MVP Race (1): De Harden Way

Door

Welke speler schitterde, welke speler faalde? Elke maandag belicht SportAmerika de tien beste spelers in de league op weg naar de ultieme individuele award, de Maurice Podoloff Trophy. Wie wordt de opvolger van LeBron James als nieuwe league MVP, of gaat de King er voor de vierde maal mee aan de haal? Week 1 in de MVP Race: De Harden Way.

Er is al veel gezegd en geschreven over James Harden. En het laatste woord is nog lang niet de revue gepasseerd. De 23-jarige guard vertrok weliswaar redelijk verwacht bij Oklahoma City Thunder, maar de manier waarop blijft toch vreemd. Voor een paar miljoen dollar en wat meer aandacht een kampioensploeg achter je laten en voor eigen eer en glorie gaan bij een, met alle respect, middelmatig team. Weliswaar loopt er een hoop talent rond in Houston en hebben ze nog een hoop ruimte onder het salarisplafond voor het aantrekken van nog een sterspeler, maar het is nog lang geen title contender zoals in OKC.

Waar ze bij de Thunder nog wel eens achter hun oren zullen krabben over het feit dat ze Harden hebben laten gaan, zijn ze bij de Rockets dolblij met zijn komst. Hij heeft in zijn eerste week meteen een levensgroot stempel op de ploeg gedrukt en de Rockets hebben niet zoveel aandacht gehad sinds Tracy McGrady en Yao Ming de show runden. De vraag is hoe Harden het een heel seizoen gaat doen in Houston. Lukt het hem om de Rockets in de overgetalenteerde Western Conference naar de play-offs te loodsen?

Dat zijn allemaal vragen voor later. Voorlopig is Harden met voorsprong de MVP van de eerste week en als hij zo blijft spelen zal hij die eerste plaats ook nog wel even vasthouden.

#1 | James Harden

Houston Rockets, 2-1

35.3 P (0.592 FG%, 0.818 FT%) / 6.3 R / 6.3 A / 1.7 S

Als de Maurice Podoloff Trophy nu zou worden uitgereikt, zou die ongetwijfeld naar James Harden gaan. Als eerste sinds MJ meer dan tachtig punten in de twee eerste wedstrijden van het seizoen. En dat bij een nieuwe club in een volledig nieuwe rol als starter. De cijfers zijn indrukwekkend en de Beard verdient het om op zijn minst één week de toppositie in deze race te hebben bezet. De valse start in eigen huis tegen Portland kan Harden komende week rechtzetten in de twee thuisduels die Houston speelt.

 

#2 | Tony Parker

San Antonio Spurs, 3-0 

20.3 P (0.462 FG%, 0.714 FT%) / 2.7 R / 9 A

Zo. De off-the-radar Spurs kunnen per direct door iedereen in de spotlight worden gezet. Een vliegende 3-0 start met dank aan Tony Parker. Eerst bezorgde de Fransman zijn ploeg de zege op de Hornets met een game winning driepunter, daarna schoot hij de Spurs in de buzzer naar de zege op de Thunder. Een klein beetje revanche voor de nederlaag in finale van de Western Conference afgelopen seizoen. Het moge duidelijk zijn: dit is Parker’s team en hij is vanaf de eerste minuten scherp als een mes.

 

#3 | Kobe Bryant

Los Angeles Lakers, 1-3

26.8 P (0.597 FG%, 0.947 FT%) / 5 R / 3 A

De Lakers kenden een bedroevende start, aan Kobe lag het niet. Het is dat hij zondag tegen de ultraslechte Pistons slechts een half uur in actie kwam en zich zeker niet bovenmatig hoefde in te spannen, anders had hij gemiddeld op 30+ punten gestaan. Bryant scoorde achtereenvolgens 22, 30 en 40 punten in de eerste drie duels en was superefficiënt, zowel van het veld als de vrijeworplijn. Zonder de geblesseerde Steve Nash zal Bryant in de komende duels ook het verdelen van het spel op zich moeten nemen.

 

#4 | Carmelo Anthony

New York Knicks, 2-0

28.5 P (0.457 FG%, 0.762 FT%), 7.5 R, 1.5 A, 1.5 S

Miami Heat ontvangen als opener van het seizoen en dan ook nog een storm die de hele stad had verlamd, het waren de perfecte ingrediënten voor een mooi duel. Anthony was ongelooflijk inefficiënt met dertig schoten en slechts dertig punten. Hij herstelde zich goed in duel twee tegen Philadelphia 76ers, waarin hij achttien schoten nodig had om 27 punten te scoren. Het valt te bezien in hoeverre ‘Melo zijn spel dit seizoen echt aanpast, maar voorlopig leidt hij zijn Knicks naar een perfecte opening.

 

#5 | Brandon Jennings

Milwaukee Bucks, 2-0

17 P ( 0.467 FG%, 0.800 FT%) / 3 R / 13 A / 4 S 

Wie voor de start van het seizoen had gezegd dat Brandon Jennings de league zou leiden in assists na twee duels zou voor gek zijn verklaard. Maar zie hier, het is Jennings die de Chris Paul’s en Rajon Rondo’s voorlopig aftroeft met maar liefst dertien assists per game. Mede dankzij zijn goede spel zijn de Bucks een van de vijf teams in de league zonder nederlaag. Een knappe zege in Boston tegen de Celtics en natuurlijk die game winner tegen Cleveland Cavaliers, het was me het weekje wel voor Jennings.

 

#6 | Chris Paul

Los Angeles Clippers, 2-1

19 P (0.412 FG%, 0.867 FT%) / 4 R / 12.3 A / 2.7 S

Paul begint zich steeds beter te voelen bij de Clippers. Vanaf de eerste wedstrijd leidt hij de Clippers met ongelooflijke assists, onnavolgbare moves en een hoop steals. Tegen stadsrivaal de Lakers kende Paul zijn beste duel tot nu toe met 18 punten en maar liefst 15 assists, meer dan het hele Lakers-team bij elkaar. Waar vroeger een zege op de Lakers een hoogtepunt zou zijn geweest voor de Clippers, liggen de zaken nu heel anders. Met een Paul in deze vorm zijn de Clippers misschien wel top drie in het Westen.

 

#7 | LeBron James

Miami Heat, 2-1

23 P (0.531 FG%, 0.867 FT%) / 8.7 R / 6.3 A / 1.7 B

Zoals van tevoren al gezegd lijkt LeBron zich bij Miami meer bezig te houden met de teambalans en verdedigen, dan met scoren. Nu was scoren nooit zijn grootste asset, maar met zoveel talent om zich heen focust LeBron wat meer op andere dingen (Ray Allen liet zien waarom). Zoals vrije worpen, ruim boven zijn gemiddelde en geblokte schoten, 1.7 stuks (!). Uitermate efficiënt en in de ruime nederlaag tegen New York was hij de enige die gewoon zijn normale niveau haalde. Het zegt genoeg: James voelt zich goed.

 

#8 | Kevin Durant

Oklahoma City Thunder, 1-2

22.7 P ( 0.469 FG%, 0.760 FT%) / 14.3 R / 6.7 A / 6.3 TO 

Een matige start. Een nederlaag in de buzzer tegen de Spurs en daarna thuis onderuit tegen de Hawks. Durant is niet zijn scorende zelf. Met minder dan 23 punten per duel presteert de drievoudig topscorer onder de maat, maar kijk eens naar zijn rebounds en assists. Durant is na drie duels de toprebounder in de league, ver boven zijn gemiddelde van zeven rebounds per duel. Hetzelfde geldt voor zijn assists, bijna zeven tegen drie in zijn loopbaan. Nu nog dat schrikbarend hoge aantal turnovers naar beneden zien te halen.

 

#9 | Brook Lopez

Brooklyn Nets, 1-0

27 P (0.471 FG%, 0.733 FT%) / 5 R / 1 B

Lopez kampte gedurende de zomer met een blessure, maar was toch op tijd fit voor de start van het seizoen. De opening werd nog even uitgesteld door de schade aangericht door storm Sandy, maar zaterdag was hij de drijvende kracht in de zege op Toronto Raptors. Waar de aandacht uitging naar het duo Williams en Johnson, was het Lopez die liet zien een van de beste centers in de league te zijn. Komende week start het seizoen echt voor Lopez en de Nets met vier duels, twee uit (Orlando, Miami) en twee thuis (Orlando, Minnesota).

 

#10 | Rajon Rondo

Boston Celtics, 1-2

15.3 P (0.556 FG%, 0.500 FT%) / 5.3 R / 12 A / 1.7 S

Rondo is het seizoen uitstekend begonnen. Hij heeft zijn aantal punten per duel omhoog geschroefd naar vijftien (tegenover tien per duel vorig seizoen) en schiet ook uiterst efficiënt. Desondanks waren de Celtics kansloos in de opener tegen Miami en werd moeizaam gewonnen van het matige Washington. Het is aan Rondo om dit team te leiden en het ziet er naar uit dat hij de boodschap van Doc Rivers, die in de kwestie Ray Allen duidelijk de kant van Rondo koos, goed heeft ontvangen. Beste point guard in de NBA?

Ook leuk om te lezen