2014 NBA Mock Draft 1.0

Door

2013 NBA Draft Lottery

We zijn nog niet halverwege het seizoen, maar er wordt nu al uitgekeken naar een epische basketball zomer. Deze zomer zullen onder andere LeBron James en Carmelo Anthony free agents zijn. Er gaat ook veel aandacht naar de NBA Draft. Na een slechte draft vorig jaar worden we dit jaar verwend met misschien wel één van de beste draft classes ooit. We beginnen het jaar dan ook met onze eerste Mock Draft.

Waar zou welke speler belanden als op 1 januari de draft zou plaatsvinden.

1) Andrew Wiggins (Kansas Jayhawks)
Shooting Guard, Small Forward
NBA vergelijking: Paul George
Iedereen heeft het over Andrew Wiggins in Amerika. De Canadese sensatie laat zich dit seizoen ook zien op college niveau. Wiggins kan een wedstrijd in zijn eentje beslissen. Heeft veel weg van een jonge LeBron James, maar heeft de speelstijl van Paul George. Misschien zal zijn status in sommige mock drafts nog veranderen, Wiggins zal in juli als eerste worden gedraft.
Milwaukee Bucks

2) Jabari Parker (Duke)
Small Forward
NBA vergelijking: Carmelo Anthony
Als Jabari Parker speelt, kijkt heel de basketballwereld met grote ogen toe, van fans tot NBA-spelers tot collega college-spelers tot scouts en GM’s. This dude is money, letterlijk én figuurlijk. “Hij is niet bang van de schijnwerpers en de grote momenten”, aldus Duke-coach Mike Krzyzewksi. “Hij speelt zo graag. Hij is natuurlijk goed maar wil altijd bijleren.” Parker beschikt over de zeldzame combinatie van een natuurlijk basketballtalent van de hoogste orde én een karakter van hard werken, teamsucces, en zonder enige vorm van arrogantie.
Utah Jazz

3) Julius Randle (Kentucky)
Power Forward
NBA vergelijking: Jamal Mashburn
De speler die het meest NBA-ready lijkt, is bij uitstek Julius Randle. This boy is an animal! Randle speelt met vreselijk veel energie, valt constant de korf aan en overpowered zijn tegenstanders. Dat laatste mag meteen een kritiekpunt heten want hij zal dat niet in dezelfde mate kunnen doen in de NBA. Randle is echter een speler die nooit opgeeft, nu al erg goed verdedigt, werkt als een paard en al een redelijk jump shot heeft.
Denver Nuggets

4) Marcus Smart (Oklahoma State)
Point Guard
NBA vergelijking: James Harden
Hij maakte in tegenstelling tot Nerlens Noel wel de keuze om een extra jaar college basketball te gaan spelen. Smart is een sterke combo guard die zowel aanvallend als verdedigend heel sterk is. Mist wat snelheid en explosiviteit op zijn positie. Heeft wel de creativiteit die andere guards niet hebben. Smart zal zich in de NBA snel aanpassen en een starting guard worden in veel teams.
Philadelphia 76ers

5) Joel Embiid (Kansas Jayhawks)
Center
NBA vergelijking: Hakeem Olajuwon
Een center zal altijd hoog eindigen in de draft, maar Embiid is van een andere klasse. Met een goede begeleiding kan hij wel eens Olajuwon 2.0 worden. Het zal nog wel even duren voor hij dat niveau gaat halen, maar Embiid kan elk NBA team helpen in de toekomst.
Atlanta Hawks

6) Dante Exum (Australië)
Point Guard
NBA vergelijking: Penny Hardaway
Een point guard die de lengte heeft van een small forward. Exum is een speciale speler. Heeft ongekende groeimogelijkheden en kan een hele grote worden. De belangrijkste vraag is of hij ook goed kan spelen in de NBA. Zal nog wel uren in de krachthonk moeten doorbrengen.
Orlando Magic

7) Aaron Gordon (Arizona)
Power Forward
NBA vergelijking: Kenneth Faried
Een beest onder de basket. Aaron Gordon heeft evenveel atletisch vermogen als Blake Griffin en Kenneth Faried, maar zijn sterkte ligt momenteel aan de defensieve in plaats van aan de offensieve kant van het basketballveld. Gordon gebruikt zijn lichamelijke kracht als defensief wapen en houdt het offensief vooral op makkelijke buckets.
Cleveland Cavaliers

8) Zach LaVine (UCLA)
Point Guard, Shooting Guard
NBA vergelijking: Russell Westbrook
Een speler die nu al over een dodelijk jump shot beschikt, is Zach LaVine. De freshman van de UCLA is daarnaast vreselijk atletisch, misschien wel de beste atleet naast Aaron Gordon. LaVine is jong maar scouts zien in hem een combo-guard met aantrekkelijke lengte en een speler die meteen kan meedoen als scorer.
Sacramento Kings

9) Noah Vonleh (Indiana)
Power Forward
NBA vergelijking: Jared Jeffries/Chris Bosh
Zijn uiterlijk lijkt op Chris Bosh, maar zijn spel op Jared Jeffries. Vonleh kan een double-double machine worden in de NBA. Is sterk onder de basket en gaat voor elke rebound. Moet wat meer post moves leren om ook te kunnen domineren tussen de grote jongens.
Chicago Bulls

10) Jerami Grant (Syracuse)
Small Forward
NBA vergelijking: Thaddeus Young
Een interessante speler die de juiste lengte heeft, maar qua kracht nog veel mist. Uren in het krachthonk zullen hem veel goed doen. Is een goede shooter, maar weet ook regelmatig zijn teamgenoten te vinden.
Los Angeles Lakers

In samenwerking met Vincent van Genechten.

De volgende Mock Draft is op 1 februari. Volg het college basketball seizoen op SportAmerika.nl

Foto: Getty Images

21 Reacties
  1. Alerk 10 jaar ago

    Ik vind Andrew Wiggens heel erg op Kevin Durant lijken. Hij is een goede schutter en hij heeft zo’n niet normaal lang wingspan(net als kd)

  2. Alerk 10 jaar ago

    Broolyn heeft geen draft picks meer(boston Trade) dus zou het handig zijn als het word veranderd

  3. Anouar Amrani 10 jaar ago

    Heb je helemaal gelijk in. Het is een beetje een gedoe, want die pick van Brooklyn is bij Atlanta, maar die kunnen ze swappen met Boston. Wiggins is een combinatie tussen LeBron (power) en Durant (lichaamsbouw).

  4. hendrikbrands 10 jaar ago

    Ik mis Trevor Cooney

  5. Vincent Van Genechten 10 jaar ago

    Mijn persoonlijke #1 blijft Jabari Parker. Zoals ik zei in het artikel: the dude is money. Hij is zo veelzijdig en defensief helemaal niet zo slecht. Carmelo 2.0? Ja zeker maar dan wel met een pak meer focus op teamsucces. Andrew Wiggins komt er wel maar ik zie namen als LeBron en KD verschijnen, dat vind ik veel te snel. Wiggins speelt erg goed in college maar hij domineert nu ook niet echt. Hij is ook vaak nog te passief en dat is niet goed. Time will tell!

  6. Anouar Amrani 10 jaar ago

    Cooney is een goede teamspeler bij Syracuse, maar niet iemand die hoog in de draft zal eindigen. Ik denk zelfs dat hij nog niet de stap naar de NBA gaat maken.

    • Vincent van Genechten 10 jaar ago

      Cooney is inderdaad nuttig als schutter maar inderdaad individueel te weinig puur talent. CJ Fair en Jerami Grant zijn erg goed maar de beste speler van de Orange is misschien wel Tyler Ennis. Freshman met ongelooflijke rust in zijn spel, amper 1.2 TOs/game.

  7. Maurijn 10 jaar ago

    Denk dat als de draft nu zou worden gehouden, Parker boven Wiggins zou worden gekozen. Parker is gewoon garantie voor een NBA Elite speler. Wiggins geen garantie voor echt succes. Natuurlijk wat ie nu presteert is gewoon goed, maar maakt de echte hype nietwaar. Daarnaast is Parker toch wel de meest NBA ready van allemaal, ook boven Randle toch? Zou Embiid trouwens op 3 zetten, centers van zijn level zijn aan het uitsterven. Zal eerder gepakt worden dan Randle. Rodney Hood is toch wel beter dan Grant mag ik hopen?

    • Anouar Amrani 10 jaar ago

      Jabari Parker is inderdaad nu het meest NBA Ready, maar je moet kijken waar je een team om gaat bouwen. Wiggins heeft alles in zich om een superster te worden. Dat liet hij ook al zien in Canada en bij het nationale team op zijn 17e. Deze draft kun je vergelijken met 2003. Het duel tussen LeBron en Carmelo. Beide supersterren uiteindelijk geworden, maar LeBron heeft net die X-Factor om zijn team ook beter te maken.

      • Maurijn 10 jaar ago

        Wiggins heeft tot nu toe beperkte dingen laten zien. Het blijft gewoon de hype. Wat stelt high school in Canada voor t.o.v. van NCAA Division 1?

    • Vincent van Genechten 10 jaar ago

      Ik ben het volledig met je eens. Ik zou Jabari altijd boven Wiggins nemen. Jabari heeft alles, Wiggins heeft veel, keuze is dus simpel voor mij. Randle zou ook al in de NBA kunnen spelen hoor. Het is echter de vraag of zijn spel ook zo effectief gaat zijn. Embiid lijkt misschien wel de speler met de highest ceiling. Die jongen heeft alles om het te maken als center. Maar, ook IQ is belangrijk en daarvoor moet Embiid nog wel even wat ervaring opdoen. Tot slot, voor mij is Hood ook beter dan Grant. Hood is zo effectief en een veelzijdig offensief wapen. Andere spelers die al eens vergeten worden: Jahii Carson, Shabazz Napier en Doug McDermott!

  8. Alerk 10 jaar ago

    Als ik een nba GM was en ik moet een team omheen bouwen dan zou ik Marcus Smart kiezen want Kansas en Duke zijn al team met excellente spelers en Oklahoma is een soort 2de rangs team vergeleken met Kansas, Duke, Kentucky maar toch doen ze het heel goed dankzij de talenten, harde werken en ervaringen van Marcus Smart.

    • Vincent van Genechten 10 jaar ago

      Ik kan leven met de keuze voor Smart. Hij is nu al een elite defensive stopper, is fysiek erg sterk, enorm atletisch, snel off the dribble, creëert voor andere.. Als hij een constante jumper ontwikkelt, is Smart dodelijk. Hij heeft veel weg van Russell Westbrook.

  9. Phil swaaen 10 jaar ago

    Hier is mijn top 6 voor wat ik al gezien heb dit seizoen.
    Op 1 zeker Jabari parker- op 2 vooralsnog Andrew Wiggins- op 3 Embiid vooral omdat hij nog maar 3 jaar basketbal speelt- Op 4 Marcus Smart: heeft op alle gebieden invloedop het spel, zijn enige nadeel tot hiertoe shooting touch maar daar kan aan gewerkt worden. 5 Dante Exum: hij wordt de verrassing van deze draft. 6 Julius Randle aanvallend top, verdedigend moet die mij toch nog overtuigen.
    Verder in de gaten te houden
    Rodney Hood
    Aaron Gordon
    Noah Vonleh
    Zach Lavine (als hij niet nog een jaar in college blijft)
    Olivier Hanlan
    Harrisson brothers vooral de PG

    • Vincent Van Genechten 10 jaar ago

      Voor Dante Exum blijft het natuurlijk altijd afwachten. Je ziet hem spelen op het internationale niveau en bij de jeugd maar dat is nog steeds wat anders dan NCAA basketball en zeker de NBA. Nu ja, het talent is er zeker maar voorzichtigheid en hem vooral niet meteen grote verwachtingen opleggen, is belangrijk.

      Props voor pick van Olivier Hanlan. Hij is zowat het enige lichtpunt bij Boston College, wat ook de grootste oorzaak is van zijn vele balverliezen.

  10. Phil Swaanen 10 jaar ago

    Toch nog even een paar namen die kunne verrassen in deze draft.
    James Young
    Glenn robinson III
    Chris Walker
    CJ Fair
    Doug McDermotte

    • Vincent van Genechten 10 jaar ago

      McDermotte is misschien wel de beste speler in college basketball. That dude can just flat out score. Nadeel zijn leeftijd en atletisch vermogen. Bij de linkshandige Young is het talent aanwezig. Zijn statistieken spreken voorlopig niet erg aan maar mits een paar jaar college komt hij er wel.

      CJ Fair is goed. Het is echter afwachten of hij sterk genoeg gaat zijn om mee te kunnen in de NBA, zeker met zijn so-so jumper. Robinson moest dé nieuwe ster worden van de Wolverines na het vertrek van Hardaway maar voorlopig wordt hij overvleugeld door Nick Stauskas.

      En het is te hopen dat Walker dit jaar nog speelt, wat steeds onwaarschijnlijker lijkt te worden…

  11. Phil swaanen 10 jaar ago

    Waneer gaan jullie nog eens updaten?

    • Anouar Amrani 10 jaar ago

      Op 1 februari komt Mock Draft 2.0 online. Tot april zal er elke maand 1 mock draft zijn, vanaf april zullen dat er meer zijn, omdat de Draft dan ook dichterbij komt.

  12. Phil 10 jaar ago

    Maandelijkse update?

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen