49ers in knotsgekke game langs Saints

Reclame voor de sport. Dat is één van de manieren om het duel tussen de San Francisco 49ers en de New Orleans Saints beschrijven. Beide teams zorgde er in Candlestick Park voor een waar spektakel met de Niners uiteindelijk als winnaar: 36-32.

De thuisploeg, die voor een uitzinnige menigte speelde, liet er geen gras overgroeien wat haar intenties deze wedstrijd waren. Binnen de kortste keren keek de ploeg van coach Jim Harbaugh tegen een 14-0 voorsprong aan.

Ondanks een San Francisco fieldgoal stond het tweede kwart vooral in het teken van de Saints, die met twee touchdown passes van Drew Brees het gat wisten terug te brengen naar 14-17.

De verdediging van beide teams domineerde het spel tijdens het derde en begin van het vierde kwart, waardoor zowel de Saints als de 49ers enkel fieldgoals op het scoreboard wisten te krijgen voor een stand van 17-23 in het voordeel van San Francisco.

Het echte spektakel speelde zich op het einde van de wedstrijd af. Met nog iets meer dan vier minuten op de klok pakten de bezoekers uit New Orleans voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong. Drew Brees vond Darren Sproles en die zorgde voor een 24-23 tussenstand.

Paniek in San Fran? Nee, geen moment. Minder dan twee minuten later liep Niners-QB Alex Smith zelf een touchdown binnen, waardoor de thuisploeg een 29-24 voorsprong nam. De ‘two-point conversion’ mislukte, wat betekende dat de Brees en zijn mannen genoeg zouden hebben aan nog één touchdown om zich te plaatsen voor de NFC Championship game.

Een halve minuut later had Brees het voor mekaar. Zijn pass vond de ijzersterke Jimmy Graham en die liep de ‘winnende’ touchdown binnen: 32-29.

Het Candlestick Park veranderde binnen een minuut van een kolkende massa in een extreem stille arena. Zou de droom van de 49ers dan hier uiteen spatten?

Nee, want het was Smith, in het verleden zo vaak verguisd in San Fran, die met nog veertien seconden op de klok Vernon Davis wist te vinden voor een TD. Davis zou de wedstrijd eindigen met zeven catches voor 180 yards, een play-off record voor receiving yards door een tight end. “Dit is ontzettend belangrijk voor ons,” sprak Davis na afloop. “Het is geschiedenis. Legendarish. Alles wat je er maar over wilt zeggen.”

De verdediging van San Francisco wist Drew Brees twee keer te onderscheppen, zijn eerste intercepties in de play-offs in vijf jaren. “Dit verlies is moeilijk te accepteren gezien onze verwachtingen voorafgaand aan de play-offs,” zei Brees: “Als we hier hadden gewonnen zaten we in de NFC-Championship wedstrijd, en dan is alles mogelijk.”

Ook Saints hoofcoach Sean Peyton sprak van een ongelooflijke wedstrijd. “De manier waarop de wedstrijd heen en weer ging in de laatste minuten was onvoorstelbaar. Het is natuurlijk moeilijk om op deze manier te verliezen.”

Met de overwinning hebben de San Francisco 49ers zich van een plekje in de NFC Championship weten te verzekeren. Hun tegenstander zal de winnaar van de wedstrijd tussen de Green Bay Packers en New York Giants zijn. Deze wedstrijd is zondag te zien om 22:30 uur op ESPN America.