar in de vijfde inning stond er ineens een compleet andere pitcher op de heuvel. Door een honkslag van Steve Pearce en vrije lopen van Eduardo Núñez en Jackie Bradley Jr. raakten de honken vol. Een derde achtereenvolgende vrije loop en een wilde worp later stond de thuisploeg weer op gelijke hoogte. Hét High leverage moment of the game volgede één slagman later. Verlander kreeg Andrew Benintendi uit met een dubieuze strikeout call van umpire James Hoye. Red Sox-manager Alex Cora werd na een verhitte discussie uit de wedstrijd verwijderd.

OPLEVING

Fenway Park was weer helemaal opgeleefd, maar de bezoekers herpakten desondanks snel de voorsprong. Eduardo Núñez verprutste een relatief eenvoudige kans op een dubbelspel waardoor de eerste twee honken ineens bezet in plaats van leeg waren. De unearned run werd vervolgens binnengeslagen door Carlos Correa. Boston’s reliever Joe Kelly kreeg daarmee de loss ondanks dat hij in 1.2 innings slechts één honkloper toestond en geen earned runs tegenkreeg.

HOUSTON HOUDT VOL

Het laatste deel van de wedstrijd was een prooi voor de uitstekende bullpen van de Astros. Ryan Pressly, Lance McCullers Jr. en Collin McHugh wierpen allen een inning zonder nog een run tegen te krijgen. Het drietal stond slechts één honkloper toe en stuurde vijf van de negen Red Sox met drie slag naar de kant.

De bullpen van de thuisploeg was minder indrukwekkend. Op het werpen van Brandon Workman sloegen Josh Reddick en Yuli Gurriel homeruns. Dat leverde de enigszins geflatteerde eindstand van 7-2 op omdat José Altuve en Alex Bregman intussen met vrije lopen op de honken waren gekomen. Met slechts één nul, vijf honklopers en vier runs tegen zal Workman dit duel snel willen vergeten.

UP NEXT

Komende nacht staat het tweede duel tussen de Red Sox en Astros op het programma. Ondanks consistente problemen in het postseason krijgt David Price het vertrouwen bij Boston. Zijn tegenstander is righty Gerrit Cole. Dat duel begint om 01:09 uur Nederlandse tijd en is te zien via Fox Sports NL 4 en MLB.tv.

Coverfoto: Getty Images

Ook leuk om te lezen