A-Gonz, Crawford en Beckett in blockbuster naar Dodgers

Door

Adrian GonzalezDe Los Angeles Dodgers en Boston Red Sox hebben een deal gemaakt waarin eerste honkman Adrian Gonzalez, outfielder Carl Crawford, werper Josh Beckett en utility man Nick Punto van Boston naar Hollywood vertrekken. De vier staan nog onder contract voor in totaal 270 miljoen dollar, waarvan de Red Sox slechts twaalf miljoen dollar compenseren.

De Dodgers sturen in ruil voor de vier veteranen (en wat kleingeld) eerste honkman James Loney en talenten Allen Webster, Ivan de Jesus, Jerry Sands en Rubby de la Rosa naar de Red Sox.

Gonzalez
De SoCal native Gonzalez is de center piece in de deal. De eerste honkman speelde dit jaar zijn tweede seizoen in Boston, nadat de BoSox hem hadden verkregen in een ruil met de San Diego Padres. In 282 wedstrijden bij de Red Sox sloeg de slugger slechts 42 homeruns, al had hij een slaggemiddelde van .321. Toen de Red Sox voor hem dealden in 2010 werd gedacht dat zijn bijna perfecte swing ideaal zou zijn voor Fenway Park, echter liet hij dat niet zien. Zo sloeg hij slechts achttien homeruns in ruim anderhalf jaar in Fenway.

De 30-jarige Gonzalez tekende in 2011 een contractverlenging voor zeven jaar en 154 miljoen dollar, die dit jaar inging. Gonzalez staat nu tot en met 2018 onder contract bij de Dodgers en verdient in die tijd 21 miljoen per jaar.

Carl CrawfordCrawford
Carl Crawford (foto) kwam vorig jaar van de Tampa Bay Rays over naar de Red Sox. De 31-jarige Crawford leek naar de Los Angeles Angels te gaan, maar koos voor meer geld (zeven jaar, 142 miljoen dollar) in Boston. Daar kon de linkshandige speedster niet aarden in slechts 161 wedstrijden in Boston sloeg hij negen homeruns met vijf steals en een .282 slaggemiddelde.

De linksvelder, die pas in Spring Training weer beschikbaar is wegens een elleboogoperatie, gaat nu toch naar zijn geliefde westkust en verdient tot en met 2017 nog 102 miljoen dollar.

Beckett
Josh Beckett kwam in 2006 over van de Florida Marlins voor onder andere de huidige Dodgers korte stop Hanley Ramirez. De voormalige ace staat bekend om zijn clutch play-off wedstrijden die hij voor de Marlins in 2003 wierp en voor de Red Sox in 2007. Beckett stond aan de basis van het gerommel in het clubhuis bij de Red Sox vorig seizoen, dat misschien (of misschien ook niet) de BoSox vorig seizoen play-off deelname kostte.

Beckett heeft nog 31,5 miljoen te gaan in zijn contract dat tot en met 2014 loopt. De rechtshandige werper heeft dit seizoen een 5.23 ERA in 21 starts, nadat hij vorig seizoen nog uitblinkte met een 2.89 ERA en een All-Star deelname.

Dodgers
De Dodgers krijgen door de komst van de vier (inclusief Nick Punto) hulp op de korte termijn. Gonzalez gaat op het eerste honk spelen, Beckett komt in de rotation en Punto wordt de utility man bij de Dodgers, die ze nu missen. De lineup van de Dodgers, met naast Gonzalez ook nog Matt Kemp, André Ethier en Hanley Ramirez is met gemak de dodelijkste in de National League. Met NL Cy Young winnaar Clayton Kershaw en Beckett hebben de Dodgers ook nog een rotation om te vrezen. Door de deal zijn de Dodgers nu dè kandidaat om de World Series te halen namens de National League.

De Dodgers kregen eerder dit seizoen een flinke kapitaalinjectie, toen een groep met onder andere Magic Johnson de franchise kocht.

James LoneyRed Sox
De Red Sox zijn misschien wel het eerste team in de historie van sport dat bijna een hele selectie wegstuurt, in plaats van de manager. De ploeg, die 60-66 staat in de American League East met 8,5 wedstrijden achterstand in de wild card, ruilde eerder dit jaar ook nog derde honkman Kevin Youkilis. In feite zijn Dustin Pedroia, Jacoby Ellsbury, David Ortiz en Jon Lester nog de enige spelers in de kern van de Red Sox.

Met James Loney (foto) krijgen hebben de Red Sox een nieuwe eerste honkman, die zijn talenten in zeven jaar Dodger-blue niet kun waarmaken. De linkshandige slagman slaat dit jaar .254 met een schamele vier homeruns. Hij is na dit seizoen arbitration eligible, maar het zou zomaar kunnen zijn dat de Red Sox hem niet laten terugkeren.

De vier talenten die de Dodgers naar Beantown sturen: Allen Webster, Ivan de Jesus, Jerry Sands en Rubby de la Rosa gelden niet als hele grote talenten, al wordt de rechtshandige starter Webster wel gezien als het tweede beste talent in een matige Dodgers farm-system.

Met het geld dat vrijkomt na de ruil van de grote contracten van Gonzalez en Beckett gooien de Red Sox de handdoek in de ring en kunnen ze komende winter weer shoppen. De beste spelers die beschikbaar zijn, zijn outfielder Josh Hamilton en werper Zack Greinke. Naar verluidt willen de Red Sox het echter over een andere boeg gaan gooien en meer concentreren op jonge spelers en development.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen