COLUMN: Plaxico Burress

Door

Eindelijk, het gaat bijna beginnen. En ik maar denken dat een zomerstop in de voetballerij lang duurt. Zo’n lockout, ik ben blij dat we in de NFL dat voorlopig niet meer mee gaan maken. Ik kan geen advocaat meer zien.

Datzelfde gaat vermoedelijk op voor Plaxico Burress. Die heeft alleen om hele andere redenen de rest van zijn leven genoeg te maken gehad met advocaten. Naast de lockout was hij in de maand juni, waarin ik in Amerika verbleef, de meest besproken speler op de televisiekanalen.

Alleen de naam al: Plaxico. De wide receiver is vernoemd naar zijn oom, maar waar de voornaam precies voor staat is mij tot op heden onduidelijk. In Amerika staat het alleen hardop zeggen van de naam ‘Plaxico’ garant voor een diversiteit aan reacties.

Ik nam de proef op de som in een café in New York. In een gesprek over sport met andere drinkbroeders gooide ik enigszins nonchalant ‘Plaxico’ maar eens op de bar.
Als ik die avond vroeg naar huis had gewild, bleek dit niet de beste manier.

Amerikanen kunnen uitstekend discussiëren, maar als het over de NFL gaat, komt het toch vaak aan op zo hard mogelijk je eigen standpunt uitschreeuwen. Maar fans van de Giants zijn in de war, en dan is een standpunt over Burress bepalen lastig.

Voor sommige in NY is hij nog altijd de held die tijdens de Superbowl in 2007 de winnende pass ving waardoor tot verbazing van bijna iedereen (behalve Burress zelf), de Patriots ten onder gingen.

Voor vele anderen is hij de gek die zichzelf ten gronde bracht door onder meer met een pistool in een nachtclub per ongeluk zichzelf neer te schieten. Verder heeft Burres iets met auto’s: hij kan er maar moeilijk goed mee omgaan. Afspraken nakomen is ook niet zijn sterkste punt en respect voor vrouwen is zo nu en dan ook ver te zoeken.

Het staat natuurlijk behoorlijk sneu: een gevangenisstraf krijgen omdat je jezelf hebt neergeschoten. Het was in Amerika lang voer voor de grappenmakers. Eentje doen?
‘Did you hear about the new Plaxico Burress cocktail? Just one very expensive shot.’

Na 21 maanden in gevangenschap kwam Burress op vrije voeten. In dienst van de Giants was hij toen allang niet meer, het huwelijk tussen de club en de receiver strandde in april 2009 na vele conflicten binnen en buiten het veld.

Daarnaast had Burress vaak blessureproblemen. Toch hadden de twee voormalig geliefden nog een gesprek na de vrijlating van Burress. Maar hij koos voor de buurman en tekende voor veel geld bij de New York Jets.

Het zijn natuurlijk schitterende onderwerpen om in New York over te discussiëren. Ik heb ervan genoten. Is Burress nog wel fit genoeg om een hoog niveau te halen? Nemen de Jets niet een enorm risico? Want hij gaat absoluut weer de fout in, is een veelgehoorde mening aan de bar.

We gaan het allemaal wel zien. Het gaat weer beginnen. Ik kan niet wachten.

Jeroen Elshoff is voetbalcommentator bij NOS Studio Sport, geen kenner maar wel liefhebber van de NFL. Hij laat op Sport Amerika op geheel eigen wijze zijn licht schijnen op zaken die hij interessant, leuk, aardig of vermeldingswaardig vindt.

Foto: bleachreport.com

Ook leuk om te lezen