Blik op Baseball: Hanley is Hanley niet meer

Door

Vanaf vandaag geven MLB-redacteuren Lennart Beishuizen, Marco Post, Jurian Ubachs en Ingmar Meijer elke dinsdag om vier uur hùn mening over het belangrijkste nieuws van de week. Handig, voor als je snel bijgekletst wilt worden of wilt weten wat de kenners bezighoudt. Deze week deel 1.

Lennart Beishuizen:
Er is veel commentaar op het handelen van Ryan Dempster. De pitcher werd getrade door de Cubs naar de Braves, maar hij weigert zijn no-trade rechten te waiven. Rechten die hij heeft verworven omdat hij een five-ten speler is: iemand de tien jaar in de league speelt en minstens de laatste vijf jaar bij dezelfde ploeg speelt.

Rechten die spelers vijftig jaar geleden niet hadden, toen je werd verhandeld als vee, of een speler was in de Minors of je een veteraan was: het maakte niet uit. Dempster heeft de rechten en hij mag ermee doen wat hij wil.

En met die rechten lijkt niet weg te willen uit Chicago. Geef hem eens ongelijk: zijn kinderen groeien op in Chi-town en hij heeft zijn eigen foundation in de Windy City. Waarom zou hij voor een paar maanden zijn hele hebben en houwen op willen pakken naar Atlanta? Hij wil een nieuw contract, financiële zekerheid in een nieuwe stad. Sporters zijn ook mensen.

 

Marco Post:
‘Cubaan gevlucht’ las ik afgelopen week op een Nederlandse honkbalsite. Het begint bijna een gewoonte te worden. Elke keer als de Cubanen een afvaardiging sturen naar een toernooi in Nederland, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat er één speler uit het hotel ontsnapt, als een dief in de nacht. Op zoek naar the American Dream: spelen in de Major League. Ik moest direct denken aan Aroldis Chapman. In 2009 gooide de lefty in Rotterdam, vluchtte naar Amerika en tekende amper een jaar later een dik contract bij de Cinncinati Reds.

Nou kun je het vluchtgedrag van onze Cubaanse vrienden afkeuren, vergeet niet dat ‘Ome Fidel’ zijn landgenoten verbied om uit te komen in buitenlandse competities, zoals Amerika. Chapman liet zijn familie en vrienden achter met het risico om opgepakt te worden, dat noem ik nog eens het najagen van een droom. Het pakte goed uit voor Chapman die regelmatig boven de 100mph gooit en dit seizoen als closer unhittable is. Cijfers in de maand juli: 13.1 IP, 6 H, 0 R, 30 K’s en 13 saves.

Stel je voor dat Chapman nu zijn talent aan het vergooien is in de Cubaanse competitie? Bien hecho Aroldis.

Hanley RamirezJurian Ubachs:
Mooi hoor, de binnenkomst van Hanley Ramirez bij de Dodgers. Zijn eerste home run voor LA leverde zijn team een overwinning in en tegen rivaal San Francisco op. Allemaal leuk en aardig, maar maakt dat het dan een sterke trade? Nee, natuurlijk niet. Zie de feiten onder ogen: Hanley overlegt al een tijdje niet meer zijn oude stats en Miami is hem liever kwijt dan rijk. Meest alarmerend: zijn slaggemiddelde daalde na 2010 van vast in de .300 naar onder de .250, en dat is ook zijn gemiddelde in 2012 tot nu toe.

Dat de slagorde van de Dodgers wel wat hulp kon gebruiken, staat vast. Of die hulp gemiddeld dik 11 miljoen dollar per jaar moet kosten tot en met 2014, dat kun je je afvragen. Of je nu kijkt naar derde honkmannen of naar korte stops: in beide lijstjes zou Hanley aan het begin van seizoen 2013 waarschijnlijk de vierde plaats innemen als het gaat om wie het meest verdient. Of hij die plek in de statistieken dan ook inneemt? Ik waag het te betwijfelen. En laat niemand over twee jaar roepen dat LA’s nieuw gevonden dollars op ‘Magic’ wijze verdwenen zijn.

Pedro CiriacoIngmar Meijer:
Boston is een nieuwe Pedro rijker. Of dat net zo’n sensatie is als Pedro Martinez valt nog te bezien, maar beloftevol is Pedro Ciriaco zeker. Klein, tenger en in rap tempo ontwikkelt hij zich tot een belangrijke schakel.

Hij kwam als de reserve-reserve ofzo in het team van Bobby V. Lange leve alle blessures in Beantown! Direct liet hij zich gelden. Met hits (22 in achttien wedstrijden, slaggemiddelde van .349) en bijvoorbeeld ook al zes gestolen honken (honderd procent score) werkt hij aan een reputatie.

Nieuw op MLB-niveau is deze 26-jarige Dominicaan niet. In 2010 en 2011 kwam hij in totaal al 31 keer uit voor de Pittsburgh Pirates. Zijn stats waren ook daar zeer behoorlijk. Maar kans twee in Boston lijkt meer perspectief te bieden. Verdedigend is een goede 6 ook welkom. Op die positie is het de laatste jaren drukker geweest dan op Utrecht Centraal.

Zondag beleefde de korte stop z’n finest hour. Wie het beslissende punt in en tegen New York over de thuisplaat knuppelt, is een held in Boston. En dat dan ook nog ‘ns in de verlenging. Wat goed is, komt snel, zeggen ze in sport. Wellicht kan Ciriaco het voorbeeld van Will Middlebrooks volgen.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen